Obama, JSOC'nin Uluslararası Operasyon Kapasitesini Artırıyor

ABD Başkanı Obama'nın, Ortak Özel Operasyonlar Komutanlığının operasyon kapasitesini artırmak için yeni birim kurulmasına onay verdiği bildirildi Yeni birimin, özellikle Irak, Suriye ve Libya'dan ayrılan DEAŞ liderlerini, dünyanın her yerinde takip etme ve yakalama operasyonlarını yürütmesi bekleniyor.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Ortak Özel Operasyonlar Komutanlığının (JSOC) uluslararası operasyon kapasitesini artırmak ve DEAŞ liderlerini dünyanın her yerinde takip etmek için yeni birim kurulmasına onay verdiği belirtildi.

Amerikan Washington Post gazetesinde yer alan habere göre, Obama yönetimi, görev süresinin son iki ayına girerken JSOC ile ilgili önemli bir adım atma kararı aldı.

Buna göre, JSOC bünyesinde 'Karşı-Dış Operasyonlar Görev Gücü' adlı yeni birim kurulacak. Birimin, Özel Operasyonlar Komutanlığı üzerinden Pentagon ve dolayısıyla Beyaz Saray'a düzenli rapor vermesi bekleniyor.

Bununla, JSOC'nin özellikle Irak, Suriye ve Libya'dan kaçan DEAŞ liderlerini dünyanın her yerinde takip etme ve onlara karşı operasyon yapma kapasitesinin artırılması amaçlanıyor.

- ABD'nin 'infaz timleri'

Son yıllarda Irak, Suriye ve Libya'daki özel operasyonlarda adı duyulan, zaman zaman 'ABD'nin infaz timleri' olarak da nitelendirilen JSOC'nin şimdiye kadarki operasyon altyapısını bu yeni birime aktaracağı ve komutanlığın bundan sonra daha ziyade istihbarat alanına yoğunlaşacağı da belirtiliyor.

Çalışma sonuçlandığında JSOC, dünyanın her yerinde istihbarat toplayan ve operasyonlar yapabilen yeni bir görev gücüyle kapasitesini önemli ölçüde artıracak.

- Trump'ın ne yapacağı merak konusu

Öte yandan, 20 Ocak'ta başkanlık koltuğuna oturacak Donald Trump'ın, Obama döneminden miras aldığı bu tür adımları sürdürüp sürdürmeyeceği merak ediliyor.

Amerikan kamuoyunda, Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA), kendinden bağımsız bir birim olarak JSOC'nin istihbarat süreçlerinde de aktif olmasından rahatsızlık duyduğu tartışmaları yansımıştı. Yeni birimin oluşturulmasıyla ilgili CIA'den herhangi değerlendirme gelmedi.

Amerikalı yetkililerin adını çok nadiren andıkları JSOC ile ilgili ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, geçen ay Paris'teki bir toplantıda, 'Savaş alanı dışında DEAŞ'a karşı bu birimimiz öncü rol oynuyor.' değerlendirmesini yapmıştı.

İlk olarak 1980'de oluşturulsa da JSOC, son yıllardaki özel operasyonlarla adını duyurdu. Özellikle 2011'de El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürüldüğü operasyonla dünya genelinde dikkati çeken JSOC, 'Navy Seals' adlı özel birlikle operasyonun yönetimine katılmıştı.

Irak, Suriye ve Libya dışında Afganistan, Somali ve Yemen gibi ülkelerde de özel operasyonlar yapan birliğe, 30 Mart 2016'dan bu yana Korgeneral Austin Miller komuta ediyor.
Kaynak: AA