AB Bakanı Çelik Brüksel'de

Bakan Çelik: (1) 'Ben bir siyasetçi olarak bütün hayatım boyunca şununla gurur duyacağım; 3 milyon mülteciyi misafir ediyoruz. Ama bunlar hiçbir şekilde Türkiye'de iç politika malzemesi yapılmamıştır' 'Türkiye tarih boyunca bir Avrupa devleti olmuştur ve 100 yıldır da pek çok reformla birlikte Türkiye güçlü bir Avrupa demokrasisidir' 'Biz, devlet ve millet olarak, devlet ve sivil toplum örgütleri olarak şu ana kadar mülteciler için 25 milyar dolar harcadık ve Türk halkı bunu destekleyen bir tutum içerisindedir. Bu insanlar ölümden kaçmıştır ve bu insanlara bizim devletimiz kucak açmıştır. Utanç verici şeyler oluyor bazı AB ülkelerinde. 200 kişi, 300 kişilik bir mülteci yerleştirmesi için referanduma gidiyorlar'

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, 'Ben bir siyasetçi olarak bütün hayatım boyunca şununla gurur duyacağım; 3 milyon mülteciyi misafir ediyoruz. Ama bunlar hiçbir şekilde Türkiye'de iç politika malzemesi yapılmamıştır.' dedi.

Çelik, Türkiye-AB Sivil Toplum Buluşmaları çerçevesinde Brüksel'de Türk ve yabancı medya mensuplarıyla bir araya geldi.

Toplantının başında konuşan Çelik, bu toplantının Brüksel'de başladığını ve dört başkentte düzenleneceğini belirterek amaçlarının gazetecilerin, iş adamlarının, akademisyenlerin ve sivil toplum örgütü başkanlarının kendi aralarında konuşması olduğunu söyledi.

AB Bakanlığının görüşmelerden faydalanmak istediğini anlatan Bakan Çelik, 'Uzun zamandır Türkiye ile AB'nin resmi çevreleri arasında bir siyasi diyalog devam ediyor. Fakat doğrudan gazeteciler arasında, akademisyenler arasında, iş adamları arasındaki diyaloğun zayıfladığını görüyoruz. Bundan sonrasında bu diyaloğun daha da güçlendirilmesi için biz elimizden geleni yapacağız.' diye konuştu.

- 'Türkiye tarih boyunca bir Avrupa gücü olmuştur'

Çelik, Türkiye'de AB Bakanlığının esasında AK Parti hükümetlerinin AB projesine verdiği önemin neticesi olarak kurulduğuna dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

'AB Bakanlığının görevi Türkiye'nin AB'ye tam üyelik müzakerelerini başarıya ulaştırmak ve Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini sağlamaktır. Biz, AB üyesi değiliz şu anda ama tarihsel bir gerçek var. Türkiye tarih boyunca bir Avrupa gücü olmuştur. Bizim Avrupa kıtasındaki çok önemli şehrimiz, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk başkenti, daha 3. Padişah zamanında alınmıştır. Anadolu'daki diğer şehirlerin alınması bundan 50-100 sene sonra filandır. Bu çerçevede Türkiye tarih boyunca bir Avrupa devleti olmuştur ve 100 yıldır da pek çok reformla birlikte Türkiye güçlü bir Avrupa demokrasisidir.'

- 'Birbirimiz hakkında konuşmayalım, birbirimizle konuşalım'

Türkiye'nin uzun zamandır AB'yle ilişkilerin güçlenmesi ve bu ilişkilerin tam üyelikle sonuçlanması için çok ciddi reformlar yaptığına işaret eden Çelik, şunları kaydetti:

'Pek çok kanun, pek çok düzenleme gerçekleştirdik. AK Parti hükümetleri pek çok reforma imza attı. Yargı reformları, siyasi reformları, sivil toplumun hayatını güçlendiren yasakları kaldıran reformlar. Şimdi ise AB ile Türkiye arasında bir türbülans var. Bir iletişim sorunu var. Bu iletişim sorununun aşılması gerekiyor. Çünkü öteden beri söylediğimiz şey şuydu Avrupalı liderlere; birbirimiz hakkında konuşmayalım, birbirimizle konuşalım. Dolayısıyla bir masanın etrafında konuştuğumuz zaman Türkiye'nin reform iradesini yeniden göreceksiniz. Türkiye'de AK Parti hükümetlerinin şimdi AB zamanı dediği reform iradesinin ne kadar güçlü olduğunu tekrar göreceksiniz.'

Bakan Çelik, son zamanlarda karşılıklı olarak iletişim problemleri yaşandığını belirterek şöyle konuştu:

'Bunların en önemlilerinden bazıları 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ortaya çıktı. Şimdi keşke hepinizin TBMM'yi görme imkanı olsaydı. Sizi, buradaki gazeteci arkadaşlarımızı TBMM'yi görmeye davet ediyoruz. Bir ülkenin parlamentosu, ordusundaki generallerin 3'te 1'inin katıldığı bir darbe girişimi sonucunda bombalanmıştır. Cumhurbaşkanı öldürülmek istenmiştir. Bakanlar, Başbakanımız öldürülmek istenmiştir. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin etrafında 50'ye yakın vatandaşımız şehit olmuştur. 241 şehidimiz var, binlerce yaralımız var. Bu tabii herhangi bir devletin kolay atlatabileceği bir travma değil. Fakat Türkiye çok büyük bir devlettir. Çok güçlü bir demokrasidir. Biz bu darbe girişimi karşısında 12 saat içerisinde bu darbe girişimini sona erdirdik ve ondan sonra bu darbecilerle mücadele etmeye başladık. Bu resmi lütfen aklınızda tutun. Sizinle buraya gelen, görüşmeye gelen bakan arkadaşlarımızın hepsi aslında bugün hayatta olmayabilirlerdi. Büyük oranla da olmayacaklardı. Çünkü bu darbe girişimi doğrudan onların hayatlarına kastetmişti. Cumhurbaşkanımızın hayatına kastetmişti.'

- Avrupa'ya empati çağrısı

Türkiye'de yaşananları anlayabilmek için Avrupalıların empati yapması gerektiğini söyleyen Çelik, 'Gözünüzün önüne getirin lütfen. Brüksel'i düşünün. Belçika'yı düşünün, Almanya'yı düşünün, İngiltere'yi düşünün, Fransa'yı düşünün. Böyle bir ülkede parlamentosunun bombalandığını düşünün. O parlamento binalarını hepiniz görmüşsünüzdür. O parlamento binalarını gözünüzün önüne getirin ve o binaların bombalandığını düşünün. Bizimle empati kurun lütfen.' ifadesini kullandı.

Çelik, Türkiye'nin sınır komşularının Irak ve Suriye olduğunu hatırlatarak 'Bu sınır yaklaşık bin 295 kilometredir. Bu sınırın öbür tarafında ne Irak tarafında ne Suriye tarafında herhangi bir ordu gücü yoktur. Herhangi bir polis gücü yoktur. Buradaki güvenlik krizinden doğrudan etkilenen bir ülkeyiz biz.' dedi.

Avrupa'da bazı ülkelerin 100, 150 mülteci almak için referanduma gittiğini vurgulayan Çelik, 'Benim ülkemde 3 milyon mülteci misafir ediliyor ve bunların 800 bini çocuk. Bunların 200 bini kamplarda yaşıyor. Diğerleri Türk halkının misafirperverliği sayesinde şehirlerde yaşıyor. Bunun ortaya çıkardığı insani ve siyasi maliyeti düşünün.' diye konuştu.

- Türkiye'de mülteciler iç politika malzemesi yapılmadı

Çelik, Avrupa'nın pek çok ülkesinde mülteciler söz konusu olduğu zaman aşırı sağ ve ırkçı hareketlerin bunu istismar ettiğini belirterek şöyle devam etti:

'Ben bir siyasetçi olarak bütün hayatım boyunca şununla gurur duyacağım; 3 milyon mülteciyi misafir ediyoruz. Ama bunlar hiçbir şekilde Türkiye'de iç politika malzemesi yapılmamıştır. Bunlara karşı ırkçı bir siyasi hareket ortaya çıkmamıştır. Bu, Avrupa'da gördüğümüz gibi İslamofobik, yabancı düşmanı bu mültecileri hedef alan hareketler ortaya çıkmamıştır. Ya da şu anda da gördüğümüz gibi bazı seçim kampanyalarında mülteciler hedef alınıyor ya da bazı liderler sağın ya da solun lideri olmak için bazı ülkelerde mültecileri nasıl engelleyeceklerini söylüyorlar. Benim ülkemde hiçbir seçim kampanyasında ve hiçbir siyasi polemikte mültecilere karşı hiçbir parti tavır almamıştır. Ben bir siyasetçi olarak bununla ömür boyu gurur duyacağım. Bu çok büyük bir insani tavırdır.'

- 'Mülteciler için 25 milyar dolar'

Türk halkının sığınmacılara sahip çıktığını vurgulayan Bakan Çelik, 'Biz, devlet ve millet olarak, devlet ve sivil toplum örgütleri olarak şu ana kadar mülteciler için 25 milyar dolar harcadık ve Türk halkı bunu destekleyen bir tutum içerisindedir. Bu insanlar ölümden kaçmıştır ve bu insanlara bizim devletimiz kucak açmıştır. Utanç verici şeyler oluyor bazı AB ülkelerinde. 200 kişi, 300 kişilik bir mülteci yerleştirmesi için referanduma gidiyorlar. Ya da mültecilere karşı sınırlarını kapatıyorlar. Dün bir şey okudum çok içim parçalandı. Almanya'da yaklaşık olarak 9 bin mülteci çocuğun kayıp olduğu söyleniyor. Başka ülkelerde de böyle rakamlar var. Biz küreselleşme çağındayız. Ulus devletleri aşan ulus üstü birliklerin çağındayız. Ama çocuklara bakamıyoruz. Çocukları koruyamıyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)
Kaynak: AA