Ceza Ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünden Açıklama

Bazı basın yayın organlarında 'Ölümün kıyısında' başlığıyla yayınlanan haberlerin gerçekleri yansıtmadığı bildirildi.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünce, bazı basın yayın organlarında 'Ölümün kıyısında' başlığıyla yayınlanan haberlerin gerçekleri yansıtmadığı bildirildi.

Genel Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, tutuklu ve hükümlülerin sağlık hizmetleri Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Tüzüğün 'hapis cezasının infazının hastalık nedeni ile ertelenmesi' başlıklı 54. maddesi, 'hastahaneye sevk' başlıklı 115. maddesi ile 'hükümlünün muayene ve tedavisi' başlıklı 117. maddesine göre yapıldığı hatırlatıldı.

Bu doğrultuda, hükümlü M.P'nin, 26 Eylül 2014'te Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda cezasının infazına başlandığı belirtilen açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:

'Hükümlü M.P'nin, Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda kaldığı sürede, İstanbul'da bulunan çeşitli devlet ve üniversite hastanelerine farklı tarihlerde 82 defa sevki yapıldı, farklı polikliniklerde muayene ve tedavi edildi. 2 Ağustos'ta Silivri Kapalı Ceza İnfaz kurumuna nakli yapılan M.P'nin, Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 17 Ağustos ve 25 Ekim tarihleri arasında toplam 24 kez dahiliye, genel cerrahi, psikiyatri, sağlık kurulu, onkoloji, endokrinoloji, pet ct kliniklerine sevki yapıldı.

Ayrıca hükümlü M.P, 24 Ekim, 31 Ekim, 23 Kasım ve 25 Kasım tarihli dilekçeleriyle psikiyatri, endokronoloji sevklerine gitmedi. Ceza İnfaz Kurumlarında kaldığı süre boyunca 106 kez çeşitli polikliniklerde tedavi ve muayene edildi.'

- 'Bu tür haberler gerçeği yansıtmamaktadır'

Açıklamada, ceza tehiri kapsamında hükümlü M.P'nin, Adli Tıp Kurumuna sevkinin yapıldığı 3. Adli Tıp İhtisas Kurulunun 29 Şubat'taki raporunda, hükümlü M.P'nin hastalığının Anayasa'nın 104. ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun'un 16. maddesinde belirtilen sürekli hastalık, sakatlık ve kocama kapsamında değerlendirilmediği, bu sebeple hükümlünün cezasının tehir edilmediği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

'İkinci defa 27 Eylül'de ceza tehir işlemleri için Silivri Ceza İnfaz Kurumu Devlet Hastanesinde Sağlık Kuruluna sevkinin sağlandığı, sağlık kurulu raporu sonucuna göre Adli Tıp Kurumu işlemlerinin devam ettiği ve henüz sonuçlanmadığı, adı geçen hükümlünün ceza infaz kurumunda sağlık işlemlerine kesintisiz olarak devam edildiği anlaşılmıştır. Kamuoyunda algı oluşturmaya yönelik bu tür haberler gerçeği yansıtmamaktadır.'
Kaynak: AA