Makedonya'da 'Dinler Ve Medeniyetler Arası Dünya Konferansı'

Makedonya'nın Manastır şehrinde 4. Dinler ve Medeniyetler Arası Dünya Konferansı başladı Makedonya İslam Birliği, ülkede dinler arası diyalog olmadığı, Müslüman topluma yeterince saygı gösterilmediği gerekçesiyle konferansa katılmadı İslam Birliği Başkanı Recepi:'Bu tür konferanslarla, ülkede dinler arası uyum, adalet ve demokratik ülke imajı verilerek dünyayı kandırmayı amaçlamaktalar ancak burada büyük bir adaletsizlik hakim'

Makedonya'nın güneybatısındaki Manastır şehrinde, 4. Dinler ve Medeniyetler Arası Dünya Konferansı başladı.

BM ve UNESCO'nun küresel gündemi çerçevesinde düzenlenen 'Göç, dinler ve kültürler arası diyalog ile entegrasyon zorluğu' konulu konferansa Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, Makedonya Kültür Bakanı Elizabeta Kançevska Milevska, farklı dinlerin temsilcileri, akademisyenler ve diğer davetliler katıldı.

İvanov, burada yaptığı konuşmada, konferansın göç ve entegrasyon gibi iki önemli konuyu ele aldığını belirterek, 'Bir yandan göçün, dinin gelişimindeki rolünü, diğer yandan da dinin, göç üzerindeki etkisini göz önünde bulundurmamız gerekmektedir. Bu karmaşık sorunu açıklayabilmek için sadece akademik tartışma yeterli değildir. Kutsal kitapları da açmamız gerekir.' ifadelerini kullandı.

Farklı olsalar da dünya dinlerinin en az bir ortak noktası olduğuna işaret eden İvanov, 'O da her birinin sürgün, kaçış veya göç için evlerini terk etme çağrısıyla meydana geldiği. Dünya dinlerin kurucuları, göçmendiler, sığınmacıydılar, sürgün edilmişlerdi.' şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) verilerine göre, dünyada 65 milyondan fazla insanın zorla yerinden edindiğini ve bunların 21 milyonun mülteci olduğunu aktaran İvanov, 'Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki başarısız ülkelerde, üçüncü dünyanın yoksul toplumlarında özgürlük sadece soyut bir isim.' dedi.

- 'Konferans, Makedonya'ya dürüst bir katkı'

Kültür Bakanı Milevska da konferansın Makedonya'ya dürüst bir katkı sağladığını belirterek, daha önceki konferansların gerçekleşmesiyle barış, hoşgörü, anlayış ve birlikte yaşama medeniyeti modelini kurma adına açık bir irade gösterdiklerini kaydetti.

Son üç konferansın düşünce ve tecrübelerini aktarmak adına önemli olduğunu söyleyen Milevska, 'Son üç konferans, ortak aktarım ve işbirliklerimiz için temel oluşturan potansiyel ve zenginliğimizi doğruladı.' diye konuştu.

Kültürler ve dinler arası diyaloğun günümüzün zorunluluğu olduğunu vurgulayan Milevska, 'Bugün geçmiştekinden çok daha fazla farklı ve güvenli olmayan bir dünyada, dil ve din ayrımı, etnik ve kültürel ayrım ve farklılıklarının aşılması zorunludur.' dedi.

- İslam Birliği katılmadı

Makedonya İslam Birliği Başkanı Süleyman Recepi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurum olarak sadece ilk iki konferansa katıldıklarını belirterek, bundan sonra bu tür konferanslara katılmayacaklarını söyledi.

Katılmama nedeni olarak 'Makedonya'da dinler arası diyaloğun bulunmamasını' gösteren Recepi, ülkedeki Müslüman topluma yeterince saygı gösterilmediğini vurguladı.

Konferansı boykot etme nedenleri arasında ayrıca, Pirlepe'deki Çarşı Camisi'nin yenilenmemesi ve Manastır'daki Llazhec köyüne cami yapılmasına izin verilmemesini gösteren Recepi, 'Bu tür konferanslarla, ülkede dinler arası uyum, adalet ve demokratik ülke imajı verilerek dünyayı kandırmayı amaçlamaktalar ancak burada büyük bir adaletsizlik hakim.' dedi.

- Makedonya'da diyalog yok'

Recepi, 'Makedonya'da diyalog yok. Ben kendimi kandıramam. Kuruma ve çıkarlarına ihanet edemem. O konferansa katılarak sahte enstrüman haline gelemem. Makedonya'da gökten bal ve süt düşüyormuş gibi bir atmosfer oluşturamam. Bu ülkede diyalog yoktur. Burada garip bir diktatörlük hakimdi ve halen devam ediyor.' ifadelerini kullandı.

Recepi ayrıca, ikinci konferansa da Pirlepe'deki caminin restorasyonu şartıyla katıldığını anımsatarak, Makedonya Hükümeti ile bir anlaşma sağlanmasına rağmen anlaşmanın uygulanmadığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA