Endüstriyel Atıkları Oyuncağa Dönüştürüyorlar

Zonguldak'ta Çaycuma Meslek Yüksekokulu Mobilya ve Dekorasyon Bölümü öğrencileri, kanserojen madde içeren plastik türlerine alternatif olması amacıyla endüstriyel ahşap atıklardan ürettikleri oyuncakları kimsesiz çocuklara ve şehit ailelerine hediye ediyor Okul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yazıcı: 'Ağaç sektöründeki endüstriyel atıkları kullanarak katma değere dönüştürüyoruz. Hem endüstriyel amaçlı hem teknolojik anlamda değerlendirilebilir bir proje'

HÜSEYİN TIRAŞ - Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Çaycuma Meslek Yüksekokulu (ÇMYO) Mobilya ve Dekorasyon Bölümü öğrencileri tarafından oyuncağa dönüştürülen ahşap endüstriyel atıklar, kimsesiz miniklerin ve şehit çocuklarının yüzünü güldürüyor.

Çaycuma Meslek Yüksekokulu atölyesinde bu yıl üretimine başlanan ahşap oyuncaklar, çevre illerdeki sevgi evlerine ve şehit ailelerine hediye paketi yapılarak gönderiliyor.

Okul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hikmet Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ahşap oyuncak projesinin hayata geçirilmesindeki asıl hedefin, kanserojen madde içeren plastik oyuncaklara alternatif üretmek olduğunu söyledi.

Plastik oyuncaklara karşı ahşaptan yeni model ve tasarımlar geliştirdiklerini belirten Yazıcı, 'Altyapı konusunda Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Mahmut Özer’in bu işi özellikle takip etmesiyle belli noktalarda başarıya ulaşmış bulunmaktayız.' dedi.

Yazıcı, Zonguldak Valisi Ali Kaban ve Rektör Özer’in oyuncakların sosyal alanda da değerlendirilmesi için talepte bulunduklarını aktararak şöyle devam etti:

'Şu an için üretilen oyuncakların, şehit aileleri ve yakınlarının çocuklarının yanı sıra sevgi evleri gibi değişik birimlerde yaşayan kimsesiz çocuklara hediye edilmesi çalışmalarına başladık. İlk olarak kimsesiz çocuklara ve şehit ailelerine oyuncaklarımızı ulaştırdık. Tamamen sosyal amaçlı bir proje. Yeni modeller üretiyoruz, ahşap oyuncağa dikkat çekmeye çalışıyoruz. Ahşap oyuncağın çocuklar için daha sağlıklı olduğunu ve oyuncak konusunda ailelerin ahşap oyuncağa yönelmesi gerektiğini vurguluyoruz.'

- Hem endüstriyel hem teknolojik amaçlı proje

Türkiye’deki plastik oyuncak ithalatının 4 milyar dolar gibi bir rakama ulaştığına işaret eden Yazıcı, 'Ülkemizin bu rakamı oyuncağa verdiğini düşünürsek sektörel bazda da değerlendirilebilir diye düşünüyorum. Şunu da söylemekte yarar var, bölgemiz ahşap konusunda epeyce zengin. Doğal kaynaklarımız da çok fazla ve aynı zamanda yeteri kadar ağaç sektörü var.' dedi.

Bu sektördeki endüstriyel atıkların proje sayesinde katma değere dönüştürüldüğüne dikkati çeken Yazıcı, 'Hem endüstriyel amaçlı hem teknolojik anlamda değerlendirilebilir bir proje.' ifadesini kullandı.

Yazıcı, şu an için 3 öğretim üyesi ve 5 uzmandan oluşan ekibin yardımıyla öğrencilerin üretime devam ettiklerini kaydetti.

Kaynak: AA