Teksas'ta Zika Vakası

Teksas'ta ilk kez eyalet dışına çıkmamış bir kişide Zika virüsüne rastlandı.

ABD'nin Teksas eyaletinde ilk kez Zika salgını olan herhangi bir yere seyahat etmemiş bir kişide Zika virüsü tespit edildi.

Teksas Sağlık Hizmetleri Dairesinden yapılan açıklamada, Meksika sınırında bulunan Cameron County'de yaşayan bir kadında dün yapılan testler sonucunda Zika virüsüne rastlandığı ancak kadının hamile olmadığı ya da son zamanlarda Zika salgını olan herhangi bir yere seyahat etmediği belirtildi.

Adı ve yaşı açıklanmayan kadınla aynı evde yaşayan diğer altı kişiye de testlerin uygulandığı ve bu kişilerde Zika virüsüne rastlanılmadığı bildirilen açıklamada, ancak konuyla ilgili yetkililerin kapı kapı gezerek bölge sakinlerini bilgilendireceği ifade edildi.

Açıklamada, kadının idrar testinde virüse rastlanırken, kan testinin negatif sonuç verdiği, bu nedenle de virüsün bölgede sivri sinekler yoluyla taşınma ihtimalinin olmadığına dikkat çekildi.

Teksas Sağlık Hizmetleri Dairesi temsilcisi Doktor John Hellerstedt yaptığı açıklamada, 'Virüsün Teksas'da yayılacağına inanmıyoruz ama daha başka vakalar olabilir, bu nedenle özellikle sonbahar ve kış aylarında nispeten sıcak olan bölgelerde yaşayan halkımız kendisini sivri sinek ısırıklarına karşı korumalıdır.' ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Zika virüsünün yayılmasıyla ilgili şubat ayında küresel acil durum ilan ettiğini bildirmiş, 19 Kasım 2016'da ise küresel acil durumun kaldırıldığını duyurmuştu.

Sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkan virüse, ilk kez 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanmıştı. Uzun yıllar görülmeyen Zika virüsü, Mayıs 2015'te Brezilya'da tekrar ortaya çıkmıştı.

Zika virüsünün hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde nörogelişimsel bozukluğu ifade eden mikrosefaliye neden olduğu düşünülüyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

DSÖ'nün 15 Haziran tarihli son verilerine göre, Zika virüsüne 2007-2016 yıllarında 60 ülkede rastlandı. Virüs, salgın şeklinde bu ülkelerin 14'ünde 2007-2014 yıllarında görülürken, 2015 yılı başında 46 ülkede ilk kez salgın şeklinde etkili oldu.

Kaynak: AA