Prof. Dr. Özgür Öner Açıklaması 'Okul Kaygısı Anneden Çocuğuna Geçiyor'

Prof. Dr. Özgür Öner, okul kaygısı yaşayan çocukların annelerinin de kendi çocukluklarında benzer kaygılar yaşamış olduğunu, bunun anneden çocuğa geçme oranının yüksek olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Özgür Öner Açıklaması 'Okul Kaygısı Anneden Çocuğuna Geçiyor'
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi - Psikoterapist Prof. Dr. Özgür Öner okula ısınamayan, isteksiz bir şekilde giden ya da gitmek istemeyen çocuklardaki bu korkunun en önemli sebebinin ayrılma korkusu olduğunu söyledi.



Prof. Dr. Özgür Öner, “Okula yeni başlayan çocuklarda korkunun, isteksizliğin nedeni genelde ayrılma kaygısıdır. Ayrılma kaygısında çocuk, annesinden veya diğer bakım veren kişilerden ayrıldığında ve bu durumu düşündüğünde aşırı tepkiler verir. Bu tepkiler karın ağrısı, baş ağrısı, kusma, baş dönmesi gibi belirtilerin yanı sıra şiddetli bir kaçınma davranışını da içerebilir. Yani çocuğu evden annesi olmadan veya annesi yanında olsa bile okul için çıkarmak mümkün olmayabilir. Ayrılma kaygısı çoğu çocukta kendiliğinden geçse de bazı çocuklarda çok büyük sıkıntılara neden olabilir” dedi.

Prof. Dr. Özgür Öner okul kaygısının anne ile başladığının altını çizerek, “Okul korkusu olan çocukların annelerinde de genelde okulla veya çocuklarından ayrılma ile ilgili yoğun kaygılar olur. Birçok annenin kafasında okul, özellikle küçük çocuklarda, kesinlikle devam edilmesi gereken bir kurum olarak şekillenmez. Bazı anneler çocuklarını kreşe, anaokuluna gönderirken suçluluk hissederler ve çocuklarına yeterli annelik yapamadıklarını düşünürler. Bu nedenle de, okulun başlangıç döneminde her çocuğun gösterebileceği tepkilerde gerekli tutarlılığı gösteremezler ve kendi kaygılarını çocuğa yansıtırlar. Bu, çocuktaki kaygının daha da artmasına neden olur. Çocuk ‘annem de kaygılanıyorsa demek ki gerçekten kaygılanacak bir şey var demektir’ diye düşünür. Bazı aileler erken dönemde çocuğun yaşadığı okul korkusunun daha sonra tekrarlamayacağını düşünürler, ama bu doğru değildir. Sıklıkla, okul öncesinde yaşanan sorunlar 1’nci sınıfta da yaşanır.”

“Ağlayan çocuk sınıftan çıkartılmamalı”

“Öğretmenlerin tepkileri de kritik bir öneme sahiptir. Bazı öğretmenler, çocuklar ağladıklarında onları sınıftan çıkarıyor veya annelerini hemen okula çağırıyor. Bu davranışlar, çocuğun ağlamasını pekiştiriyor” diyen Prof. Dr. Öner Öğretmenlerin ilk günlerde çocukların ağlamalarına dayanmaları ve uygun tepkiler vermeleri gerektiğini söyledi.



“Ani ortaya çıkan okul isteksizliğine çok dikkat edin”

Okul isteksizliği sadece ana sınıfa ya da birinci sınıflarda ortaya çıkmıyor. Ergenlerde de ortaya çıkabiliyor. Ancak bunun çok daha dikkatle incelenmesi gerekiyor. Prof. Dr. Özgür Öner, “Ergenlerde okul reddi ise okuldaki bir olaya, olumsuz arkadaş çevresi ve ders başarısızlığına veya daha ciddi psikiyatrik sorunlara bağlıdır. Ani ortaya çıkan sorunlarda her zaman istismar ve madde kullanımı akılda tutulmalıdır. Bu nedenle bu olguların dikkatle ele alınması gerekir” şeklinde konuştu.

(HB-ÖK-Y)
Kaynak: İHA