Bakan Lütfi Elvan Açıklaması 'Ülkelerin Bin Yıllık Kalkınma Hedefleri Arasında Türkiye İlk 10 Ülke Arasındadır'

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, milli gelirin 3 bin dolar seviyesinden 10 bin dolar seviyene ulaştığını belirterek, “Ülkelerin bin yıllık kalkınma hedefleri arasında Türkiye ilk 10 ülke arasındadır” dedi.

Bakan Lütfi Elvan Açıklaması 'Ülkelerin Bin Yıllık Kalkınma Hedefleri Arasında Türkiye İlk 10 Ülke Arasındadır'
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Beşiktaş’taki Four Seasons Hotel’de düzenlenen “Küresel Gelecek; Küresel Hedefler” 7’inci Boğaziçi Zirvesi’ne katıldı.

Zirveye Bakan Elvan’ın yanı sıra eski Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, çeşitli ülkelerden çok sayıda bakan ve davetliler katıldı.

Zirvede bir konuşma yapan Bakan Lütfi Elvan, “Merkezine insanımızı aldığımız katılımcı, bütüncül ve dengeli bir kalkınma anlayışla hareket ediyoruz. Yaşam kalitesini önceliyoruz. Bu çerçevede gösterdiğimiz bilinçli çabalar neticesinde milli gelirimiz 3 bin dolar seviyelerinden 10 bin dolar seviyelerine ulaşmıştır. Bunda ulaştırma, enerji ve tarıma yönelik alt yapı yatırımlarına ayırdığımız kaynaklar, önemli bir rol oynamıştır. Ar-Ge harcamalarımızın milli gelire oranı yüzde 0,5’lerden yüzde 1’in üzerine çıkmıştır. İş gücümüzün eğitim seviyesi ve verimliliği artmıştır. Eğitim ve sağlık hizmetlerinde erişebilirliğin yanı sıra sosyal güvenlik şemsiyesinin kapsayıcılığı artmıştır. Mutlak yoksulluk azalmış, gelir dağılımı iyileşme eğilimine girmiştir” diye konuştu.



“Ülkelerin bin yıllık kalkınma hedefleri arasında Türkiye ilk 10 ülke arasındadır”

“Bugün tekstil ve tarıma dayalı sanayiden daha teknoloji yoğun bir sanayiye geçiş yapmaktayız” diyen Bakan Elvan, “Orta ve orta yüksek teknolojili ürünler üreten bir imalata sanayi alt yapısı gelişmiş durumdadır. İleri teknoloji üretimin payı düşüktür. Bununla birlikte belirli alanlardaki üretim teknolojisinin bir adım ötesine geçildiğinde bu payın artabileceği seviyede bulunmaktayız. Bütün bunları yaparken doğal kaynaklarımızı sürdürülebilir kılabilecek, çevre yatırımlarına özel önem veriyoruz. Türkiye 2000-2015 yılları arasında küresel gündemi belirleyen ve bin yıl kalkınma hedefleri alanında önemli ilerlemeler ve başarılar elde etmiştir. Bu başarıda kapsayıcı ve bütüncül politikalar ile bu politikaları yapanlar ve uygulayanlar arasındaki uyum, önemli bir rol oynamıştır. Ülkelerin bin yıl kalkınma hedefleri performansına bakıldığında Türkiye ilk 10 ülke arasındadır” ifadelerini kullandı.

“Özel sektör, STK ve üniversitelerin katılım ve desteği başarının olmazsa olmazıdır”

Bakan Lütfi Elvan, “Başta özel sektör olmak üzere STK, üniversiteler ve diğer tüm kesimlerin aktif katılımları ve destekleri başarının olmazsa olmazıdır. Özel kesim 2030 sürdürülebilir kalkınma gündeminin en önemli paydaşlarından biridir. Özel sektör kuruluşları holdingler, şirketler ve kobiler kalkınma problemleriyle mücadele anlamında çok önemli ve güçlü aktörlerdir. Özel sektör istihdam sağlar, insanlara doğrudan ulaşarak temas kurar, alt yapıları inşa eder, mal ve hizmet sunumunu gerçekleştirir. Kısaca üretir, satar ve yenilikler yaparak daha iyi bir yaşam için olanak sağlar. Özel kesimin bu önemli işlevinin dikkate alarak yeni bir anlayışla iş yapma tarzımızı gözden geçirmemiz gerekmektedir. İçinde bulunduğumuz zaman diliminde dünyamızın sürdürülebilir yenilikçi ve işbirliğine açık özel sektör kuruluşlarına ihtiyacı var. Bu da ancak daha kapsayıcı, hiç kimseyi ve kesimi dışarıda bırakmayan iş modeli anlayışıyla mümkündür” şeklinde konuştu.



“Sermaye birlikteliği ve yatırım ortaklığına gidilmesi gücümüzü artıracaktır”

Bakan Elvan sözlerine, “Bir taraftan kalkınma tecrübemizi paylaşırken diğer taraftan sermaye birlikteliği ve yatırım ortaklıklarına gidilmesi bölgemizde dostlarımızla işbirliği halinde gücümüzü daha da artıracaktır. Kalkınma yaklaşımımız diğer ülke ve milletleri geri de bırakmak değil birlikte yükseltmektir. Sürdürülebilir kalkınma da ulusal sınırlarımızı da aşan bir anlayışla, kapsayıcılıkla sadece kendi halkımızı değil bölgemizdeki dost ve kardeş ülkelerin halklarını da içermeye alıyoruz” şeklinde devam etti.

(DCC-ÖY-E)
Kaynak: İHA