'Türkiye'nin Çatısı'nda Karla Mücadeleye Dev Bütçe

Türkiye'de kar yağışının en fazla olduğu ve kış mevsiminin en uzun sürdüğü kentlerden Erzurum'da, karla mücadele çalışması için yaklaşık 10 milyon liralık bütçe ayrıldı Rakımıyla ülkenin en yüksek şehirlerinden olan kentte, Büyükşehir Belediyesi karla mücadele için 100 bin ton tuz alımı ihalesi gerçekleştirdi Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aynalı: 'Kışın 3 vardiya çalışma sistemine dönüyoruz. 24 saat karla mücadele ekiplerimiz çalışmalarına devam ediyor. Gece dahi kar yağsa, ertesi gün bütün araç ve yaya yollarını açıyoruz'

YUNUS OKUR - Türkiye'nin bin 890 rakımdaki en yüksek şehirlerinden olan Erzurum'da, karla mücadele çalışması için yaklaşık 10 milyon liralık dev bütçe ayrıldı.

Kar yağışının en fazla olduğu ve kış mevsiminin en uzun sürdüğü kentlerinin başında gelen Erzurum'da, karla mücadele için her yıl milyonlarca lira harcanıyor.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi her yıl, kış mevsiminin, kentte kar ve buz esaretine neden olmaması için Fen İşleri Daire Başkanlığı ağında bulunan yaklaşık 200 kilometrelik yolda karla mücadele çalışması yürütüyor.

Hava sıcaklığının zaman zaman özellikle gece saatlerinde sıfırın altında 35 dereceye kadar düştüğü ve buzlanma nedeniyle kazaların sıklıkla yaşandığı Erzurum'da, bu yıl karla mücadeleye yaklaşık 10 milyon lira ödenek ayrıldı.

Bu bütçenin yanı sıra 100 bin ton tuz alımı ihalesi yapan Büyükşehir Belediyesi, 150 iş makinesi ve 500 personelle kış mesaisi yapıyor.

- 100 bin ton tuz alımı yapıldı

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zafer Aynalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde kar yağışının etkili olmaya başladığını hatırlattı.

Karla mücadeleye Fen İşleri Daire Başkanlığının hazır olduğunu ifade eden Aynalı, şöyle konuştu:

'Karla mücadeleyi 150 araç, 500 personelle yapıyoruz. Bu yıl, karla mücadeleye 10 milyon liralık bütçe ayırdık. Bu da bizim gibi belediyelere büyük bir külfet oluyor. Belediye olarak mevcut bütçemizden karla mücadeleye ödenek ayırıyoruz. Kış sebebiyle tuzlama ekiplerimiz hazır. Araç kaymalarına karşın yollarda tuzlama çalışmalarımızı da yapıyoruz. Her yıl karla mücadele için yaklaşık 100 bin ton tuz kullanıyoruz, bu yıl da aynı miktarda tuz alım ihalesi gerçekleştirdik.'

- Ekipler 24 saat iş başında

Aynalı, karla mücadele çalışmalarında meteorolojik verilerin kendilerine ışık tuttuğunu belirterek, meteorolojik uyarıları ve değerlendirmeleri takip ederek ekipleri yönlendirdiklerini dile getirdi.

Kışın ekiplerin vardiya sistemiyle çalıştığını anlatan Aynalı, 'Kışın 3 vardiya çalışma sistemine dönüyoruz. 24 saat karla mücadele ekiplerimiz çalışmalarına devam ediyor. Gece dahi kar yağsa, ertesi gün bütün araç ve yaya yollarını açıyoruz. Yani sabah uyanan insanımız işine, okuluna, kurumuna kesinlikle kar olmayan yollardan ve kaldırımlardan yürüyerek gidiyor.' diye konuştu.

- 'Bir canın maliyeti hiç bir şeyle ölçülmez'

Kentte kışın yolların kaygan olmaması amacıyla yoğun çaba sarf ettiklerini vurgulayan Aynalı, sözlerini şöyle tamamladı:

'Yolları sürekli kaymaz durumda tutmak zorundayız. Bir araç dondan dolayı kayıp kaza geçirerek, can kaybına neden olabiliyor. Bir canın maliyeti hiç bir şeyle ölçülmez. Bu nedenle 100 bin ton tuzun maliyetini düşünmeden 'yollarımız kaygan olmasın, araçlarımız kaza yapmasın, insanlarımız yaralanmasın, ölmesin, maddi hasarlarımız olmasın' diye sürekli buzla mücadele ediyoruz.'

Kaynak: AA