Kadına Yönelik Şiddet Konferansı

AÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özben: 'Kadınlarını ve çocuklarını koruyamayan toplum kendini de koruyamaz. Şiddet ya da cinayet doğrudan kurbanların cinsel statüsüyle ilgili ise karşımızda cinsiyetçi terör vakası durmaktadır'

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Özben, 'Kadınlarını ve çocuklarını koruyamayan toplum kendini de koruyamaz. Şiddet ya da cinayet doğrudan kurbanların cinsel statüsüyle ilgili ise karşımızda cinsiyetçi terör vakası durmaktadır' dedi.

Özben, 25 Kasım 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' etkinlikleri kapsamında Erzurum Polis Meslek Yüksek Okulunda düzenlenen 'Kadına Yönelik Şiddet' konulu konferansta, Türkiye'de kadına şiddete dair farkındalık açısından geçmişe göre önemli mesafeler alındığını söyledi.

Kadına şiddet ve kadın cinayetleri konusunda yasaların daha caydırıcı olması gerektiğini anlatan Özben, 'Hukuki bakımdan mümkün olursa kadına şiddetin 'cinsiyetçi terör' kapsamına sokulmasının tartışılmasını istiyorum.' ifadesini kullandı.Özben, 21. yüzyılın tam anlamıyla bir güvenlik çağı olacağının altını çizerek, şunları kaydetti:

'Kadınlarını ve çocuklarını koruyamayan toplum kendini de koruyamaz. Şiddet ya da cinayet doğrudan kurbanların cinsel statüsüyle ilgili ise karşımızda cinsiyetçi terör vakası durmaktadır. Türkiye'de kadına şiddet başta olmak üzere kadın konusunda hatırı sayılır bir toplumsal farkındalık yakalanmışken bunun kadınların lehine olacak şekilde kullanılması önemli. 'Çocuk gelin, çocuk anneler, çocuk istismarı, çocuk işçiler, çocuk şarkıcılar' diye çocukların yakasından yakasından düşülmeli.'

Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri konusunda mesafe katetmek için bakış açısının değiştirilmesi gerektiğini dile getiren Özben, kendi inşa ettiği cinsiyetçi terör perspektifinin önerisini açıkladı.

Özben, öneri olarak, 'Kadına yönelmiş olan şiddet ve kadın cinayetlerinde olayın detaylarına veya vakanın kendi hususi hikayesine odaklanmaktan çok yapılana odaklanmamız gerekiyor. Eğer yapılana odaklanırsak bu insanların hususi nedenlerle değil, sadece ve sadece kadın oldukları için şiddete maruz kaldıklarını veya öldürüldüklerini görebiliriz.' ifadelerini kullandı.

Konferansa, Polis Meslek Yüksek Okulu personeli, öğrencileri ile akademisyenler katıldı.
Kaynak: AA