BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay Açıklaması

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, AB ile ilişkilerin gerilmesinin sadece Türkiye’ye değil, AB ülkelerine de zarar vereceğini söyledi.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay Açıklaması
BTSO Kasım Ayı Meclis Toplantısı Oda Hizmet binasında gerçekleştirildi.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, Ekonomi Bakanlığı liderliğinde ilki New York’ta olmak üzere 2017 yılı içerisinde dünyanın en önemli ticaret noktalarına Türk Ticaret Merkezleri açmayı hedeflediklerini söyledi.

Burkay, “New York’un en merkezi bölgesinde kısa süre içerisinde ofisimizi hizmete açacağız. 2017 yılı içerisinde Şangay, Sao Paulo, Dubai, Tahran gibi şehirlerinde Türk Ticaret Merkezleri açmayı planlıyoruz. Artık elimize bavul alıp, mal satma dönemi bitti. Ekonomi Bakanlığımız her merkez için 2 milyon doların üzerinde destek sağlıyor. Üyelerimiz 1 gecelik otel konaklama ücreti kadar bir bedelle New York’ta 1 yıllık ofis sahibi olacaklar. Bu merkezlerin açılmasıyla birlikte daha fazla desteği üyelerimizin hizmetine sunmuş olacağız” dedi.

Başkan Burkay, iç ve dış terör örgütlerine karşı kararlılıkla mücadele eden Türkiye’nin uluslararası ilişkiler ve ekonomi alanlarında da önemli engellerle karşı karşıya bırakıldığını belirtti.

Avrupa Parlamentosu’nun üyelik müzakerelerini durdurulmasına yönelik tavsiye kararının bağlayıcı niteliği olmayan bir karar olduğunu söyleyen Başkan Burkay, “Türkiye, ihracatının yüzde 50’sini Avrupa’ya ve euro bölgesine yapmaktadır. Tabiki AB ile ilişkilerin gerilmesi sadece Türkiye’ye değil, AB ülkelerine de zarar verir.13-14 Aralık’ta Brüksel’de yapılacak AB Liderler Zirvesi, bizim için daha da önemli hale geldi. AB’nin Türkiye’ye karşı oluşturulmak istenen negatif algının önüne geçecek yaklaşımlarda bulunması bu sürecin iyi yönetilmesine büyük katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Başkan Burkay, para piyasalarındaki son gelişmeleri ve döviz kurlarının yükselmesini de değerlendirdi. Merkez Bankası’nın proaktif bir yaklaşımla bu süreci yönetmesinin büyük önem taşıdığını ifade eden Başkan Burkay, “Bu karar, kredi ve diğer faizlerde çok fazla artışa yol açmayacak. İş dünyası olarak daima istikrarlı kurdan yanayız. Özellikle bu dönemde nakit sıkıntısına karşı tasarruflarının arttırılması çok önemlidir" diye konuştu.

Başkan İbrahim Burkay, piyasada ödeme ve nakit sıkıntısına karşı, Maliye Bakanlığı, Kredi Garanti Fonu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile beraber önemli bir projeyi yürüttüklerini belirtti.

Burkay, "Bu hafta sonuna kadar bu konuda anlaşma sağlanacak ve önümüzdeki hafta KOBİ’lere müjdeyi vereceğiz. Yüzde 85’i Kredi Garanti Fonu teminatı ile yüzde 15’i de ilgili bankanın teminatı ile bir bütçe oluşturulacak. Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyar liraya yakın iş dünyasının fonlanması yararına bir bütçe oluşturuldu" şeklinde konuştu.

(AÇ-
Kaynak: İHA