Telefona Gelen Mesajla Hayatları Değişti

Maddi imkansızlıklar nedeniyle tedavi olmayan minik Ekin’in hayatı babasının telefonuna gelen mesajla değişti. Yaşadığı kekemelik nedeniyle tüm hayatı kabusa dönen 11 yaşındaki Ekin Kök, Eyüp Belediyesi tarafından ücretsiz hizmete sunulan kekemelik okulunda aldığı eğitimle yeniden hayata tutundu.

Eyüp Belediyesi Engelliler Sürekli Eğitim ve Rehberlik Merkezi’nde (ESER) açılan kekemelik okulu, onlarca çocuğa ve yetişkine umut oldu. Uzman bir kadro tarafından verilen eğitimlerle öz güvenleri yerine gelen kursiyerler seri konuşabilme alışkanlığı kazandı. Eyüp belediyesi tarafından konuşma bozukluğu olan vatandaşlara yönelik ücretsiz başlatılan eğitimlere bugüne kadar 350 kişi başvuru yaptı.

5- 55 yaş arası çocuklar ve yetişkinler kekemelik sorununu ESER’de aşıyor

Birçok eğitim alanında hizmet veren ESER’de Kekemelik okulu öğrencileri yapılan ön görüşmenin ardından üç ay sürecek bir eğitim programına alınıyor. Programlarda hızlı konuşma, kekemelik, tutukluk, nefes kontrolü, konularında eğitim alan kursiyerler psikologlar tarafından sağlanan destek ile de öz güven problemlerini aşarak kendileriyle barışık bir birey haline geliyor. Kurslar 5- 55 yaş aralığında 150 öğrenciye veriliyor.

“İnanıyorum ki yüzde 99 oranında olumlu sonuçlanacak”

Yaşadıkları konuşma bozukluğu nedeniyle toplumsal çevrede olumsuz tepkilerle karşılaşan vatandaşlara destek olmak amacıyla kursu hizmete sunduklarını belirten Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, “Ben bu kursa üç yıl önce kendi yeğenimi de göndermiştim. Çok faydalı bir eğitim olduğunu biliyorum. Fiziksel engellerin dışında bir problem ve çözümü olan bir problem. Bu noktada ihtiyaç vardı ve başlayalım dedik. Şuanda 150 kursiyerimiz var . Kapasitenin üzerinde olanları alamadık maalesef. Tamamen ücretsiz ve üç ay sürecek. Ben inanıyorum yüzde 99 oranında olumlu sonuçlanacak, şimdiden olumlu sonuçlarını gördük” dedi.

“Daha önce böyle bir eğitim aldıramadık”

Çocuğunun yaşadığı sıkıntıların telefonuna gelen bir mesajla son bulduğunu anlatan Şener Kök, ”Ekin için çok şey değişti diyebiliriz. Belediyenin verdiği bu hizmet bizi çok mutlu etti. Ekin bu kekemelik yüzünden sosyal faaliyetlerden uzak kalıyordu, dışarı dahi zor gönderiyorduk, okula bile gitmek istemiyordu. Bu iş bir tesadüfle oldu. Bir sabah yine okula gitmeyeceğim diyerek ağlıyordu, biz de münakaşa ettik onunla. O sabah cep telefonuma bir mesaj geldi, baktım Eyüp Belediyesi, kekemelik kursu açıyor diyor. Gözlerimize inanamadık. Konuşmalarında heyecanlanıp takıldığı için okula gitmeyeceğim diyordu. Şimdi okulu istemiyor, buraya gelmek istiyor her gün. Daha önce böyle bir eğitim aldıramadık. 2 bin 3 bin para istediler, herkesin bütçesi yetmiyor tabi ki“ diye konuştu.

Yaşadığı kekemelik nedeniyle okula gitmek istemiyordu

Yaşadığı kekemelik problemi nedeniyle okula gitmek istemeyen Ekin, aldığı eğitimle öz güvenini geliştirdi. Konuşma bozukluğunu önemli oranda aşan Ekin Kök, ”Eğitimlerde serbest okuma, fısıltılı okuma, nefes çalışmaları ve çubukla okuma yapıyoruz. Konuşma problemi hayatımı çok etkiliyordu, dışarı çıkamıyordum, konuşmakta çok zorluk çekiyordum” ifadelerini kullandı.

Yurt dışı gemilerinde 3’üncü kaptanlık yapan 23 yaşındaki Kemal İpek, ”Önceden ismimi sorduklarında akıcı bir şekilde konuşamazdım, ellerimi vururdum, tiklerim vardı. Şu an akıcı bir şekilde konuşuyorum” diye konuştu.

Kaynak: İHA