Irak'taki Olaylar

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Allavi: 'Savunma ve İçişleri Bakanlığı dışında başka güvenlik kurumları oluşturmak ülkedeki sorunları büyütecek. Haşdi Şabi'ye karşı değilim ancak devlet müesseseleri kapsamında ordu ve federal polis teşkilatını güçlendirmeden yanayım'

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi, mecliste kabul edilen tartışmalı Haşdi Şabi yasasına ilişkin, Savunma ve İçişleri Bakanlığı dışında güvenlik kurumlarının oluşturulmasının ülkedeki sorunları büyüteceğini söyledi.

Allavi, Bağdat'ta yaptığı basın toplantısında, 'Savunma ve İçişleri Bakanlığı dışında başka güvenlik kurumları oluşturmak ülkedeki sorunları büyütecek. Haşdi Şabi'ye karşı değilim ancak devlet müesseseleri kapsamında ordu ve federal polis teşkilatını güçlendirmeden yanayım.' dedi.

Söz konusu milis gücü mensuplarının haklarının verilmesinden de yana olduklarını söyleyen Allavi, 'Irak'taki sorun mezhepsel değil siyasiler arasında bir sorundur. Bu sorunlar, siyasi uzlaşı yoluyla çözülemez, daha büyüktür.' ifadelerini kullandı.

Şii Ulusal Koalisyonu lideri Ammar el-Hekim, Şii, Sünni ve Kürt gruplar arasındaki sorunların sonlandırılması için siyasi uzlaşı projesini başlatacaklarını ifade etmişti.

Sünni lider ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi, tartışmaya neden olan Haşdi Şabi yasasından sonra, Şii koalisyonunun söz konusu projesini değerlendirmeyeceklerini ve reddettiklerini açıklamıştı.
Kaynak: AA