Türkiye-Afrika İş Forumu

Ekonomi Bakanı Zeybekci: '(TürkiyeAfrika) Ana gayretimiz, karşılıklı çıkarların en üst düzeyde buluşması' 'Altyapı eksikliğinin giderilmesi için gereken projelerin nasıl finanse edileceği, hangi formüllerle bunların gerçekleştirileceğini dikkate aldık' 'Birliklerle, kalkınma bankalarıyla ve diğer tüm dostlarımızla bu görüşmelerin devamını getireceğiz'.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile Afrika arasındaki iş birliğinde faydaların en üst düzeyde buluşmasını arzuladıklarını ifade ederek, 'Ana gayretimiz, karşılıklı çıkarların en üst düzeyde buluşması.' dedi.

Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı ev sahipliğinde Afrika Birliği iş birliği, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) koordinasyonuyla düzenlenen Türkiye-Afrika İş Forumu'nda çeşitli iş birliği anlaşmalarına imza attı.

Zeybekci, Ruanda Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Bakanı François Kanimba ile ticaret ve ekonomik i̇ş birliği anlaşması ile yatırımların karşılıklı teşviki ve korunmasına ilişkin anlaşmayı, Lesoto Krallığı Hükumeti Ticaret ve Sanayi Bakanı Joshua Setipa ile ticaret ve ekonomik i̇ş birliği anlaşması, Sao Tome ve Prinsipe Demokratik Cumhuriyeti Hükumeti Ticaret, Sanayi ve Mavi Ekonomi Bakanı Americo Ramos ile ticaret ve ekonomik i̇ş birliği anlaşması, Svaziland Krallığı Hükumeti Ekonomik Planlama ve Kalkınma Bakanı Prens Hlangusemphi Dlamini ile de ticaret ve ekonomik i̇ş birliği anlaşmasını imzaladı.

Anlaşmaların imza törenleri sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Zeybekci, bugün sona eren foruma 42 Afrika ülkesinden bakanlar, bürokratlar ve iş dünyası temsilcilerinin katıldığını belirterek, toplantılara Arap Mağrip Birliği, Doğu Afrika Topluluğu, Orta Afrika Ekonomik Topluluğu, Batı Afrika Ekonomik Topluluğu, İslam Kalkınma Bankası ve Afrika Kalkınma Bankası'nın katılım sağladığını bildirdi.

Foruma, Afrika'nın çeşitli ülkelerinden bin 500'ün üzerinde, Türkiye'den de bin civarında iş dünyası temsilcisinin katıldığını bildiren Zeybekci, forumun bir sonraki toplantısını en geç 2018'e kadar Afrika'da düzenlemek istediklerini söyledi.

Zeybekci, 'Bundan önceki 30 yılın büyüme motoru Çin ve Hindistan'dı ama önümüzdeki on yıllarda dünya ekonomisinin büyüme motoru Afrika olacak. Çünkü bir kıta düşünün ki 1,2 milyar nüfusuyla, 2 trilyon doların üzerindeki toplam milli geliriyle ortalama 10 yıldan beri yüzde ortalama 6 ile büyüyor. Dünya ekonomisinin yüzde 1,5'larda büyüdüğü bir ortamda her şeye rağmen, her türlü alt yapı yoksunluğuna rağmen yüzde 6 büyüyen Afrika'dan bahsediyoruz.' ifadelerini kullandı.

- 'Afrika'daki büyükelçilik sayısını 50'nin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz'

Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2005'te başlattığı Afrika seferberliğinin hızlanarak devam ettiğini, Türkiye'nin Afrika'da bulunan 39 büyükelçiliğinin sayısını 50'nin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Forum kapsamında bugün düzenlenen bakanlar toplantısında altyapı ve enerji eksikliğini gündeme aldıklarını belirten Zeybekci, 'Altyapı eksikliğinin giderilmesi için gereken projelerin nasıl finanse edileceği, hangi formüllerle bunların gerçekleştirileceğini dikkate aldık. Ayrıca, finansman kadar teknoloji transferi, know how paylaşımı, bürokratik engellerin ortadan kaldırılması, yatırımcılar için şeffaf, güvenilir, uluslararası bir yatırım ortamının sağlanması da aynı derecede önem taşıyor.' şeklinde konuştu.

- 'Görüşmelerin devamını getireceğiz'

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'nin Afrika'ya olan desteğinin artarak devam edeceğini, her iki tarafta ortak iş yapma gayreti olduğunu belirterek, iki tarafın da kazanması için Türkiye Cumhuriyeti hükümetiyle Afrikalı hükümetlerin iş dünyasına yol göstermesi gerektiğini, toplantının bu yönden de verimli geçtiğini kaydetti.

Zeybekci, 'Toplantılarda Afrika hükümetleri tarafından Türk iş adamlarına bilgilendirici mahiyette 20'den fazla proje sunumu yapıldı, 2 bin civarında iş adamı da birbiriyle görüştü. Ayrıca, Afrika'dan gelen iş dünyası temsilcilerimiz gerek İstanbul'da gerekse İstanbul çevresi ve Anadolu'da kendilerini ilgilendiren alanlarda tecrübe paylaşımı anlamında yerinde görme ziyaretleri ayarlandı. Bunlar da gerçekleştirilecek.' şeklinde konuştu.

İki tarafın iş birliğinde faydaların en üst düzeyde buluşmasını arzuladığını ifade eden Zeybekci, şunları kaydetti:

'Ana gayretimiz, karşılıklı çıkarların en üst düzeyde buluşması. Bundan sonra zirve, alt zirvelerle devam etsin istiyoruz. Ulaştırma alt zirvesi, enerji alt zirvesi, finansman, ekonomi gibi diğer bilgi paylaşımlarının olduğu alt zirveler halinde devam etsin istiyoruz. Bundan sonra da Afrika Birliği Genel Sekreterliği'yle, ilgili komiserimizle karşılıklı ilişkilerimizi devam ettireceğiz. Ayrı ayrı birliklerle, kalkınma bankalarıyla ve diğer tüm dostlarımızla bu görüşmelerin devamını getireceğiz.'

Kaynak: AA