TEKNOPARK A.Ş. Resmiyet Kazandı

Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliğiyle Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde oluşturulan Muğla Teknopark A.Ş.’nin yönetim kurulu Haziran ayında yapılan toplantıda belirlenmişti. Yönetim Kurulu Başkanlığına Muğla Valisi Amir Çiçek seçilmişti. 11 kişilik yönetim kurulunun ardından şirket ortakları da noter huzurunda yapılan ana sözleşme imzası ile TEKNOPARK A.Ş.’nin kuruluşu tamamlandı. Şirketin nakdi sermayesi 5 milyon TL olurken, önümüzdeki günlerde Denizli-Marmaris Karayolu yol ayrımındaki Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden tahsis edilen 64 bin 310 m2 alanda inşaat çalışmaları başlayacak.

TEKNOPARK A.Ş. Resmiyet Kazandı
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Senato Toplantı salonunda Muğla Valisi ve TEKNOPARK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Amir Çiçek Başkanlığında kurucu ortaklar ile yapılan ana sözleşme imza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Rektör Prof. Dr. Mansur Harmandar, Kaymakamlar, İlçe Belediye Başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları, Ticaret Borsası Başkanı, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve Muğlalı işadamları katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Muğla Valisi ve TEKNOPARK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Amir Çiçek, TEKNOPARK A.Ş. binasının şu anda başlaması gerektiğini, fakat 15 Temmuz darbe girişiminin bunu engellediğini söyledi.

Vali Çiçek, “15 Temmuz nedeniyle bilerek geciktirdik. İşi sağlam yapalım dedik. Anonim şirketimize hiçbir gölge düşmesin. Her yönüyle tertemiz olsun. Eğer bugün bitiremeseydik, belki bakanlıktan süre alamayacaktık. Şu anda dört aylık bir süre var ama bizim 4 ay bekleyecek zamanımız yok. Bir an evvel inşaatımızın başlaması bürolarımızın çalışması lazım. Üniversitemizin, belediyelerimizin, özel sektörümüzün katılımıyla olan bu Teknopark Anonim Şirketinin Muğla’nın vizyonunu genişleteceğini düşünüyorum” dedi.

Toplantıya ev sahipliği yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kanunu 2001 yılında çıktığını, bütün kamu kurum kuruluşları, özel sektörlerle birlikte bir teknoloji geliştirme bölgesi kurulmasını amaçlandığını söyledi.

Harmandar, “Bu bölgede ileri teknolojiyi yakalamak ve üründen ve üretimden yeni teknolojileri yakalamak, katma değerleri yüksek ürünler elde etmek ve o bölgeye sermaye akışını sağlamak ve istihdam sağlamak, ülkemizin sanayisini rekabet edilebilir bir hale getirmektir. 12 Ekim 2015 tarihinde Muğla Teknopark’ın kurulması kabul edildi. Bugün noter huzurunda birlikte bu esas sözleşmeyi imzalayarak şirketimizi kuracağız. Şu anda şirketimiz 52 üyeden oluşmakta. Önümüzdeki günlerde 54 üyeye çıkacak. Böylece Muğla’mızda üniversitemizle birlikte bütün girişimcilerin önünü açacağız. Girişimci şirketlerin özellikle yenilenebilir enerji konusunda, sağlık konusunda ve tarımsal ve hayvansal üretim konusunda üç ana temayı öne almak suretiyle diğer bütün alanlarda da yine faaliyet göstereceğiz ama öncelikli olarak bu alanlarda faaliyet göstereceğiz. Yazılım tabi ki değişmez bir kural teknoparklarda. İletişim konusu her zaman ön plana çıkmaktadır. Noter huzurundaki imzadan sonra şirket faaliyetleri ticaret hukukuna göre devam edecektir” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, “Ortak bir iradeyle, üniversiteniz öncülüğünde kurduğumuz bir teşebbüs. Bunun getirilerinin olağanüstü fazla olabileceği ihtimali yüksek. Tabi gelişmeye müsait teknoparklar bütün kuruluşlara baktığınızda önce yavaşça ilerleyen ve daha sonra kendisini geliştirerek farklı noktaya taşıyan kuruluşlar. Gerçekten üretim açısından elde edilen sonuçlar çok daha katma değeri yüksek değerler. Başlık olarak bakanlığında talimatıyla seçmiş başlıklar Muğla’nın özgün ve ihtiyaç duyduğu alanlarda gelişmiş, sağlık, hayvancılık konusunda ve diğer konuda çok önemli. Biz belediyede bundan önce yapmış olduğumuz toplantıda hani oranda katılacağımızla ilgili kendi aramızda konuşarak o oranın belirleneceğini ve bir yöntemle neticede belirteceğimiz söylemiştik. Yine Belediye Başkanlarımız ve temsilcileriyle yapmış olduğumuz toplantıda bütçe durumlarımıza göre belli oranda katılımı sağladık. Hemen hemen bütün Belediye Başkanı arkadaşlarımız katılımı sağladı. Bir tek belediyemiz hariç onunda mutlak özel durumu söz konusu. Dolayısıyla hem yerel idareler, hem valiliğimiz üniversitemize ve bütün ticari kuruluşlar, ticaret odaları, STK’lar bu kadar geniş bir temsili alanda bir araya gelinmesi ve ortak imzaya alınması bence Muğla için de bir ilk ve çok önemli” dedi.

Konuşmaların ardından TEKNOPARK Yönetici A.Ş.’nin 52 kurucu ortağı ana sözleşmeyi imzaladı. Ana Sözleşme ortakların imzasının ardından Yönetim Kurulu tarafından da imzalanarak TEKNOPARK A.Ş. yasal olarak kurulmuş oldu.

(BT-İK)
Kaynak: İHA