Prof. Dr. Ceylan Erzurum'un Eskiçağ Tarihini Yazdı

Erzurum’un Eskiçağı bilimsel çalışmalarla daha fazla aydınlanıyor.

Prof. Dr. Ceylan Erzurum'un Eskiçağ Tarihini Yazdı
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, 1998 yılından itibaren Erzurum-Erzincan-Kars-Iğdır bölgesinde yapmış oldukları yüzey araştırmalarından çok önemli sonuçlar elde ettiklerini ifade etti.

Ceylan, Erzurum’un tarihinin Pasinler ilçesindeki Sos Höyük, Güzelova, Pulur, vb yerleşmelerde belirlenen tarihinin çok eskiye dayandığını belirtti.

Özellikle Pasinler ve Erzurum ilinin Eskiçağ’dan itibaren kesintisiz bir yerleşmeye sahne olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ceylan, sürekli insan göçleriyle beslenen Erzurum’un otlakları, suları ve yaylaları ile konar-göçer kültürler için çok uygun bir yaşam yeri olduğunu söyledi.

Bununla beraber, Erzurum ve çevresinde İlk Tunç Çağı’ndan itibaren-Erken Demirçağ-Orta Demirçağ ve Urartu Dönemi’nde çok sayıda kale ve savunma birimleri inşa edildiğini ifade eden Ceylan, “Kaleler ile ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Yaklaşık 700 sayfa olan “Erzurum’un Eskiçağ Tarihi” kitabımızın çalışması ise tamamlanmış olup yakında kamuoyu ile buluşacaktır. Biliyorsunuz 1998 yılından beri bölgede sürdürdüğümüz tarihi ve arkeolojik çalışmaları Doğu Anadolu Araştırmaları Erzurum-Erzincan-Kars-Iğdır I-II cilt olarak yayınladık. Kültür Bakanlığı’mızın bölgedeki yüzey araştırma ekibi ve imtiyaz sahibi olarak devam eden çalışmalarımız iznimiz dâhilinde birçok araştırmacıya yeni ufuklar kazandırmıştır. Bununla birlikte bölgede yapmış olduğumuz çalışmaları izinsiz bir şekilde yayınlayan bilim adamları da mevcuttur. Bu şekilde yayın yapan bilim adamları, biraz emek ve çaba gösterirlerse Erzurum tarihi için çok daha fazla katkı sağlamış olurlar. Amacımız çok eski bir tarihe sahip olan şehrimizin arkeolojik ve tarihsel serüvenini kamuoyu ile paylaşmak, Erzurum sevdamızı bilimsel kanıtlarla daha ileriye taşımaktır.” dedi.

(ERZ-AT-Y)
Kaynak: İHA