Kazakistan'daki Aktau Limanında Kapasite Artışı

Aktau limanının genişletilerek yük kapasitesinin 3 milyon ton artışla 19 milyon tona çıkarılması hedefleniyor Aktau Limanı Ulusal Şirketi Genel Müdürü Yalbaçev: 'Yeni İpek Yolu projesi kapsamında limanlarımızı genişleterek Kazakistan'ın tüm transit potansiyelini uygulamayı hedefliyoruz' 'Limanın genişletilmesiyle Türkiye ile Kazakistan arasındaki yük taşımacılığı artacak'.

ALIIA RAIMBEKOVA - Kazakistan, Hazar denizi kıyısındaki Aktau limanını genişleterek kapasitesini 3 milyon tonluk artışla 19 milyon tona çıkarmayı hedefliyor.

Uluslararası İpek Yolu projesinin bir parçası olan Aktau limanı, Hazar denizi kıyısındaki 80 bin metrekare açık ve 2 bin metrekare kapalı alanda yer alıyor.

Liman, kuru yük terminalleri, petrol rıhtımları ve demir yolu feribot kompleksiyle yılda 16 milyon tondan fazla yükün geçmesini sağlıyor. Limanın genişletilmesi çalışmalarının yakın zamanda tamamlanmasıyla yük işleme kapasitesinin 3 milyon ton artışla 19 milyon tona çıkartılması hedefleniyor.

- 'Liman, Çin ile Türkiye ve Avrupa’yı bağlayan kilit noktalardan'

Aktau Limanı Ulusal Şirketi Genel Müdürü Mihayil Yalbaçev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, limanın Çin ile Türkiye ve Avrupa’yı bağlayan lojistik halkaların kilit noktalarından olduğunu belirterek, 'Yeni İpek Yolu projesi kapsamında limanlarımızı genişleterek Kazakistan’ın tüm transit potansiyelini uygulamayı hedefliyoruz.' dedi.

Yalbaçev, limanın genişletilmesiyle yük geçirme kapasitesinin 3 milyon ton artacağını belirterek, terminallerin şu an test modunda çalıştığını ve yakın zamanda devreye alınacağını bildirdi.

Limanın genişletilmesiyle Türkiye ile Kazakistan arasındaki yük taşımacılığının artacağını vurgulayan Yalbaçev, limanın transit, ihracat ve ithalata açık olduğunu, burada müşteriler için dünya standartlarına uygun şartların oluşturulduğunu kaydetti.

Yalbaçev, Türkiye'nin Kazakistan’ın önemli ticari ortaklarından biri olduğunu vurgulayarak, 'Yeni İpek Yolu projesi Türkiye’den de geçiyor. Türkiye ile tır taşımacılığımız gelişmiştir. Tırlar feribotlarla Azerbaycan’dan geliyor. Burada işlemlerini yapıyor ve yollarına devam ediyor.' şeklinde konuştu.

- 'Gümrük evrak işleme süresi 4 saatten bir saate indirildi'

Mihayil Yalbaçev, geçen yıl liman üzerinden 600 tır işleminin yapıldığını, bu yıl tek pencere prensibinin uygulanmasıyla gümrük evrak işleme süresinin 4 saatten bir saate indirilerek ayda bin 500 tırın gümrükten çıkmasının sağlandığını kaydetti.

Limanda tır şoförleri için tüm konaklama şartlarının oluşturulduğunu ifade eden Yalbaçev, Türkiye’den yük taşımacılığının artması için Türkiye'deki nakliyeciler ve Aktau kentindeki Türk diplomatik temsilcilerle sıkı iş birliği içinde olduklarını vurguladı.

Yaklaşık 20 yıldır tır şoförü olarak çalışan Ramazan Köreş, 1997'de Gürcistan ve Azerbaycan üzerinden Aktau limanına geldiklerinde kapı kapı dolaşarak evrak işlemleri yaptıklarını belirterek, zamanla Aktau limanındaki gümrük sorunlarının ortadan kalktığını söyledi. Köreş, 'O zamandan bugüne kadar Azerbaycan tarafında hep sorunlar yaşıyoruz.' dedi.

Köreş, limanda şoförler için duş, tıraş ve yemekhane gibi imkanlar sağlandığını da söyledi.

Kazakistan-Azerbaycan-Rusya hattında 15 yıldır çalışan tır şoförü Ahmet Pamuk da Aktau limanında tek pencere prensibinin uygulanmasıyla 3 aydan bu yana bekleme sorunlarının ortadan kalktığını ancak Azerbaycan’da gümrük sorunlarının devam etmesi nedeniyle tek sefer yolculuğun 60 güne kadar çıktığını kaydetti.

Kazakistan, Aktau limanı üzerinden dünyaya yılda 3,5 milyon ton petrol, 1 milyon 200 bin ton metal ve 600 bin ton buğday ihraç ederken, İran ve Azerbaycan'dan tarım ve inşaat malzemeleri ithal ediyor.

Kaynak: AA