MOF 2016 'İbrahim Zaman' 5. Uluslararası Fotoğraf Yarışması Sonuçlandı

Forum İçel Alış Veriş Merkezi’nin, 5. yıldır sponsor olduğu uluslararası fotoğraf yarışmanın özel kategorisi olan ’Alışveriş’te Forum AVM Özel Ödülü’nü mimar Feridun Kısmet kazandı.

MOF 2016 'İbrahim Zaman' 5. Uluslararası Fotoğraf Yarışması Sonuçlandı
Forum İçel’in 5. yıldır sponsor olduğu uluslararası yarışmanın özel kategorisi olan ’Alışverişte Forum AVM Özel Ödülü’nü kazanan Feridun Kısmet, fotoğrafla tanışmasının ilkokul çağlarında başladığını, ortaokulda film çekip kontakt baskı ve film banyosu yaparak devam ettiğini belirterek, "Sonrasında agrandizörle baskı yaparak karanlık oda çalışmasının ardından çağa ayak uydurup dijitale geçtik ve halen de çalışmalarımızı dijital ile devam ettiriyoruz" dedi.

Mimarlık ve fotoğraf sanatını nasıl bir arada yürüttüğünü de anlatan Kısmet, "Fotoğraf kendi mesleğimle çok bağlantılı. Üniversitede okurken seçmeli olarak fotoğraf dersini seçmiştim. Daha sonra Cafer Türkmen hocamın dersinden hariç, özel olarak fotoğrafı sevdiğim için boş zamanlarımda onun atölyesine gidip çalışırdım, film banyo ederdim. Sonrasında da fotoğraf hayatımdan hiç kopmadı. Akademide okurken sanatın çeşitli kurallarını, yazılı olmasa da farkında olmadan edindiğiniz tecrübeleri, fotoğrafa uygulamış oluyorsunuz. Fotoğrafı dijital olarak çektiğim halde, çektiğim gibi bitirmek istiyorum. Fazla aydınlık ve karanlık odayla uğraşmam. Tabii bunda elinizdeki makinenin fiziki kuralları ya da çektiğiniz yerdeki ortamın koşulları da etkili oluyor" diye konuştu.

Uzun süredir bu yarışmayı takip ettiğini, Kültür Bakanlığı’nın yarışmalarında mansiyon ödülü aldığını ifade eden Kısmen, "Kendi sergimi 2014 yılında vahşi yaşamla ilgili İstanbul’da açtım, onunla ilgili bir kitap da bastırdım. Uluslararası yarışmalarda derecelerim var, AFİAD unvanım var ve Çin Halk Cumhuriyeti’nden unvanlandırıldım. Daha çok uluslararası yarışmalara katılıyorum. Olba çok güzel bir dernek, uluslararası yarışmalar düzenliyor. Bu nedenle ben de yarışmaya katılmak istedim. Birkaç yıldır katıldığım yarışmada derece aldım, sergilendi. En son katıldığım yarışmada da uluslararası bir kuruluşun hem madalyasını aldım hem de bir AVM ödülü alarak buraya geldim. Ödül almak zaten çok güzel bir duygu. Bu yarışmada da alışveriş bölümü vardı. Forum İçel gibi kurumsallaşmış bir firmanın ödülünü almak zevk ve onur veriyor. Ödül, bir sanatçıyı her zaman teşvik eden bir şeydir" şeklinde konuştu.

Kısmet, iyi bir fotoğrafçı olabilmek için bol bol kitap okumak, sergi gezmek ve fotoğraf çekmek gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA