'Elleriyle Yürüyen' Arzu Okullu Olmak İstiyor

İzmir'de, doğuştan iki bacağı kısa olan ve diz kapağı bulunmadığı için ellerinin üzerinde yürüyen 12 yaşındaki Arzu Özbek, 42 yaşında yaşamını yitiren annesinin vasiyetini yerine getirebilmek için okuma yazma öğrenmeyi arzuluyor İnşaat ustası babası ile bir gecekonduda yaşayan Arzu: 'Okuyunca öğretmen olmayı düşünüyorum. Okuma bilmeyen çocuklara ders öğretmek istiyorum'

EFSUN YILMAZ - İzmir'de, doğuştan iki bacağı kısa olan ve diz kapağı bulunmadığı için elleriyle yürüyen 12 yaşındaki Arzu Özbek, geçirdiği hastalık sonucu 42 yaşında hayatını kaybeden annesinin son isteğini yerine getirebilmek için okuma yazmayı öğrenmek istiyor.

İzmir'in Karabağlar ilçesi Tırazlı Mahallesi'ndeki iki odalı bir gecekonduda yaşayan ve ellerinin üzerinde yürüyen 12 yaşındaki Arzu, sırtında annesizliğin ve çaresizliğin yükünü taşıyor. Doğuştan iki bacağı kısa olan ve diz kapağı bulunmayan Arzu, önce annesinin vasiyet ettiği gibi okumayı öğrenmek, sonra da 'ayaklarının üstünde' durabilmek için çare arıyor.

Aylarca baktığı yatalak annesi Elif Özbek'i kaybedince ağabeyi ve inşaat ustası babasıyla aynı gecekonduda yaşamaya devam eden Arzu'nun hayallerinin önündeki son engel ise 'okul yolu' oldu.

- Öğretmen olmak istiyorum

Tüm gün evde yalnız kalan Arzu, AA muhabirine yaptığı açıklamada çok mutsuz olduğunu çünkü bir çocuğun yaşamaması gereken şeyler yaşadığını ve annesini kaybettiğini söyledi.

Aylarca hasta olan annesine baktığını ifade eden Arzu, şunları anlattı:

'Yine bakardım, tek annem yaşasıydı. Anneme bir söz verdim. 'Okuyacağım' dedim. 'Büyüyeceğim ve seni de okutacağım' dedim. O da okumayı bilmiyordu ki fazla. Bir ara okula başlayacaktım, ezilirim diye almadılar. Şimdi de bir okul bulundu benim için ama 'servis yok' diyorlar. Gidemiyorum. Çok uzak...'

Okuyup öğretmen olmak istediğini dile getiren Arzu, 'Okuma bilmeyen çocuklara ders öğretmek istiyorum, cahil kalmasınlar diye. Okula gidemeyen çocukların yanına da giderim evine de giderim, benim için önemli değil. Tek çocuklar okusun, hayatlarını kurtarsınlar.' şeklinde konuştu.

Alfabedeki harflerin yarısını bilmediğini ifade eden Arzu, 'Bana devletten başka kimse yardım edemez. Ben de yaşıtlarım gibi okula gitmeyi, arkadaşlarımla okul bahçesinde ip atlamayı, seksek oynamayı hayal ediyorum.' dedi.

- 'Okula götürsem, işe gidemem'

Arzu'nun babası Murat Özbek (63) ise eşini kaybederek büyük acı yaşadığını, oğlunun cezaevinden çıktığı için iş bulamadığını anlattı.

Kızının kendi çabalarıyla hayata tutunduğunu görmek istediğini söyleyen Özbek, Arzu'nun engelliler için uygun olan Limontepe'deki okula gidebileceğini öğrendiklerini belirterek, 'Ama servis sıkıntıları var, ben kızımı okula götürsem işe gidemem.' diye konuştu.

Evinin 3 aylık kira borcunu bile ödeyemediğini ama devletten isteğinin öncelikle kızının eğitimi olduğunu belirten Özbek, 'Ben bir şey istemiyorum, sadece okula gitsin, hiç olmazsa eğitimini alsın.' dedi.

Kızının eskiden akülü sandalyesi ile sokaklarda dolaşabildiğini de anlatan Özbek, akü bittiği için Arzu'nun artık tüm gününü evde geçirdiğini kaydetti.

- Anne Özbek, Erdoğan'ın talimatıyla hastaneye yatırılmıştı

Gebelik döneminde diyabet hastası olduğu tespit edilen anne Elif Özbek, yaşamının son döneminde yatağa bağımlı hale gelmiş, bir bacağı da kesilmişti.

Doğuştan engelli Arzu ve yatalak durumdaki annesinin yaşamının gazete ve televizyonlarda yer alması üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla anne Elif Özbek hastanede tedavi altına alınmıştı.

Tüm müdahaleye rağmen Elif Özbek, tedavi gördüğü Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirmişti.
Kaynak: AA