Yozgat'ta Kahvaltıların Vazgeçilmezi 'Omaç'

Anadolu’nun yokluk içerisinde geçen yıllarında ortaya çıkan lezzetlerden olan omaç, Yozgat’ta-yıllardır kahvaltıların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Yozgat'ta Kahvaltıların Vazgeçilmezi 'Omaç'
Bir Orta Anadolu kenti olan Yozgat’ta yıllardır sabah kahvaltılarının en kolay hazırlanan yiyeceği olan omaç, ekmeğin ekmek içerisinde yer aldığı farklı bir lezzet olarak tüketiliyor. Yozgat’ın geçmişten gelen geleneksel lezzetlerden biri olan omacın dürümü ise 4 liradan satılıyor.

Omacın malzemelerinin yufka, tereyağı ve yumurtadan oluştuğunu belirten işletme sahibi Ahmet Kılıç, omacın yapılışı hakkında açıklamalarda bulundu. Kılıç, “Önce bir tavada tereyağı eritiliyor sonra yumurta kırılıp ufak yufka parçacıkları ile karıştırılıyor. Yozgat ve yöresinde omaç diye bilinen bu yemek, kahvaltıların gözdesi. 5 dakikada hazırlanan yemeğimiz yufka ekmeğe sarılarak yeniyor.” dedi.

Aylık bin adet omaç dürümü sattıklarını belirten Kılıç, “Omacımız tereyağı ile yapılan Yozgat’ın meşhur kahvaltılık yiyeceklerinden birisidir. Günlük 25-30 aylık ise bin tane satıyoruz. Omacımızın dürüm fiyatı ise 4 TL ve vatandaşlardan yoğun talep var. Omacı önceleri köylerde annemler yapardı. Sabah kahvaltılarında bizim en doyurucu yemeğimiz oydu.” şeklinde konuştu.

Omacın Yozgat’a has bir yiyecek olduğunu söyleyen İbrahim Zeki isimli bir vatandaş ise “Omaç gerçekten Yozgat’ımıza özel ve has bir kahvaltı türü. Omacı Yozgat’ta hem sabah hem de akşam hiç fark etmiyor, tüketebiliyoruz. Omaç, Yozgat için çok şey ifade ediyor. Yufka ekmek, tereyağı ve yumurtadan yapılan bir yiyecek. Senelerdir süregelen bir kültür. Tatmaya değer.” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA