Küresel Piyasalar Kritik Haftaya Sakin Başladı

Küresel piyasaların yoğun haber ve veri takvimi ile yön bulmasını beklediği yeni haftaya Asya'da sakin bir seyirle başlandı.

Küresel piyasalar, bu hafta İtalya'da referandum, ABD'de büyüme ve tarım dışı istihdam verileri, ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin açıklamaları ile yurt içinde kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in değerlendirmesini takip edecek.

Asya piyasalarında, yoğun veri ve haber gündeminin etkili olacağı haftanın ilk işlem gününde sakin bir seyir izlenirken, dolar endeksi yüzde 0,7 değer kaybetti, Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 1,1 yükseldi. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 azalırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,9 yükseldi. Şanghay bileşik endeksi bugünkü artışıyla ocak ayından beri gördüğü en yüksek seviyeye çıkmış oldu.

ABD'de başkanlık seçimini Donald Trump'ın kazanmasının ardından açıklanan makroekonomik verilerin beklentilerden iyi gelmesi, Fed'in aralık ayında faiz artıracağı beklentilerini yükseltirken, New York borsası yükselişine geçen hafta da devam etti. Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,36 artışla kapanış rekorunu 19.152 puana taşırken, haftalık bazda ise yatırımcısına yüzde 1,51 kazandırdı.

Avrupa tarafında, bu hafta cuma günü gerçekleştirilecek referandum nedeniyle piyasaların odak noktasının İtalya olacağı ifade ediliyor. İtalya'da, 4 Aralık 2016'da kritik anayasa reformlarının oylanacağı referandumda sonucun 'evet' olması durumunda senatonun yetkileri azaltılacak ve merkezi hükümetin otoritesi güçlendirilecek. 'Hayır' sonucunun çıkması durumunda ise Başbakan Matteo Renzi'nin istifası ve olası erken seçim sonucunda AB karşıtı söylemleriyle gündeme gelen 5 Yıldız Hareketi'nin iktidara gelebileceği beklentileri piyasalarda tedirginliğe neden oluyor.

Yurt içinde, geçen hafta döviz kurlarındaki sert yükselişin etkisiyle pay piyasalarında satış ağırlıklı bir seyir izlendi. BIST 100 endeksi, gelen tepki alımlarıyla cuma günü yüzde 0,23 yükselse de haftalık bazda yüzde 1,69 geriledi.

Analistler, bu hafta, yurt dışında başta ABD'de büyüme ve tarım dışı istihdam olmak üzere açıklanacak verilerle İtalya referandumuna ilişkin haberlerin takip edileceğini, yurt içinde ise cuma günü piyasalar kapandıktan sonra açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye değerlendirmesinin gündemi meşgul edeceğini bildirdi. Moody's, 23 Eylül 2016'da, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altı olan Ba1'e indirmiş, görünümü ise 'durağan' olarak belirlemişti.

Yeni haftaya küresel piyasalardaki harekete paralel düşüşle başlayan dolar/TL'nin yüzde 0,8 azalışla 3,42'nin altına indiğini belirten analistler, teknik açıdan dolar/TL'de 3,40'ın altında satışların güçlenebileceğini kaydetti. BIST 100 endeksinin 74.000 desteğinin geçen hafta çalıştığını aktaran analistler, yükselişlerde 75.500 ve 76.300 dirençlerinin öne çıkabileceğini bildirdi.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, kasım ayı ekonomi güven endeksi

14.30 Türkiye, eylül ayı konut fiyatları endeksi

17.00 Avro Bölgesi, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin konuşması

18.30 ABD, Dallas Fed imalat endeksi

Kaynak: AA