Arnavutluk Dışişleri Bakanı Bushati Viyana'da

Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati, Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen AGİT Daimi Konsey Toplantısı'nda konuştu: 'Yabancı düşmanlığı, kin ve nefret söyleminin bertaraf edilebilmesi için insanlar arasında güven ve karşılıklı anlayışı oluşturacak yeni köprülerin kurulması gerekir'.

Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati, yabancı düşmanlığı, kin ve nefret söyleminin bertaraf edilebilmesi için de insanlar arasında güven ve karşılıklı anlayışı oluşturacak yeni köprülerin kurulması gerektiğini söyledi.

Bushati, Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Konsey Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, demokrasinin insan hakları, temel haklar, ekonomik özgürlük, sosyal adalet ve eşit gelir dağılımına dayandığını belirterek, toplumların siyasetçilerden bunları beklediklerini ve siyasetçilerin görevinin de bu değerleri hayata geçirmek olduğunu ifade etti.

Ülkesinin 25 yıldır AGİT üyesi olduğunu hatırlatan Bushati, totaliter bir rejimden demokratik bir ülkeye evrildiklerini anlatarak, Avrupa Birliği (AB) üyesi olabilmek için başta hukuk sistemi olmak üzere ciddi reformlar yapmak için çalıştıklarını söyledi.

Bushati, AGİT’in ortaya koyduğu norm ve ilkelerin yeni olmadığını ancak kendi ülkesi de dahil olmak üzere bu değerlerin hayata geçirilmesinde yetersiz kalındığını, bunun için samimi bir diyaloğa ihtiyacın olduğunu belirtti.

Farklı inançların ve kültürlerin bir arada yaşayabilmesinin, AGİT üyesi ülkelerin ortak kültür birikiminin önemli bir parçası olduğuna değinen Bushati, 'Yabancı düşmanlığı, kin ve nefret söyleminin bertaraf edilebilmesi için insanlar arasında güven ve karşılıklı anlayışı oluşturacak yeni köprülerin kurulması gerekir.' diye konuştu.

Bushati, Batı Balkan ülkeleri arasında ilişkilerin güçlendirilmesi ve Batı Balkan ülkeleri ile AB arasındaki enerji transferi başta olmak üzere, ticari ilişkilerin geliştirilmesinin bölgede istikrar ve güvenliğin tesis edilmesine katkı sağlayacağına vurgu yaptı.

Bölgesel Gençlik İşbirliği Ofisi ile yeni bir inisiyatifi hayata geçirmek istediklerini kaydeden Bushati, gençler arasında demokratik değerler, insan hakları, karşılıklı anlayışın geliştirilmesi ve yabancı karşıtlığı, ayrımcılık, nefret söylemi ve ırkçılığa karşı mücadelenin yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını ifade etti.

Bushati, Tiran'da hayata geçirdikleri Batı Balkan Fonu ile sivil toplum örgütleri başta olmak üzere, sivil oluşumları destekleyerek bireyler arasında diyalog ve işbirliğinin artırılmasını amaçladıklarını anlattı.

Derin bir ekonomik uyumun, bölgede istikrarın sağlanmasına katkı sağlayacağını belirten Bushati, bunun aynı zamanda AGİT’in önemli reform maddelerinin başında geldiğini aktardı.

Bushati, Batı Balkan ülkeleri olarak, Kosova’nın da AGİT üyesi olarak bu oturumda yer almasını istediklerini dile getirdi.

Hamburg’da düzenlenecek toplantıda 3 konuyu gündeme taşıyacağını söyleyen Bushati, bunların silahsızlanma, Ukrayna sorunu ve çatışmaların mağdur ettiği insanlar olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA