Başkan Uysal, 'Kentsel Dönüşüm Semineri'ne Katıldı

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya Barosu ile birlikte düzenlenen ‘Kentsel Dönüşüm Semineri’nde “Çok çılgın bir proje yapılsın ve 20 büyükşehirde, 500 mahallede 3’er bina satın alınıp otoparka çevrilsin. Bu millete bir iyilik yapılacaksa böyle çılgın projelere ihtiyaç var” dedi.

Başkan Uysal, 'Kentsel Dönüşüm Semineri'ne Katıldı
Muratpaşa Belediyesi ve Antalya Barosu, Ataşehir Belediyesi Hukuk Müşaviri Ali Rıza İlgezdi ve Türkiye Barolar Birliği MYK Üyesi Şeref Kısacık’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Kentsel Dönüşüm Mevzuatı ve Uygulamaları’ konulu seminer düzenledi.

"Sorun çözecek projeye ihtiyaç var"

Değirmenönü Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminere katılan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Çok çılgın bir proje yapılsın ve 20 büyükşehirde, 500 mahallede 3’er bina satın alınıp otoparka çevrilsin. Bu millete bir iyilik yapılacaksa böyle çılgın projelere ihtiyaç var” diye konuştu.

"Bakanlık istediği planı yapıyor"

Kentsel dönüşümle ilgili ilçe belediyelerinin çalışmalarını kısıtlayan bazı noktaların olduğunu savunan Uysal, “Alt belediye yani uygulama belediyesi, üst belediyelere bağımlı kılınırsa bu işlerin yürümesi çok zor” dedi.

Bu durumda belediyeler arasında ‘uzlaşının’ önem kazandığını dile getiren Başkan Uysal, “Siyasette uzlaşma toplum yararı için olur, olmak zorundadır. Şu anda Muratpaşa Belediyesi olarak kimseyle bir sıkıntımız yok, uzlaşıyoruz. Ama neyi isteyip neyi istemediğimizi bildiğimiz için uzlaşıyoruz. Empati yapıyoruz çünkü herkesin siyasi pozisyonu var. Makul şeyler isterseniz uzlaşırsınız ama ‘Kentsel dönüşümü beraber yapalım’ çok iddialı bir şey. Çok zor bir şey ve Türkiye standartlarında gerçekçi değil. Ayrıca alt belediye ve büyükşehir belediyesinin hiç haberi olmadan ilgili Bakanlık da plan yapabiliyor.”

Bina yenileme mevzuatı

Hali hazır mevzuatla nitelikli kentsel dönüşümün ortaya çıkma şansı olmadığını belirten Başkan Uysal, “Yine de enseyi karartmayalım. Belki mevzuat değişir, meclis çalışır ve kentsel dönüşüm yapılabilir hale gelebilir. Şu anda ancak TOKİ mantığıyla bir bölgeyi topyekun Bakanlığın planlamasıyla kentsel dönüşüm mümkün” şeklinde konuştu.

Mevzuatın kentleri dönüştürecek bir içeriğe sahip olmadığını dile getiren Başkan Uysal, “Bu bina yenilemeyi teşvik mevzuatıdır” dedi.

Kaynak: İHA