Tunus'ta 'Kamuda Maaşların Dondurulması' Protestosu

Bütçe yasa tasarısı kapsamında 'kamuda maaşların dondurulması' önerisi, Safakes kentinde işçiler tarafından protesto edildi.

Tunus'ta işçiler, 2017 bütçe yasa tasarısı kapsamında sunulan 'kamuda maaşların dondurulması' önerisini protesto etti.

Tunus'un Safakes kentinde Tunus Genel İşçi Sendikası'nın (UGTT) çağrısıyla düzenlenen gösteride, hükümetin geçen yıl 'kamuda ücretlerin arttırılmasına' yönelik yaptığı anlaşmayı ihlal ettiği savunuldu.

Göstericiler, kamuda yapılması kararlaştırılan zamları ertelemeyi planlayan hükümetin geri adım kararını kınadı.

UGTT Genel Sekreter Yardımcısı Semir eş-Şefi ise 'Adalet üzerine kurulu her türlü reformu desteklediklerini, yoksulluğun tevarüs etmesi mantığının kabul görmesini isteyen mevcut sisteme karşı olduklarını' söyledi.

Hükümetin 2017 bütçe yasa tasarısı kapsamında 'kamuda maaşların dondurulması' önerisi, UGTT başta olmak üzere bir çok tepkiyle karşılanmıştı.

2017 bütçesinde kamudaki zamların ertelenmesini benimseyen hükümetle gerginlik yaşadığı bilinen UGTT, hükümetin maaşların dondurulması kararından geri adım atmaması durumunda 8 Aralık'tan sonra grev kararı alabileceğini açıklamıştı.

UGTT, hükümet ve özel sektörden sorumlu Tunus Sanayi, Ticaret ve El Sanatları Konfederasyonu (UTİCA) ile kararlaştırılan 2016 ve 2017 yılına ilişkin zam görüşmelerinin ertelenmesi gerekçesiyle perşembe günü, grev kararı alındığını duyurmuştu.

Bu yılın başında, UGTT ile Habib es-Sıyd hükümeti arasında, eylülden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 6 zam yapılacağı konusunda anlaşmaya varılmıştı. Ancak UTİCA yaklaşık iki ay önce UGTT'yle yeni bir anlaşma imzalama talebiyle görüşme çağrısında bulundu.

Kaynak: AA