HDP'li Botan'a 40 yıl hapis!

Van'da katıldığı bazı etkinliklerde terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptığı gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan HDP Van Milletvekili Lezgin Botan'ın 11 yıldan 40 yıla kadar hapsi istendi.

HDP'li Botan'a 40 yıl hapis!
Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Anayasa'da değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, milletvekilleri hakkındaki dosyaların gönderildiği adliyelerde soruşturmalar sürüyor.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa değişikliği kapsamında dokunulmazlığı kaldırılan HDP milletvekili Botan'ın geçen yıl 27 Nisan, 12 Ekim ve 9 Kasım'da yaptığı konuşmalarla ilgili yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Hazırlanan iddianame Van 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, Botan'ın yaptığı konuşmalarda terör örgütünün elebaşını, terör ve şiddet eylemlerini övdüğü ve örgütün propagandasını yaptığı belirtilerek, şüphelinin 'terör örgütü propagandası yapmak', 'Suç işlemeye alenen tahrik' ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından 11 yıldan 40 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Terör örgütü PKK'nın, 'cebir ve şiddet kullanarak, baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemleriyle, Anayasa'da belirtilen cumhuriyetin niteliklerini, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türkiye Cumhuriyeti devletinin varlığını tehlikeye düşürmek, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak' amacıyla kurulduğu ifade edilen iddianamede, örgütün bu amaç için birçok silahlı eylem gerçekleştirdiği, bu eylemlerine devam ettiği aktarıldı.

Terör örgütü YPG, YPJ vurgusu

Botan'ın 27 Nisan 2015'te, HDP'nin seçim bürosu açılışında yaptığı konuşmaya yer verilen iddianamede, 'Lezgin Botan, konuşmasında, 'Selamlarımızı hürmetlerimizi başkan apoya iletiyoruz. Firavunlaşan zatı muhterem beye karşı Allah serok apoyu başımızdan eksik etmesin. Kimsesizlerin kimsesi var, YPG, YPJ var.' demekle PKK terör örgütüne bağlı olan YPG'yi ve terör örgütü liderini övmekle, üzerine atılı terör örgütü propagandası yapmak suçunu işlemiştir.' denildi.

İddianamede, Botan'ın 12 Ekim 2015'te HDP Van İl Başkanlığına ait seçim irtibat bürosunun açılışındaki konuşmasında ise terör örgütü PKK mensubu olup da ölenler için 'yoldaşlarımıza rahmet diliyorum', 'şehitler ölmez' dediği vurgulanarak, şüphelinin bu sözlerle ölen teröristlerin eylemlerinin doğru olduğunu, onlara 'şehit' diyerek terör ve şiddet eylemlerini övdüğü kaydedildi.

Şüphelinin, DBP ve HDP Van İl Başkanlıklarınca organize edilen gösteride terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın resminin bulunduğu pankartı taşıdığının belirtildiği iddianamede, Botan'ın bu eylemlerle terör örgütünün propagandasını yaptığı aktarıldı.

'Terör örgütüne üye olmak' suçu

Botan hakkında, Van Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 4 Ekim 2011'de 'terör örgütüne üye olmak' suçundan açılan davada mahkumiyet kararı verildiğine işaret edilen iddianamede, şu ifadeler yer aldı:

'Bu tarihten sonra yukarıda belirttiğimiz 3 ayrı 'terör örgütü propagandası yapmak' suçu ile 'suç işlemeye alenen tahrik etme' suçunu silahlı terör örgütüne üyelik faaliyeti çerçevesinde işlediği neticesine varılmıştır. Zira hem eylemlerinin çokluğu-yoğunluğu hem de çeşitli olması Yargıtay 16. Ceza Dairesi kararı uyarınca silahlı terör örgütüne üye olma suçunu oluşturmaktadır. Kaldı ki Lezgin Botan'ın belirttiğimiz Van 2. Ağır Ceza Mahkemesinin mahkumiyet kararı ile silahlı terör örgütüne üyeliğine karar verildiği, bu iddianamemize konu eylemleri de terör örgütüne üyelik faaliyeti çerçevesinde işlediği neticesine varılmıştır.'

İddianamede, şüphelinin savunmasının alınması amacıyla usule uygun yapılan çağrı kağıdı tebliğine rağmen Van Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat etmediği vurgulanarak, ilgili sevk maddelerince cezalandırılması talep edildi.

Kaynak: AA