Milletvekili Aydemir'den Erzurum Sunumu

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda konuştu. Aydemir, “Doğu Anadolumuz inovasyona açık, 21’inci asrın paradigmalarına uygun, teknolojiye dayalı hayvancılık merkezi olmaya adaydır. AK Parti iktidarı da bu büyük projeyi hayata geçirmeye muktedirdir. Doğu Anadolu, gıda sanayimizin bereketli havzası, Erzurum da buranın merkezi olabilir. Hollanda gibi, bir vilayetimiz büyüklüğündeki bir ülke koca dünyayı doyuracak üretim yapabiliyor da biz niye yapmayalım? Yeni teşvik uygulamalarının odağını, merkezini gıda ve ona bağlı sanayi teşkil etmelidir. Hayvancılık ihtisas organize sanayi bölgesi elzemdir, tarım kampüsü elzemdir, hipodrom elzemdir Erzurum için” dedi.

Milletvekili Aydemir'den Erzurum Sunumu
Aydemir’den Erzurum sunumu

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2017 Bütçe görüşmelerinde Erzurum odaklı bir değerlendirme yapan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi, AK Parti Milletvekili Aydemir, Erzurum’un tarımsal önceliklerini paylaştı.

Aydemir, “Erzurum, çok eski çağlardan beri tarım ve hayvancılık merkezi olarak tarif edilmiştir. Çünkü, bu kadim kültür ve medeniyet merkezimizin çevredeki sert iklim şartlarına rağmen dağ silsileleri ve akarsu boylarındaki verimli ovalar tarıma ve bilhassa hayvancılığa uygun bir ortam oluşturmuştur. Geleceğin de en önemli tarım ve hayvancılık merkezi olma potansiyeline sahip Erzurum’da son on dört yıllık dönem hareketli ve bereketli hizmet atılımlarına sahne oldu” ifadelerini kullandı.

Hibe desteğinde rekor artış

Erzurum’a son on dört yılda verilen nakit hibe desteğinde rekor artış sağlandığını belirten Milletvekili Aydemir, “Üretimden hasada, işlemeden satışa her aşamada üreticilerimiz desteklendi. Mazot desteği ilk kez başlatıldı, kimyevi gübre desteği doğrudan çiftçimize ödendi. Tarımsal kredilerde faizler düşürüldü. Tarımın birçok alanında üreticilerimize sıfır faizli kredi sağlandı. Reform niteliğindeki bu büyük hizmetlerden ötürü Hükümetimize, Bakanlığımıza, yerel tarım teşkilatlarımıza teşekkürü borç biliyorum” diye konuştu.

Erzurum tarım ekonomisi

Erzurum tarım ekonomisinin 2002 yılları öncesinde ihmal edildiğini, 2002’den itibaren başlayan süreçte bir yenilenme dönemi başladığını bildiren Milletvekili Aydemir, “Bu büyük atılımlara rağmen, yılların ihmaline uğramış şehrimizde hedeflediğimiz noktaya hâlâ ulaşamadığımızı belirtmek istiyorum. Erzurum’da idari kuruluşların yanı sıra, araştırma enstitülerimiz mevcut. Şehrimiz, Türkiye’nin en eski ziraat fakültesine sahip. Bu fakültede alanında çok yetkin bilim adamları görev yapıyorlar. Gıda mühendisliği fakültemiz var, veteriner fakültemiz var. Özetle, Erzurum’u ülkemizin ve hatta Avrasya’nın, Avrupa’nın, Orta Doğu’nun hayvancılık merkezi yapacak entelektüel birikime sahibiz. Bu büyük birikimin, icrai makamların önüne daha somut, daha uygulanabilir, daha sürdürülebilir projeler koyması gerektiğine inanıyorum. Bu noktada eksiklik gördüğümü ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Tarımsal seferberlik çağrısı

Aydemir, “Ayrıca, Kalkınma Ajansımızın, DAP teşkilatımızın, Teknoparkımızın proje üretimi ve yönetimi konusunda daha fazla inisiyatif alması ve bürokratik kademelere, siyasi kadrolara daha çok fikri katkıda bulunması lazım. Bu genç bürokrasi unsurlarının bilim yuvalarımızla birlikte yeniliğe açık bir anlayışla, dünyaya açık bir vizyonla seferber olmalarını bekliyoruz. Biz siyasi heyet olarak 7 gün 24 saat iş birliğine hazırız, buradan ifade ediyorum” dedi.

Erzurum teknolojiye açık hayvancılık merkezi olmaya aday

Doğu Anadolu Bölgesi ve özelde Erzurum’un teknolojiye dayalı hayvancılık merkezi olmaya hazır olduğunu vurgulayan Milletvekili Aydemir, “Doğu Anadolumuz inovasyona açık, 21’inci asrın paradigmalarına uygun, teknolojiye dayalı hayvancılık merkezi olmaya adaydır. AK Parti iktidarı da bu büyük projeyi hayata geçirmeye muktedirdir. Doğu Anadolu, gıda sanayimizin bereketli havzası, Erzurum da buranın merkezi olabilir. Hollanda gibi, bir vilayetimiz büyüklüğündeki bir ülke koca dünyayı doyuracak üretim yapabiliyor da biz niye yapmayalım? Bunu ciddi olarak düşünmeliyiz. Ziraat fakültemiz düşünmeli, gıda mühendisliği fakültemiz düşünmeli, sivil toplum teşkilatlarımız düşünmeli. Nihayet, biz düşünmeliyiz ve düşünüyoruz. Erzurum’u cazibe merkezlerinden biri olarak planlayan siyasi irade bu konuda gereğini yapacaktır, bundan eminiz” ifadelerini kullandı.

Hayvancılık ihtisas organize sanayi bölgesi

Aydemir, “Yeni teşvik uygulamalarının odağını, merkezini gıda ve ona bağlı sanayi teşkil etmelidir. Kalkınma Bakanlığı bütçesinde ifade ettim, burada da yineliyorum: Hayvancılık ihtisas organize sanayi bölgesi elzemdir, tarım kampüsü elzemdir, hipodrom elzemdir Erzurum için” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA