İngiltere Başbakanlığından 'Brexit'e İlişkin Mahkeme Kararına Tepki

Başbakanlık: 'Başbakan, hükümetin İngiliz halkının AB ile ilgili verdiği kararı uygulamak konusunda kararlıdır. Bu kararın, 50. maddenin işletilmesini geciktirmesine izin verme niyetimiz yok' Hükümet kararı temyize taşırken, İngiliz basını parlamentodaki muhtemel bölünmelerin erken genel seçime neden olabileceği yorumlarına yer veriyor

İngiltere Başbakanlığı, Yüksek Mahkemenin bugün verdiği Brexit kararının AB'den çıkış sürecini etkilemeyeceğini ve süreci başlatacak Lizbon Anlaşması'nın 50. maddenin işletilmesini geciktirmeyeceğini bildirdi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, mahkemenin bugün verdiği karardan duyulan hayal kırıklığı dile getirilerek, Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış sürecinin 'raydan çıkmayacağı' ve bu süreçte erteleme olmayacağı kaydedildi.

Açıklamada, 'Başbakan, hükümetin İngiliz halkının AB ile ilgili verdiği kararı uygulamak konusunda kararlıdır. Mevcut planımızı sürdürmeye kararlıyız. AB ile müzakerelere hazırlanıyoruz ve daha önce ortaya koyduğumuz programa bağlı kalacağız. Bu kararın, 50. maddenin işletilmesini geciktirmesine izin verme niyetimiz yok?' ifadesine yer verildi.

İngiliz kabinesinden bir bakanın gelecek hafta başında konuya ilişkin İngiliz Parlamentosunda açıklama yapması bekleniyor. İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit süreci ve bugün verilen mahkeme kararının muhtemel sonuçlarını yarın AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile telefonda görüşmesi bekleniyor.

Diğer yandan, hükümet kararı bir üst mahkeme olan Temyiz Mahkemesine taşıma kararı aldı. Temyiz Mahkemesinde kararın gelecek ay başında görüşülmesi bekleniyor. İngiliz hükümeti karardan duyduğu hayal kırıklığını bildirse de ülkede ana muhalefetteki İşçi Partisi kararı olumlu buldu.

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, 'Bu karar, müzakere koşullarını parlamentoya geciktirmeden getirme ve tartışmaya açma gerekliliği ortaya koymuştur. İşçi Partisi, İngiliz halkının AB'den ayrılma kararına saygı duymaktadır. Ancak, Brexit'le ilgili parlamentoda şeffaflık ve hesap verebilirlik olmalıdır.' dedi.

- Erken genel seçim ihtimali

İngiltere'de Yüksek Mahkeme bugün, AB'den ayrılma süreci başlatılmadan konunun milletvekillerinin oyuna sunulması gerektiğine hükmetmişti. Karar, İngiliz hükümetinin parlamentodan onay almadan ülkenin AB'den çıkış sürecini resmen başlatacak Lizbon Anlaşmasının 50. maddesini işletmemesi anlamına geliyor.

İngiltere Başbakanı Theresa May, AB ile resmi müzakere sürecinin başlaması için parlamentonun onayına ihtiyaç olmadığını belirtmişti. Hükümetin bu tutumu bir yatırımcı tarafından Londra'daki Yüksek Mahkeme'ye taşınmıştı.

İngiliz basını, Temyiz Mahkemesinin Yüksek Mahkeme'nin kararını bozmaması halinde İngiltere'nin AB'den ayrılma sürecinin başlamasında parlamentodaki muhtemel tartışmalar nedeniyle gecikmeler olabileceğine dikkati çekiyor. Basın ayrıca, tartışmalar sırasında parlamentoda yaşanacak bölünmelerin erken genel seçime neden olabileceği yorumunda bulunuyor.

İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti Genel Başkanı Theresa May, geçen ay yaptığı açıklamada, Brexit sürecini resmen başlatacak Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesinin 2017'nin mart ayı sonuna kadar işletileceğini duyurmuştu. İngiltere'nin bu adımı atmasıyla AB'den ayrılış anlaşmasının şartlarının belirlenmesi için iki yıllık süreç de başlamış olacak. Avrupalı yetkililer, 50. maddenin bir an önce işleme konulması çağrılarında bulunuyor.

23 Haziran'da yapılan AB referandumunda İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler'den oluşan Birleşik Krallık halkının yüzde 51,9'u AB'den çıkışa (Brexit) destek vermişti.

Kaynak: AA