Türel Açıklaması '3 Yılda 1.5 Milyar Liralık Yatırım Yaptık'

Esnafın sorun, öneri ve taleplerini dinleyen Başkan Türel, 3 yılda 1.5 milyar liralık yatırıma imza attıklarını belirterek “Bütün eserlerimizin gerçek mimarı, kahramanları sizlersiniz. Sizler sayesinde bu hizmetler oluyor. Bu siyasi bir söylem değil, tamamen kalpten gelen bir söylemdir. O sabırdır, o bize gösterilen güvendir, destektir, duadır” dedi.

Türel Açıklaması '3 Yılda 1.5 Milyar Liralık Yatırım Yaptık'
Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) ile birlikte "Esnaf ve sanatkarların Büyükşehir Belediyesinden beklentileri, sorunları ve çözüm yolları" temalı Esnaf Çalıştayı düzenledi.

Esnafın sorunları, talep ve önerilerinin masaya yatırıldığı çalıştayda, Antalya ve esnafı ilgilendiren proje ve hizmetlerle ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

Büyükşehir Belediyesi proje ve hizmetlerinin sunumuyla başlayan çalıştayda esnafa seslenen Başkan Menderes Türel, “Hayata geçirdiğimiz ve geçireceğimiz bütün eserlerin, bütün hizmetlerin gerçek sahibi sizlersiniz, esnafımız, tüccarımız, Antalya’da yaşayan bütün hemşerimizdir. Geçen yıl ilkini yaptığımız toplantılar bizim için ev ödevi oluyor. Mesai arkadaşlarımızla birlikte sizlerle bir araya gelerek yol haritamızı belirliyoruz ve bu istişare bize de çok büyük katkılar sağlıyor” dedi.

“Döviz alayım diyenler zarar edecek”

Ülke olarak zor bir süreçten geçtiğimizi ifade eden Türel, “Ancak enseyi karartmamak lazım, umudumuzu yitirmeyeceğiz. 15 Temmuz’da hedeflerine ulaşamayanlar, Türkiye’ye Irak ve Suriye’de istediklerini yaptıramayanlar bizi içerden vurmak için fırsat kollamaya devam ediyorlar. Hainlerin bir hesabı varsa, bir de ilahi hesap vardır, bir de bu milletin hesabı vardır. O yüzden Türkiye’nin bütçesine şöyle bir bakarsak sağlam mı sağlam, bankaları sağlam mı, sağlam, Merkez Bankası’nda döviz var mı, maşallah gayet iyi. Dünyada, Amerika’da faiz artacak diye bir rüzgar esiyor, birkaç hafta içinde size söylüyorum bu rüzgar da kesilecek ve korkup, kötümser olup döviz alayım diyenler, bu yüksek fiyattan alanlar zarar edecekler. Benden söylemesi” diye konuştu.

Heyecanınızı kaybetmeyin

Hükümetin gerekli tedbirleri almaya devam ettiğini belirten Başkan Menderes Türel, şunları söyledi: “Esnafa destek olmak için vergi borçları yapılandırıldı, taksi esnafına ÖTV desteği geldi, banka faizleri düşürüldü, Türkiye’de Ekim ayında konut satışı yüzde 25 civarında bir yükseliş gösterdi. Bunlar ekonominin barometresidir. Ekonominin iyi mi kötü mü gittiğini, konut satışlarıyla, araç satışlarıyla, tüketimle ilgili temel gıda maddeleri ile anlarsınız. Antalya’da da son 10 ayda 50 bin konut satıldı. Konutla birlikte otomobil satışları geçen yıla yakın bir artış gösterdi. Ekonomide en önemli faktör güven ve istikrardır. Bununla birlikte heyecan da çok önemlidir. Onun için heyecanınızı kaybetmeyin. Hiçbir sebep olmadığı halde bir şüphe oluşmaya başlarsa işte o zaman ekonomiyi toplamak zor olur. O yüzden rahat olun, müsterih olun. Önümüzdeki yıla da iyimser bakın.”

“Toplu ulaşımı destekleyeceğiz”

Kentte bin kişiden 204’ünün araç sahibi olduğunu vurgulayan Türel, "Antalya bu anlamda Türkiye birincisi. Antalya’da kişi başına düşen araç sayısı İstanbul ve İzmir’den fazla. Antalya’da 2013 yılında merkezdeki araç sayısı 150 bin iken bu rakam 2015’de 270 bin oldu. İki yılda Burdur nüfusu kadar araç kent trafiğine girmiş. 2030’da bu rakam 650 bin olacak. Bu ateşe kan dayanmaz. Yapacağımız kavşaklar, yollar bir yere kadar iyileşme sağlar ama çaresizlik de bize yakışmaz. Toplu ulaşımı destekleyeceğiz. Raylı sistem hatlarımızı geliştireceğiz. Araçlar toplu ulaşım duraklarına ulaşmak için kullanılacak. Kent merkezine raylı sistemlerle gideceğiz" şeklinde konuştu.

Antalya’nın ulaşım master planını tamamladıklarını söyleyen Başkan Türel, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ön izninin ardından planı Antalyalılarla tartışıp son halini vereceklerini aktardı.

Turizmde inişli çıkışlı dönemlerin olabileceğini ifade eden Türel, hükümetin aldığı önlemlerin, yurt dışında yürüttüğü tanıtım çalışmaları ile turizm sektöründe daha büyük bir düşüşün önlendiğini dile getirdi.

“Esnafın şikayetlerini azaltmaya çalışıyoruz”

Türel, Antalya gibi büyüyen bir şehirde esnafın şikayetlerini azaltmak için çabaladıklarını dile getirerek, “2004’de ilk belediye başkanı olduğum dönemde de esnafın şikayeti vardı. 20 senedir esnaf turistin para bırakmadığını söylüyordu şimdi saat kulesinde, kale kapısında esnafın önü turist dolu. Turiste yönelik devamlı iş yeri açılıyor. Side’de yan yana 12 tane halıcı, kuyumcu var. Hepsine girdiğimizde şikayet. Hem şikayet ediyorlar bir bakıyorsun yeni dükkanlar açıyorlar. Bu durumu düşünüp ele almak gerekiyor. Bir alışveriş merkezi yapıldığında hangi dükkanların yan yana olacağı belli. Şehir merkezinde bu durum mümkün değil. Bunu düzeltmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

“3 yılda 1.5 milyar yarıma imza attık”

Büyükşehir Belediyesi olarak 3 yılda 1.5 milyar liralık yatırıma imza attıklarını anlatan Başkan Türel, şunları kaydetti: “2013 Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleşen yatırım bütçesi 23 milyon TL idi. Şimdi ise 2017 bütçesinde yatırıma ayırdığımız rakam 1 milyarın üzerinde. İşte bunları sizlerin ekonomiye sağladığı katma değerlerle yapıyoruz. Ekonomimiz güçlü olmasa bunları yapabilir miyiz. İş bilenin kılıç kuşananın. Ekonomi, finans yönetimini iyi bilmezseniz bunları yapamazsanız. Paranızı festivallere harcarsanız, belediyenizi işçi deposu haline getirip gereksiz personele 500 milyon liradan fazla bir maaş öderseniz, o zaman o hizmetler olmaz. İşte şimdi bunlar gerçekleşiyor. O yüzden ekonomimiz maşallah dimdik ayakta.”

Konyaaltı halka kapatılamaz”

Türel şöyle devam etti: “Konyaaltı ihalesini naklen yayınlayacağız. İki gün önce bülten yaptık herkes izlesin diye. Akılları başlarına geldi “Konyaaltı sahili halka kapatılıyor, özel sektöre peşkeş çekiliyor” diyorlar. 15 senedir sizin kendi belediyeniz Konyaaltı sahilini orada özel firmaya işlettirdi. 15 sene önce siz yaptınız, ben yapmadım. Kendi aralarında adaylık çekişmeleri filan var belki ondan dolayı bu tartışmalar. Onun için kızım sana söylüyorum gelinim sen anla diyerek söylemiş olabilirler. Ancak sizin yaptığınızın aynısını yapıyoruz. Siz yapıyorken kaza bir yapıyorken ceza. Konyaaltı sahili halka kapatılamaz. Halkın çok daha iyi istifade etmesi hizmet alması için düzenleme yapıyoruz. Yarışma projesi yapıyoruz. Onların derdi başka, dert Antalyalıların mutsuzluğu. Antalyalıların mutsuzluğunu mutluluk görenlerle kavgamız sürüyor söyleyeyim. Çünkü bizim derdimiz Antalyalıların mutluluğu biz onun için çalışıyoruz ve Antalyalıların mutlu olması içinde her şeyi yapacağız. Esnafımızın mutlu olması için de her şeyi yapacağız. Esnaf müzesi ile Ahi Evran Esnaf Müzesi ve Galerisi ile Demirciler Çarşısı’nı sizlere devrettik, Antalya ticaretine bir canlılık gelir mi diyerek, derdimiz bu. Yatırımlar devam edecek. Bizden önceki haciz üstüne haciz gelen Belediye yok artık. Şimdi şükürler olsun personeline 1 kuruş borcu olmayan belediye haline geldik.”

“AVM’ler bölgedeki esnafın işini geliştirdi”

Büyükşehir Belediyesi olarak, her projeyi en iyi şekilde yapmaya gayret ettiklerini vurgulayan Başkan Menderes Türel, “Bir proje yaptığımızda kazanan da kaybeden de olacaktır. Bu işin doğasında var. Önemli olan hangi şahsın kazandığı, hangi şahsın kaybettiği değildir. Önemli olan Antalya’nın kazanmasıdır. Hep böyle çalıştım. Seçime girdim, kazandım, kaybettim ve hep aynı şeyi söyledim. Antalya ve Antalyalı kazanacaksa Menderes Türel elli kere kaybetmeye razıdır. Her gün on binlerce taşıtın geçtiği caddede ben köprülü kavşak yapmak zorundayım. O kavşağın tasarrufu senede 20 milyon. Akaryakıt tasarrufundan, lastik yıpranmasından tasarruf ediliyor. Bunlar Menderes Türel hesabı değil, mühendislik hesaplarıdır. Bekleme süresini azalttığım zaman hem insanlar daha çok çalışıp üretiyor hem de benzin tüketimi azalıyor ve memleket kazanıyor. Dolayısıyla tramvay geçti, iş azaldı, köprü geçti, iş azaldı olabilir. Bunları söyleyenler haklılar da. Peki çözüm yapmamak mı? O şikayetleri yapan kardeşlerimize de söylüyorum, yapmayayım mı diyorum, o kardeşlerimiz “aman başkanım sen de yapmazsan kimse yapmıyor, biz katlanalım sen yap” diyorlar. O yüzden bizim bütün bu eserlerimizin gerçek mimarı o kahramanlar sizlersiniz. Sizler sayesinde bu hizmetler oluyor. Bu siyasi bir söylem değil, tamamen kalpten gelen bir söylemdir. O sabırdır, o bize gösterilen güvendir, destektir, duadır” ifadelerini kullandı.

AVM’lerle ilgili esnaf odaları ile birlikte aynı dik duruşu sergilediğini belirten Türel, AVM’lerin esnafı bitirdiğine dair söylemlerin yanlış olduğunu aktararak, “Muratpaşa Camii’nin yanındaki AVM biliyorsunuz benden önceki dönemde hatta Hasan Subaşı Başkanın döneminde projelendirildi. Birçok esnafımız karşı duruş sergiledi. Ben de aynı duruşu sergiledim ama bir taraftan da düşünüyorum. O AVM orada işlemeye başladıktan sonra bölgedeki esnafın işi gelişti arkadaşlar. Birlikte kalkındık. İnsan sayısı arttıkça ticaret gelişir. Bölgenin kalkınmasını önemsememiz lazım. Demek ki bazı konularda peşin yargılı olmamalıyız” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA