PKK Talimatıyla 'Nevruz' Etkinliğine Dava

Diyarbakır'da 21 Mart'taki nevruz etkinliğinin komitesinde yer alan aralarında DBP Diyarbakır İl Başkanı Hafize İpek'in de bulunduğu 10 zanlı hakkında 1 yıldan 26 yıla değişen oranlarda hapis cezası istemiyle dava açıldı İddianamede, şüphelilerin, terör örgütü PKK'nın talimatları doğrultusunda mitingi organize ettiği belirtildi.

Diyarbakır'da 21 Mart'ta kutlanan nevruz etkinliğinin tertip komitesinde yer alan DBP Diyarbakır İl Başkanı Hafize İpek'in de aralarında bulunduğu 10 şüpheli hakkında, terör örgütü PKK'nın talimatları doğrultusunda miting organize ettikleri gerekçesiyle dava açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca tutuksuz yargılanan 10 kişi hakkında hazırlanan iddianame, 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Terör örgütü PKK'nın kuruluşu ile KCK çatı örgütlenmesi hakkında detaylı bilgiye yer verilen iddianamede, 21 Mart öncesinde Nevruz Tertip Komitesi'nce kentin muhtelif yerlerinde bulunan reklam panolarına afiş ve pankartların asıldığı belirtildi.

İddianamede, afiş ve pankartlarda son dönemde örgüt tarafından sözde 'öz yönetim' ve 'direniş' söylemlerine yer verilerek şiddet eylemlerinin sahiplenildiği ifade edilerek, Sur ve diğer ilçelerde gerçekleştirilen terör eylemlerinin 'direniş' olarak nitelendirildiği, bu afiş ve pankartların Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliğince kaldırılmasına karar verildiği anımsatıldı.

Nevruz mitinginden 2 gün önce alanda kontrol yapıldığı vurgulanan iddianamede, şöyle denildi:

'Nevruz alanında yapılan kontrollerde miting alanında dev pankartlarda asılı şekilde Sur, Cizre ve Silopi'de ölü olarak ele geçirilen PKK'lı teröristlere ait fotoğraflar ele geçirildi. Alanda terör örgütü ve örgüte bağlı silahlı teröristleri anımsatıcı birçok pankart bulundu. Sabit platformun zemin katında bulunan kilitli odada yapılan aramada PKK ve bileşenlerini simgeleyen çok sayıda pankart, flama ve bez parçası ele geçirildi. Nevruz parkı sorumlusu Kemal T'nin görevli olduğu alanda örgütsel pankart, flama ve bez parçalarını bulundurmak suretiyle 'terör örgütü propagandası' suçuna iştirak ettiği anlaşılmıştır.'

- '8 şüpheli terör örgütünün hiyerarşisine dahil olmuş'

İddianamede, aralarında İpek'in de bulunduğu 8 şüphelinin, terör örgütünün hiyerarşisine dahil olmak suretiyle sistematik şekilde terör örgütünden aldıkları talimat doğrultusunda siyasi faaliyet görüntüsü altında örgüt adına iş ve eylemlerde bulunduklarının tespit edildiği bildirildi.

Nevruz Tertip Komitesi'nin planlamaları ve örgütsel destek hazırlıkları doğrultusunda 21 Mart'ta gerçekleştirilen nevruz etkinliğine yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı aktarılan iddianamede, nevruz mitinginin, düzenleme kurulu başkan ve üyeleri olan şüpheliler tarafından terör örgütü PKK'nın örgüt talimatları doğrultusunda organize edildiği ve planlı, programlı, örgütlü şekilde büyük halk kitlelerine ulaşacak nitelikte açıkça örgüt propagandası amacıyla gerçekleştirildiği kaydedildi.

- Örgüt mensuplarınca çağrılar yapılmış

Mitingde bölücü terör saldırılarının desteklenmekten öte bu yöntemlere başvurunun teşvik edildiği aktarılan iddianamede, şu bilgilere yer verildi:

'Mitingin bu şekilde planlanması yönünde önceden örgüt mensuplarınca eylem çağrıları yapılmıştır. Tertip komitesi başkan ve üyeleri olan şüphelilerin fikir ve eylem birliği içerisinde örgüt üyesi olarak örgütün talimatları doğrultusunda terör örgütü propagandası yapılan kanunsuz açık hava toplantısını organize etmişlerdir. Şüpheli Volkan Orhan G. ise propaganda suçuna sinevizyon gösterisini gerçekleştirerek asli fail olarak iştirak ettiği ve bu şekilde kanunsuz gösteri yürüyüşünü düzenleyenlerin eylemlerine katıldığı hukuki kanaatine varılmıştır.'

- İstenilen ceza

İddianamede, aralarında DBP Diyarbakır İl Başkanı Hafize İpek'in de bulunduğu 10 şüpheli hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak', 'terör örgütü propagandası yapmak,' 'kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme ve bunların hareketlerine katılma' ile 'kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama' suçlarından 1 yıldan 26 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası isteniyor.
Kaynak: AA