Suriyeli Çocuklar Eğitime Kazandırılıyor

Adıyaman’ın Kahta ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü Suriyeli çocukların okula kazandırılması konusunda Suriyeli vatandaşlarla bir araya geldi.

Suriyeli Çocuklar Eğitime Kazandırılıyor
Kahta ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan programa Kahta ilçe Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya, ilçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Halil Tünçmen, ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Yasin Çiçek, İlçe Sosyal Hizmetler Merkezi Müdürü Sena Yıldırım ve mahalle muhtarları ile çok sayıda Suriyeli vatandaş katıldı.

Toplantı, Adıyaman Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 4. Sınıf Öğrencileri tarafından tercüme edildi. Öğrenciler yapılan konuşmaları Türkçe ve Arapçaya çevirerek iletişimin kurulmasını sağladı. Türkiye’de eğitimin zorunlu olduğuna değinen İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Halil Tünçmen, çocukların, eğitimin aksamaması için mutlaka muhtarlar ve okul yöneticileri ile görüşmeleri gerektiğini söyledi.

Savaşın izlerinin silinebilmesi için çocukların mutlaka okula gönderilmesi gerektiğini ifade eden ilçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Halil Tünçmen, “Savaşın izlerini çocuklarınızın zihninde silebilmemiz için mutlaka çocuklarınızı yaşıtlarıyla aynı ortamda okula almamız gerekiyor. Çocukların kendi ayakları üzerinde durabilmeleri, onlara güzel bir gelecek hazırlayabilmemiz ancak bu şekilde mümkün olabilir. Ülkemizde eğitim zorunludur. Bizim çocuklarımız gibi sizin çocuklarınızda okula gelmek zorundadır. Hükümetimiz eğitimi anne ve babaların kanaatine bırakmamıştır. Muhtarlarımızla, okullarımızla mutlaka irtibata geçiniz. Suriyeli bir okulun açılması konusunda sorular geliyor. Suriyeli okul talebi ile ilgili geçen sene bir çalışmamız oldu ama sonuçlandırılmadı. Yeterli talep alabilirsek biz bu konuda bir çalışma yapabiliriz. Ama bakanlığımızın bizden daha çok istediği sizin çocuklarınızla bizim çocuklarımızın bir arada okuyup ve birlikte eğitim görmesidir. Bu şekilde çocuklarınız daha iyi kaynaşmış olacak. Hem de daha kardeşçe yaşamayı öğrenmiş olacaklar” dedi.

Kahta ilçe Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya, ilçede yaşayan Suriyeli çocukların eğitime katılımı artırmak istediklerini belirterek toplantıda ki amaçlarının eğitim sorunları üzerine çözüm üretmek olduğunu söyledi.

Kaymakam Kaya, “Ülkemiz, Suriyeli çocukların Türkçeyi öğrenmeleri için seferber olmuştur. Türkçenin öğrenilmesi için tüm Türkiye’de olduğu gibi ilçemizde de çeşitli kurslar açılmıştır. Suriyeli çocuklar, eğitim aldıkça savaşın ne kadar kötü ve barışın ne kadar iyi olduğunu anlayacaklardır. O yüzden Suriyeli ailelerin bu konuya hassasiyet göstermeleri gerekiyor. Çocuklarının eğitimlerini aksatmamaları gerekiyor. Çocuklarını bizim çocuklarımız ile aynı okula göndererek eğitimlerini sağlamaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Toplantıda Suriyeliler adına konuşan Suriyeli Süleyman İbo ise Türkiye kapılarını açarak Suriye halkını bağrına basan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, AK Parti hükümetine ve Türkiye’ye teşekkür ettiğini vurguladı.
Kaynak: İHA