Kuveyt'teki Erken Genel Seçim

Genel seçimler sonucunda Kuveyt'teki 50 sandalyeli mecliste eski Ulusal Meclis Başkanı Ganim'in de aralarında bulunduğu 20 milletvekili koltuğunu korudu Ülkenin nüfusunun yüzde 30'unu oluşturan Şiilerin, bir önceki dönemde 9 olan koltuk sayısı 6'ya düştüSeçim yasasıyla ilgili itirazlar nedeniyle daha önceki seçimleri boykot eden ve parlamentodaki muhalif kanatta yer alan İhvan ile Selefilerden aday gösterilen 16 kişiden 9'u temsil hakkı elde etti, bunlardan 4'ü İhvanın siyasi kanadı olarak bilinen İslami Anayasa Hareketi'ne (HADES) mensup.

Kuveyt'te dün yapılan genel seçimlerde 30 yeni milletvekili seçilirken, 20'sinin koltuğunu koruduğu bildirildi.

Seçim bölgesi komitelerinden yapılan açıklamalara göre, Kuveyt'teki 50 sandalyeli mecliste aralarında eski Ulusal Meclis Başkanı Merzuk Ali el-Ganim'in de bulunduğu 20 milletvekili koltuğunu korudu.

Ülkenin nüfusunun yüzde 30'unu oluşturan Şiilerin, bir önceki dönemde 9 olan koltuk sayısının ise 6'ya düştüğü kaydedildi.

Seçim yasasıyla ilgili itirazlar nedeniyle daha önceki seçimleri boykot eden ve parlamentodaki muhalif kanatta yer alan Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ile Selefilerden aday gösterilen 16 kişiden 9'unun temsil hakkı elde ettiği, bunlardan 4'ünün İhvanın siyasi kanadı olarak bilinen İslami Anayasa Hareketi'ne (HADES) mensup olduğu ifade edildi.

Seçim sonuçlarına göre, 14 kadın adaydan sadece 1'i, bağımsız 5 adaydan ise 3'ü meclise girdi.

Boykot edilmeyen seçimlere katılım oranının, yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Kuveyt'te son 10 yıl içinde yedinci kez meclis seçimleri için sandık başına gidildi. Ülkede beş seçim bölgesinde yürütülen oylamada 14'ü kadın 293 aday yarışmıştı.

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed Cabir es-Sabah, 16 Ekim'de yayımladığı kararnameyle meclisi feshederek ülkeyi 2006 yılından bu yana yedinci kez genel seçime götürmüştü. Ülkede kemer sıkma politikaları ve yakıt fiyatlarının yükselmesinin ardından hükümet ile meclis arasındaki anlaşmazlığın büyümesinin bu kararda etkili olduğu belirtiliyor.

Kaynak: AA