Saatler Arasında Yarım Asır

Kütahya'da 1800'lü yıllarda yaşayan tanınmış saat ustalarından Mustafa Fehmi Efendi'nin dördüncü kuşak torunu Yücer, ata mesleğini yarım asırdır sürdürüyor Yücer: 'Dükkanımda dedemin kullandığı ve ondan bana kalan yüz yıllık malzemelerle saat tamiri yapıyorum. Eski malzemeler yenisine göre daha sağlam ve kullanışlı'

MUHARREM CİN - Osmanlı döneminde,1800'lü yıllarda Kütahya'da yaşayan tanınmış saat ustalarından Mustafa Fehmi Efendi'nin dördüncü kuşak torunu Kemal Yücer, ömrünü ata mesleğine adadı.

Kütahya'nın eski çarşılarından Saman Pazarı'nda bulunan tarihi Sadettin Camisi'nin altındaki, dedesi ve babasından kalan 2 metrekarelik saatçi dükkanını işleten Yücer (63), 47 yıldır saat tamir ediyor.

Yücer, AA muhabirine yaptığı açıklamada,16 yaşından beri büyük dedesinden miras kalan saat tamirciliğini sürdürdüğünü söyledi.

Saat tamirciliğinin zevkli bir meslek olduğunu ifade eden Yücer, 'Ben bu dükkanda 47 yıldır saatçilik ve saat tamirciliğiyle uğraşıyorum. Bana bu meslek büyük dedemden kaldı. Büyük dedem, dedeme öğretmiş, dedem de babama, babam da dördüncü kuşak olarak bana öğretti. Ben de bu mesleği ömrümün sonuna kadar sürdürmeyi düşünüyorum.' diye konuştu.

Teknolojinin gelişmesiyle saat tamirciliğinin yok olacak meslekler arasına girdiğine işaret eden Yücer, şu değerlendirmede bulundu:

'Bu meslek bizim ailede benimle birlikte bitecek. Artık bu meslekte çırak da yetişmiyor. Bu meslek de artık bitme noktasına geldi. Saat satışı yapanlar var ama usta olarak Kütahya'da sadece birkaç kişi kaldık. Piyasada 5-10 liraya satılan çok kalitesiz saatler var. Yeni teknolojiyle üretilen birçok saatin tamiri mümkün değil. Bu saatlere biz sadece pil takabiliyoruz ya da kayışını değiştiriyoruz. Arada bir kurmalı eski saatler geliyor. 50-60 senelik eski saatlerin parçaları bizde var ve bunların parçalarını değiştirip tamir edebiliyoruz. Altın kaplama kurmalı saatleri, cep saatlerini zaman zaman tamir için getiriyorlar. Dükkanımda dedemin kullandığı ve ondan bana kalan yüz yıllık malzemelerle saat tamiri yapıyorum. Eski malzemeler yenisine göre daha sağlam ve kullanışlı. Yaklaşık 150 yıllık eski duvar saatleri geliyor ve onların tamir ve bakımını yapıyorum. Allah ömür verirse bir on sene daha bu mesleği yapmayı düşünüyorum.'

- 'Büyük dedem Mustafa Kemal Atatürk'e saat hediye etmiş'

Büyük dedesi Mustafa Fehmi Efendi'nin, Edirne'de askerlik yaptığı sırada tanıştığı bir saat ustasından saat imal etmeyi öğrendiğini anlatan Yücer, onun imal ettiği saatlerden Mustafa Kemal Atatürk ve Kazım Karabekir Paşa'ya hediye ettiğini aktardı. Yücer, şunları belirtti:

'1938 yılında vefat eden büyük dedem Mustafa Fehmi Efendi, 1890'da Osmanlı döneminde askerliğini Edirne'de yapmış, orada bir saatçi ile tanışmış ve saat yapmayı öğrenmiş. Kütahya'ya geldiğinde erittiği pirinci hazırladığı kalıba dökmüş, pirinci kıl testere ile keserek dişliler yapmış. Mobilya kısmını da kendisi yaparak duvar saati imal etmiş. Büyük dedem o dönem sekiz farklı şekilde saat imal etmiş. İmal ettiği saatlerden Mustafa Kemal Atatürk'e ve Kazım Karabekir Paşa'ya birer saat hediye etmiş. Atatürk de Kütahya ziyaretinde büyük dedeme bir madalya hediye etmiş. Dedemle ilgili bu anlattıklarımı Prof. Dr. Süheyl Ünver 1967 yılında bir dergide yayınlanan makalesinde de anlatmıştı.'

Kaynak: AA