Kaçak Enerji Kullanımına Trafolar Dayanmıyor

Dicle EDAŞ, Şanlıurfa’da elektrik kesintisi nedeniyle protestoların yapıldığı 260 haneli Uğurlu Mahallesine, bin 500 haneye yetecek kadar elektrik verilmesine rağmen, aşırı ve yasal olmayan tüketim yüzünden trafoların yetersiz kalması nedeniyle patladığını açıkladı.

Şanlıurfa’nın Merkez Eyyübiye ilçesine bağlı 260 haneli Uğurlu Mahallesinde son dönemlerde artan elektrik kesintileri nedeniyle mahalleyi, yol kapatarak eylem yapmıştı. Dicle Elektrik Dağıtım yetkilileri ise kurulan her biri 400 kVA gücünde 4 adet trafo ile toplam 1.600 kVA elektrik enerjisi verilmesine rağmen aşırı ve yasal olmayan tüketim nedeniyle trafonun patladığını açıkladı.

Yetkililer, Uğurlu kırsal Mahallesinde normal şartlar altında kaçak kullanmayan bin 500 haneye yetecek elektrik verilmesine rağmen kayıt dışı bedelsiz kullanım yüzünden aşırı düzeyde israf edildiği için bu enerjinin yetmediği belirtti.

Mahalleye enerji sağlayan 4 trafodan birinin geçtiğimiz hafta sonu patladığını hatırlatırken, trafonun yüzde 90’a ulaşan kayıt dışı tüketimin etkisi ile patladığını söyledi.

Trafoyu onarmak için mahalleye bakım, onarım ekipleri ile birlikte aşırı tüketim ve kaçak elektrik tespiti yapacak ekiplerle birlikte gönderildiğini belirten yetkililer, mahallelinin görevlilere izin vermediği de ileri sürdü. Yetkililer kaçak taraması yapamayan dolayısıyla yanan trafo onarılamadığı için mahalleye elektrik veremeyen ekiplerinin, çalışma yapabilmek için bekleyişlerini sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

Yıllardır ödenmeyen faturalar var

Dicle Elektrik Dağıtım yetkilileri, mahallede kayıt dışı kullanımın yüzde 90’lara dayandığını, elektriğe bedel ödenmemesi nedeniyle tüketimde aşırı bir israfın söz konusu olduğunu belirtti.

Yetkililer, tüketimi kayıt altına alamadan bölgeye sağlıklı elektrik vermelerinin mümkün olamayacağına da dikkat çekti. Ekiplerin güvenlik güçlerinin yardımı ile yakın zamanda taramaları yaparak, kaçak elektrik kullananların belirleneceğini ifade etti.

Uğurlu Mahallesindeki abonelerden birçoğunun birikmiş toplam 1 milyon TL borcu bulunduğunu da ifade eden yetkililer, bazı müşterilerin yaklaşık 7 yıldır elektrik parası ödemediğini borçtan dolayı elektriği kesilenlerin ise yasal olmayan biçimde enerjisini yeniden kendilerinin bağladığını dile getirdi.

(Şİ-SD-Y)
Kaynak: İHA