Boy Kısalığı Kader Değil

Çocuklarda boy uzamasının hormonal nedenlerle olabileceğine işaret eden Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu, eksik büyüme hormonlarının takviyesiyle boy kısalığının kader olmaktan çıkacağını söyledi.

Boy Kısalığı Kader Değil
Çocuklarda boy uzama oranının farklı yaş dönemlerinde farklı hızlarda görüldüğünü belirten Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu, ilk çocukluk yılları ve ergenlik döneminde hızlı olan boy uzamasının yaş ilerledikçe yavaşladığını ifade etti.

Normal büyüme için ilk olarak çocuğun dengeli beslenmesi ve hormon dengesinin normal olmasının şart olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu, “Daha anne karnındayken annenin veya bebeğin yaşadığı olumsuzluklardan, beslenme bozukluklarına, çocuklarda yaygın görülebilen ve takip gerektiren hastalıklardan psikolojik travmalara kadar pek çok faktör büyümeyi olumsuz etkiliyor. Eğer yukarıda sözü edilen bir bozukluk yoksa, bu durumda çocuğun hormonal bozukluklar açısından değerlendirilmesi gerekiyor.” dedi.

Yaşıtları fikir verebilir

Normal büyüyen bir çocukta boy uzamasının aniden durmasının beklenmedik bir durum olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu, duraklamanın çocuğun bir yıl önceki kıyafetlerinde hiçbir kısalma olmamasından anlaşılabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ebeveynler normal boy ve kiloda doğmuş çocuklarını aynı yaş ve cinsiyetteki diğer çocuklarla kıyaslayarak bir sorun olup olmadığını anlayabilirler. Söz gelimi okula giden bir çocuk, sınıftaki diğer çocuklara göre kısa ise bir sorundan şüphelenmek gerekiyor. Ancak çocuğun boyu, anne-babasının boyundan da etkileniyor. Yani kısa boylu anne babanın çocuğu kısa olabileceği gibi uzun anne babanın çocuğunun boyunun da uzun olması bekleniyor. Anne veya babanın boyu anormal kısa ise nadiren de olsa genetik kökenli hastalıklar açısından çocuğun değerlendirilmesi gerekiyor.”

Boy kısalığı kader değil

Dengeli beslenen ve büyümeyi engelleyen hastalığı olmayan bir çocuklarda yaşıtlarının gerisinde büyüme görülmesi durumunda hormonların hormonların kontrol edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu,“Sağlıklı büyüme için tüm çocukluk döneminde tiroid hormonları ve büyüme hormonları normal salgılanıyor olmalı.” dedi.

Ergenlik döneminde erkeklerde testisler tarafından salgılanan testosteron; kızlarda da yumurtalık tarafından salgılanan östrojenin normal olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Nihal Hatipoğlu, “Eksik olanın yerine konulması ile çocukta yeterli büyüme sağlanabilecek. Boy kısalığına neden olan hormon eksikliğinde tanı ne kadar erken konur ve tedaviye başlanırsa çocuğun boyu o kadar iyi uzar. Sonuç olarak erken tanı ve tedavi ile boy kısalığına müdahale edilebilir.” ifadelerini kullandı.

(SK)
Kaynak: İHA