Ormanlarda Klasik Gözetleme Yöntemleri Terk Ediliyor

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), orman yangınlarını gözetleme yöntemlerinde klasik metotlarını terk ederek son teknoloji ile donatılacak ve klasik gözetlemenin yani insanlı gözetlemenin de yapılacağı yeni gözetleme kulesi inşa edecek. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Kamuoyunun beğenisini de alacağını düşündüğüm bu kule Adaların mimarisine uygun ve tarihi bir yapıyı andıracak. İçerisinde teknolojinin bütün imkanları kullanılacak ve en etkin görüş sağlanacak" dedi.

Ormanlarda Klasik Gözetleme Yöntemleri Terk Ediliyor
Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) orman yangınlarını gözetleme yöntemlerinde klasik metotları terk ettiği belirtilerek, bu çerçevede son teknoloji ile donatılacak ve aynı zamanda klasik gözetlemenin yani insanlı gözetlemenin de yapılacağı yeni bir gözetleme kulesinin Büyükada’da mimariye uygun olarak inşa edileceği ifade edildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığının, ormanlarda klasik gözetleme yöntemleri yerine çağın getirdiği bütün imkanların kullanıldığı modern gözetleme yöntemlerine geçiş yaptığı vurgulanarak, daha önce yapımına başlanan Sarıyer Yangın Gözetleme Kulesi’nin ardından bu kez de Adalar’da yeni ve modern bir gözetleme kulesinin inşa edileceği bildirildi.



Kule 6 katlı olacak

Adadaki mevcut yangın gözetleme kulesinin, taşıyıcı çelik konstrüksiyon sisteminde zamanla meydana gelen korozyonlarla kulenin kullanılamaz hale geldiği belirtilerek, bu durum üzerine son teknoloji ile donanımlı ve Büyükada’nın genel mimarisine uygun olarak 6 katlı yangın gözetleme kulesi yapılması planlandığı, izinleri alınan yeni kulenin inşasının ardından ise çürümüş olan eski kulenin yıkılacağı bilgisi verildi.



Yeni kule ile ormanların görünürlüğü yüzde 10 artacak

Yeni kulenin inşa edilmesiyle kameralarla, internet bağlantısı aracılığıyla, Yangın Koordinasyon Merkezinden 7/24 ve 360 derece gözetleme yapılabileceği, eski kulede 12,6 metreden gözetleme yapılırken, yeni kulede 15,75 metreden gözetleme yapılacağı, böylece ormanlık alan görünürlüğünün yüzde 10 artacağı kaydedildi. Katlarında ziyaretçilere ormancılığı tanıtıcı sosyal etkinliklerin yapılacağı kulede aynı zamanda basın toplantılarının yapılacağı, orman teşkilatının çalışmaları hakkında kuşbakışı örneklerin de verilebileceği kaydedildi. Toplam kapalı alanı 252 metrekare olacak yeni kulede insanlı gözetlemeye de devam edileceği ve kulede ilk müdahale ekibinin kalacağı belirtildi.

"Mimariye uygun tarihi bir yapı olacak"

Yeni kulenin dış görünümünde tabii görünümlü ve olumsuz hava koşullarına dayanıklı kaplama malzemelerinin kullanılacağını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Kamuoyunun beğenisini de alacağını düşündüğüm bu kule Adaların mimarisine uygun ve tarihi bir yapıyı andıracak. İçerisinde teknolojinin bütün imkanları kullanılacak ve en etkin görüş sağlanacak" değerlendirmesinde bulundu.

Yangın gözetlemede yeni bir bakış açısı getiriliyor

Şu an Sarıyer’de de bunun gibi teknolojik imkanları sonuna kadar kullanacak yeni bir kulenin inşasının devam ettiğini belirten Bakan Eroğlu, "Bu kuleler ile yangın gözetlemede yeni bir bakış açısı getiriyoruz. Geçmişten miras geleceğimizin emaneti bu ormanları en iyi şekilde korumak için her türlü teknolojik imkanı kullanıyoruz" diye konuştu.

(UKY-MK-Y)
Kaynak: İHA