Suriyeli Sığınmacılar Avrupa'ya Gitmek İstiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, sığınmacıların Avrupa'ya geçişine yönelik sözleri, Ankara'da yaşayan Suriyeliler tarafından sevinçle karşılandı Suriyeli sığınmacı İdlibi: 'Avrupa verdiği sözlerde durmadı, bu yüzden sıkıntı çekiyoruz. Artık Türkiye'nin sınırları açması gerekiyor, Avrupa'ya çok gitmek isteyen var, bu çevrede yaşayanların en az yüzde 70'i gitmek istiyor' Halepli Alalio: 'Ailemi geçindiremiyorum, orada bir şeyler yapabilirim, aileme daha rahat bakabilirim. Bu nedenle Avrupa'ya gitmek istiyorum'

ENES DURAN - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, sığınmacıların Avrupa'ya geçişine ilişkin sözleri, Ankara'da yaşayan Suriyeliler için umut oldu. Altındağ ilçesinde ikamet eden Suriyeli Ahmed İdlibi, 'Bu bölgede yaşayanların yüzde 70'i Avrupa'ya gitmek istiyor.' dedi.

Türkiye, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük insani krizlerden biri olan Suriye krizinin 6. yılında, sığınmacılara umut olmaya devam ediyor. Din, dil, ırk ayrımı yapmadan, krizin ilk gününden beri 'Açık Kapı Politikası' uygulayan Türkiye, yaklaşık 3 milyon sığınmacıya kucak açtı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, sığınmacıların Avrupa'ya geçişine yönelik Avrupa Birliği'ne verdiği mesaj ve 'Eğer daha ileri giderseniz bu sınır kapıları da açılır, bunu da bilesiniz.' şeklindeki sözleri, Avrupa hayali kuran Suriyeliler için umut oldu.

Ankara'nın Altındağ ilçesi Siteler semtinde yaşayan ve tercümanlık yaparak geçimini kazanan 23 yaşındaki Ahmet İdlibi, 5 yıl önce Halep'te yaşanan çatışmalardan kaçarak Türkiye geldiğini söyledi.

Geldiği günden bu yana Türkiye vatandaşı olmak için çalıştığını belirten İdlibi, tüm gayretlerine rağmen bunun gerçekleşmediğini ve bu nedenle çok sıkıntı çektiğini kaydetti.

İdlibi, Türkiye'deki ilk yıllarında Avrupa'ya gitmek istemediğin ifade ederek, 'Daha önceleri, sınırlar açıkken Avrupa'ya gitmeyi düşünmedim ancak sınırlar bir daha açılırsa gitmeyi düşünüyorum çünkü burada çok sıkıntılar çektim. İlk geldiğimizde Türk halkı bize çok iyi davrandı ancak şimdi kiralar çok yükseldi. Sigorta yok, yaşam şartları çok zor.' diye konuştu.

Çevresindeki pek çok Suriyelinin Avrupa'ya gitmek için uğraş verdiğini dile getiren İdlibi, Avrupa'nın en cazip yanının, eğitim ve sonrasındaki yaşam şartları olduğunu söyledi.

- 'Türkiye bize el verdi, Allah razı olsun'

İdlibi, Suriye vatandaşı olarak Türkiye'nin kendileri için yaptığı çalışmalar ve verdiği hizmetlerden çok memnun olduklarını kaydederek, 'Türkiye bize el verdi, elinden geleni yapıyor, Allah razı olsun. Fırat Kalkanı Harekatı ile Suriye'nin bir kısmında iyileşmeler yaşanıyor, ülkesine dönenler var. Dönenlere bütün hizmeti yine Türkiye veriyor.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin gösterdiği tüm özveriye karşın hala bazı konularda eksiklikler yaşandığına işaret eden İdlibi, 'Türkiye, Avrupa'nın sağladığı kaynakla bize maddi yardım yapacaktı ancak Avrupa verdiği sözlerde durmadı. Bu yüzden sıkıntı çekiyoruz. Artık Türkiye'nin sınırları açması gerekiyor. Avrupa'ya çok gitmek isteyen var, bu çevrede yaşayanların en az yüzde 70'i gitmek istiyor. Bu bölgede sadece dükkan sahipleri gitmek istemiyor. Bu da yaklaşık 50 aile yapıyor, geriye kalanların hepsi Avrupa'ya gitmeyi hayal ediyor.' dedi.

- 'Türkiye'den memnunum ancak yaşam şartları Avrupa'ya göre zor'

Halepli Salih Milaci de 2 yıl önce ailesi ile Türkiye'ye geldiğini ifade ederek, Suriyelilere verilen destek için teşekkür etti.

Çocuklarının Türkiye'de dil ve eğitim yönünden çok sıkıntı yaşadığını belirten Milaci, 'Avrupa eğitim ve dil konusunda iyi. Avrupa'daki diller daha dünya çapında olduğu için başka dillere ihtiyaç duyulmayacak. Bunlar beraberinde iş ve yaşam şartlarını da etkileyen unsurlar. O yüzden Avrupa'ya gitmek istiyorum.' şeklinde konuştu.

Halepli Mustafa Alalio ise 4 yıl önce iki kardeşi ile önce İstanbul'a gittiğini, daha sonra Ankara'ya yerleştiğini söyledi.

Türkiye'de, başta restoranlar olmak üzere pek çok işte çalıştığını ancak ailesinin geçimini sağlayacak kadar maaş alamadığını aktaran Alalio, 'Türkiye'den memnunum ancak yaşam şartları Avrupa'ya göre zor. Bir de Avrupa'da maaşlı dil ve meslek kursları var. Orada bir şeyler yapabilirim, aileme daha rahat bakabilirim. Bu nedenle Avrupa'ya gitmek istiyorum.' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA