Kenya, Güney Sudan'daki Barış Gücü Personelini Çekiyor

Kenya'nın Güney Sudan'daki barış gücü askerlerini çekeceği bildirildi.

Kenya Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Kenya'nın Birleşmiş Milletler (BM) barış gücü nezdinde Güney Sudan'da görev yapan bin askerin çekileceği ve gelecekte yeni konuşlandırma yapılamayacağı belirtildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 'BM barış gücü askerlerinin Güney Sudan'da sivillere yönelik saldırılarda etkili koruma önlemi alamadığını' ortaya koyan rapora ilişkin, ülkedeki barış gücü komutanı Kenyalı General Johnson Mogoa Kimani Ondieki'yi görevden alması üzerine yapılan açıklamada, Kenya'nın aracı ve gözlemci olarak yer aldığı Güney Sudan'daki barış süreciyle ilgisini kestiği kaydedildi.

Ondieki'nin görevden alınmasının Kenya'ya yapılan büyük bir saygısızlık olduğu vurgulanan açıklamada, görevden alınma sürecinin şeffaflıktan uzak olduğu ve konuyla ilgili Nairobi yönetimiyle resmi müzakerelerin yapılmadığı ifade edildi.

Açıklamada, Güney Sudan'daki barış gücünün yapısal ve sistemli olarak işlevsiz olduğu belirtilirken, Kenya'nın Ondieki'nin yerine aday olarak yeni birini göstermeyi reddettiği kaydedildi.

Diğer yandan, BM'nin Güney Sudan'daki Barış Gücü Sözcüsü Shantal Persuad, Kenya'nın kararıyla ilgili kendileriyle resmi bir iletişim kurulmadığını söyledi.

Güney Sudan Kabine İşleri Bakanı Martin Elia Lomoro, yaptığı basın açıklamasında, hükümet ve muhalefetin, BM'nin ülkedeki barış gücü komutanı Kenyalı General Ondieki'nin görevinden alınmasını memnuniyetle karşıladığını açıklamıştı.

Emekli Tümgeneral Patrick Cammaert tarafından Güney Sudan'da temmuz ayında yaşanan şiddet olaylarına ilişkin hazırlanan bağımsız inceleme raporu Genel Sekreter Ban Ki-mun'a sunulmuştu.

Raporda, Güney Sudan askerlerinin Cuba'da temmuz ayında, aralarında yerlerinden edilmiş kişilerin de bulunduğu BM yerleşkesi de olmak üzere bazı bölgelerde sivillere uyguladığı şiddet olaylarında en az 73 kişinin öldüğü, çok sayıda sivilin yaralandığı, bazılarının tecavüze uğradığı belirtilmişti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 'BM barış gücü askerlerinin Güney Sudan'da sivillere yönelik saldırılarda etkili koruma önlemi alamadığını' ortaya koyan rapor üzerine ülkedeki barış gücü komutanı Kenyalı General Johnson Mogoa Kimani Ondieki'yi görevden almıştı.

Kaynak: AA