AESOB'dan Kış Lastiği Uyarısı

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, kış lastiği takma uygulamasının şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için 1 Aralık'ta başlayacağı uyarısında bulundu.

Dere, yaptığı yazılı açıklamada, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012'de yürürlüğe giren Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik'e göre, 1 Aralık-1Nisan döneminde kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyeceği ve kurallara uymayan araçların işletmecilerine 602 lira ceza uygulanacağını hatırlattı.

Konulan kuralın, kış aylarında yaşanan kazaların ve araç kaymaları nedeniyle yolların kapanmasının önüne geçmeyi amaçladığını ifade eden Dere, şunları kaydetti:

'Bu durum yola çıkmadan sürücülerin ve yetkililerin alması gereken önlemler ve dikkat edilmesi gereken konuların önemini ortaya koymaktadır. Yaşanan kazaların yüzde 89,3'ü sürücü, yüzde 8,8'inin yaya, yüzde 0,9'unun yol, yüzde 0,6'sının taşıt ve yüzde 0,4'ünün ise yolculardan kaynaklı kusurlardan kaynaklanıyor. İnsan faktörü nedeniyle meydana gelebilecek trafik kazalarını en aza indirmek yola çıkan sürücülerin emniyet kemeri takmaları, araç bakımını yaptırmaları, kış lastiği kullanmaları hız sınırına uymaları, yorgun, uykusuz ve alkollü araç kullanmamaları ve hatalı sollama yapmamaları gerekir.'

Kaynak: AA