MTSO, Mesleki Yeterlilik Belgesi Çalışmalarını Sürdürüyor

Dış ticaret ve lojistik meslek dallarında Mesleki Yeterlilik Belgesi vermeye hak kazanan Türkiye’deki ilk oda olan İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), kısa süre sonra 115 meslek dalında zorunlu hale gelecek Mesleki Yeterlilik Belgesi uygulamasıyla ilgili tanıtım semineri düzenledi.

MTSO, Mesleki Yeterlilik Belgesi Çalışmalarını Sürdürüyor
‘Mesleki Yeterlilik Sistemi Tanıtım Semineri’, MTSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Seminere, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut’un yanı sıra çevre il ve ilçelerden mesleki yeterlilik belgesi sisteminde yer almak isteyen üniversite, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Aşut, 21. yüzyılı ekonominin, teknolojinin, bilginin ve buna bağlı olarak yeni bilgi ve beceri gerektiren mesleklerin değiştiği bir çağ olarak tanımladı. Bu çağın, bu soruna karşı geliştirdiği çözümün hayat boyu öğrenme kavramı olduğunu vurgulayan Aşut, “Bireysel gelişmeler, toplumsal beklentiler ve uluslararası uygulamalar dikkate alınarak, eğitim ve istihdam politikalarının gözden geçirilmesi, mesleki standart ve yeterlilik sistemlerinin yeniden yapılandırılması her ülkenin ulusal öncelikleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle mesleki standart ve yeterlilik sistemi ile eğitim ve öğretim sisteminin kalitesini artıracak, istihdam ve eğitim arasındaki ilişkiyi güçlendirecek bir ulusal yeterlilik çerçevesi oluşturulması ülkemizin de önemli öncelikleri arasında yer almaktadır. Mesleki Yeterlik Belgesi uygulamasının da özü budur” dedi.

Aşut: “MTSO olarak dış ticaret ve lojistik meslek dallarına yöneldik”

Mesleki Yeterlilik Belgesi bugün yalnızca 48 meslek dalında zorunlu olmasına rağmen bu sayının kısa süre sonra 115’e çıkarılacağını hatırlatan Aşut, sayının her geçen gün artarak sistemin daha etkin ve çalışır hale geleceğini söyledi.

MTSO olarak sistemin içinde yer aldıklarına dikkat çeken Aşut, “Yürütmekte olduğumuz projeyle Türkiye’de bir ilke imza atarak, dış ticaret ve lojistik meslek dallarında Mesleki Yeterlilik Belgesini veren ilk ve tek kurum olarak sadece İçel’e değil tüm Türkiye’ye hizmet sunacağız” diye konuştu.

MTSO Projeler Koordinatörü Fevzi Filik de Oda olarak dış ticaret ve lojistik sektörlerinde mesleki yeterlilik alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, “Başkanımızın isteği doğrultusunda çalışmalarımızı bu meslek dallarıyla sınırlı tutmadık. Ocak 2017 itibariyle tehlikeli meslek dallarında denetimleri başlayacak olan Mesleki Yeterlilik Belgesi için de Oda olarak hizmet vereceğiz. www.mtsobelgelendirme.com internet sitesi üzerinden zorunlu 48 meslek dalında başvuruları alıp tüm üyelerimizin ihtiyaç duyduğu mesleki yeterlilik belgesi hizmetini vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Özgen: “Sistemde ceza da teşvik de var”

Seminerde, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Uzmanı Mustafa Özgen ise Mesleki Yeterlilik Sistemi ve teşviklerin detayları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Bugüne kadar 686 ulusal meslek standardının belirlendiğini ve ulusal yeterlilik sayısının 341’e ulaştığını dile getiren Özgen, 57 yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşuna sahip olduklarını ve toplamda verilmiş olan MYK Mesleki Yeterlilik sayısının da 95 bin 358’e ulaştığını anlattı. Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfına girip de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yayınlanan tebliğler grubuna giren meslek gruplarında MYK Belgesi olmayan kişilerin artık çalışmasının mümkün olmayacağına dikkat çeken Özgen, belgesiz çalışanlar için işveren ya da işveren vekiline 500 TL idari para cezası verileceğini, bu rakamın 2017 yılı başından itibaren 527 TL’ye yükseleceğini açıkladı.

Cezaların yanında teşviklerin de bulunduğunu ifade eden Özgen, şu bilgileri verdi: “Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen mesleklerde sınava girip belge almaya hak kazanan kişilerin 2017 sonuna kadar sınav ücreti ve belge masrafının tamamı, 2018’den 2020’ye kadar sınav ücretinin yarısı ile belge masrafının tamamı işsizlik sigorta fonundan karşılanacak. Ancak teşviklerle ilgili kanunla getirilmiş kısıtlar da var. Teşvikten sadece sınavlarda başarılı olan kişiler yararlanabiliyor. Aynı şekilde kişinin teşvikten yararlanma hakkı bir defayla sınırlı. Bir kişi 3 farklı meslek de icra etse, 3 farklı meslek için sınava girse de teşvik birini karşılayacak. Karşılanan sınav ücretleriyle ilgili uygulanan kısıtlar da var. Hiçbir şekilde karşılanan sınav ücreti brüt asgari ücretin yarısını geçemiyor.”

Bu teşviklerden yararlanmak isteyen kişinin ilgili kuruluşa başvurup teşvikten yararlanmak istediğini söylemesinin ardından bir İBAN numarası vererek ilk etapta sınav ücretini yatırdığını aktaran Özgen, kişinin sınavı kazanması sonrasında belge ücretinin alınmadığını, sınav ücretinin de 1-2 ay içinde kendisine geri ödemesinin yapıldığını kaydetti.

MYK Belgeli personel çalıştıran işyerlerine işveren sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı 48 aya kadar işsizlik sigortası fonundan karşılanabildiğini dile getiren Özgen, bu teşvikin ağır şartlar içermesi nedeniyle düzenlemeye gidildiğini ve 2020 sonuna kadar bu teşvikten yararlanma hakkının uzatıldığını bildirdi.

Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) Yetkilisi Turgay Öztürk de Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezlerinin zorunlu olarak sahip olması gereken Kalite Yönetim Sistemi’nin detaylarını anlattı.

(KYM-Y)
Kaynak: İHA