CHP Grup Başkanvekili Gök Açıklaması

'(İdam cezası tartışmaları) Biz CHP olarak hukuk dünyamızdan çıkmış bu idam cezasını, modern cezanın da reddettiği bir anlayış olarak görüyoruz ve tartışılmasını yararlı bulmuyoruz'.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Türk hukukundan çıkmış olan idam cezasını, modern cezanın da reddettiği bir anlayış olarak gördüklerini ve tartışılmasını yararlı bulmadıklarını söyledi.

Gök, TBMM'de basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Cumhuriyet Gazetesine yönelik operasyonu sürdüren Cumhuriyet Savcısı Murat İnam'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müştekisi olduğu Selam Tevhid Davası'nın sanığı olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Gök, bu durumun son derece vahim ve üzücü olduğunu belirtti.

Gök, 'Hayatı boyunca FETÖ ile mücadele etmiş Cumhuriyet Gazetesi, 16 yıl önce 'Fetullahçılar darbe yapacak' diyen Hikmet Çetinkaya hakkında FETÖ'cülük suçlamasıyla soruşturma yürüten bir savcının böyle bir davada sanık olması anlaşılabilir bir konu değildir. Herhalde bu Adalet Bakanlığı yetkilileri tarafından kamuoyuna izahı yapılması gereken bir durumdur. Böyle bir tablo, adalet anlayışının ve Cumhuriyet'e yönelik soruşturmanın ne kadar güvensiz bir ortamda olduğunu gösteren çok tipik bir örnektir. Biz de büyük bir hayretle, şaşkınlıkla karşıladık.' diye konuştu.

Levent Gök, konuyla alakalı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın bir açıklama yapacağını belirttiğini, kendilerinin de bu açıklamayı beklediklerini söyledi.

Başkanlık sistemi tartışmaları ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi konusunda da Gök, başkanlık tartışmalarında kimsenin ortaya koyduğu bir görüşün olmadığını dile getirdi.

Başkanlık konusunun neleri içerdiğini kimsenin bilmediğini ifade eden Gök, 'Varsa yoksa Recep Tayyip Erdoğan'ın başkan olsun üzerine kurulmuş bir senaryo konuşuluyor Türkiye'de. Bu son derece ciddiyetsiz bir yaklaşımdır. Biz böyle bir tablonun içerisinde yokuz. Biz Türkiye'de parlamenter sistemin güçlendirilmesi, varsa eksiklerinin giderilmesi yönünde çaba sarf ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı ile Bahçeli'nin görüşmesi ise kendilerinin bileceği bir konudur. Bu konuda benim bir değerlendirme yapmam da söz konusu olamaz.' dedi.

Erdoğan-Bahçeli görüşmesinden idam cezası konusunda bir sonuç çıkıp çıkmayacağına ilişkin görüşü sorulan Gök, şu değerlendirmede bulundu:

'Topu taca atarak değerlendirme yapmasınlar. Biz CHP olarak, hukuk dünyamızdan çıkmış bu idam cezasını, modern cezanın da reddettiği bir anlayış olarak görüyoruz ve tartışılmasını yararlı bulmuyoruz. Ayrıca idam cezası, 2004 yılında tamamen AKP iktidarının protokolü ile Türkiye'nin hukuk sisteminden çıkarılmıştır. Milletlerarası yükümlülüklerimiz vardır. AB'yi ilgilendiren müzakere sürecinde, Avrupa Konseyi ile olan ilişkilerimizi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile olan bütün ilişkilerimizi etkileyecek bir husustur. Anayasamızın 90. maddesi, milletlerarası yükümlülüklerin iç hukuktan önce geldiğini ifade etmektedir. Dolayısıyla hem milletlerarası yükümlülüklerden, Anayasamızın temel hükümleri ortadayken ve ayrıca idam cezası geriye doğru yürümez ilkesi ortadayken bunun tartışılmasını, Türkiye demokrasisi açısından uygun bulmuyoruz.'

Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Avrupa Konseyinde kendisine sorulan bir soruda, 'Ben idam cezasına karşıyım ama eşim de karşı olduğum için bana karşı.' diyerek son derece komik bir cevap verdiğini dile getiren Gök, 'Daha iktidar partisi ne yapacağını bilmiyor. CHP olarak çok netiz. Hukuk dünyamızdan çıkmış bu tartışmayı uygun bulmuyoruz.' dedi.

Daha sonra Levent Gök, Avrupa Konseyinin anayasal konulardaki danışma organı Venedik Komisyonunun üyeleri ile görüştü.

Kaynak: AA