Kenya'ya 'Güney Sudanlı Sözcüyü Serbest Bırakın' Çağrısı

Güney Sudan'ın muhalefet partilerinden Sudan Halk Kurtuluş Hareketi (SPLM), Kenya'da alıkonulan parti sözcüsünün serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Partiden yapılan yazılı açıklamada, Jomo Kenyatta Havalimanı'nda hiçbir suçlama yapılmaksızın alıkonulan ve Güney Sudan'a gönderilmek üzere bekletilen parti sözcüsü James Gatdet Dak'ın acilen serbest bırakılması için hükümete çağrıda bulunulduğu belirtildi.

Açıklamada, 'Kenya hükümeti, parti yetkilisinden rahatsız oluyorsa, ikamet edebileceği Güney Afrika ve Etiyopya gibi bir ülkeye gönderilebilir.' ifadesini kullanıldı.

Gatdet Dak'ın Güney Sudan'a geri gönderilmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğu ileri sürülen açıklamada, sözcünün sınır dışı edilmesi için hiçbir yasal prosedürün izlenmediği de vurgulandı.

Sudan Halk Kurtuluş Hareketi (SPLM) lideri Riek Machar, son olarak tedavi olmak için Güney Afrika'ya gitmişti.

Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te, yardımcısı Riek Machar'ı 'darbe teşebbüsü' iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.

Barış görüşmeleri neticesinde 17 Ağustos 2015'te taraflar arasında anlaşmaya varılmış ancak barış süreci, cumhurbaşkanına bağlı güvenlik güçleriyle Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da yeniden başlayan çatışmalarla sekteye uğramıştı.

Kaynak: AA