Bayramiç'te Zeytin Hasadı

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde zeytin hasadı başladı.

Bayramiç'te, diğer yıllara göre 20 gün önce başlayan hasatta verimin düştüğü gözlendi.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, yaptığı açıklamada, bölgedeki zeytin ağaçlarındaki verim düşüklüğü ve yaprak hastalıkları ile ilgili, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü iş birliği ile zeytin hastalıkları ve zararları, üretici şikayet, tanı, tespit ve takip çalışması yaptıklarını belirtti.

'Pıtıreli, Zeytinli, Saçaklı ve Kutluoba köylerimizde araştırma yaptık. Son yıllardaki verim azalması ve zeytinlerin dökülmesi ve benzeri sorunların çözülmesi için çalışma başlattık.' diyen Pehlivan, şöyle konuştu:

'Bölgedeki zeytin ağaçları Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Savaş Korkmaz, Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Özpınar, Ziraat Fakültesi Toprak ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Mücella Müftüoğlu, Ziraat Fakültesi Araştırma Görevlisi Mehmet Ali Gündoğdu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Zeytin Hastalıkları ve Zararları Teknikeri Gökalp Şahin, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Zeytin ve Meyve Yetiştiriciliği Teknikeri Engin Uçar ile birlikte köy muhtarları, üreticiler ve odamız yöneticileri ile birlikte sorunların kaynağına inebilmek, verim düşüklüğü sebepleri, mücadele zamanı, mücadelede kullanılan alet, ekipman, kimyasalların özellikleri, kalıntı, zehirlenmeler, son ilaçlamayla hasat öncesi sürenin önemi, uygulanma şekli ile organik üretim yapılması durumunda dikkat edilecek hususlar hakkında çalışma yaptık.'

Yağ fabrikası sorumlusu Hamza Tümer ise, gazetecilere yaptığı açıklamada, zeytinde kurt görülmesinin her geçen yıl artığını söyledi.

Zeytin ağaçlarındaki verimin her yıl azaldığını anlatan Tümer, şunları kaydetti:

'Bölgede önemli ölçüde zeytin ve zeytin yağı üretimi yapılmakta. Bölgedeki zeytin ağaçlarında bir yıl verim, bir yıl ağaçlar dinlendiği için verim az olur. Son yıllarda bölgede görülen yaprak dökülme hastalığı ve verim azlığı bu yıl had safhaya çıktı. Gerekli önlemler alınmazsa verim ve yağ üretimi önemli ölçüde düşecektir. Bu yıl zeytin yok denecek kadar az. Fakat yaz sezonunda yağışın hiç olmayışı zeytinlerin büyümesini engelledi. Bu yıl zeytinde su oranı çok az. 2 kilo 800 gram ile 3 kilogram zeytinden 1 kilogram yağ elde ediliyor.'
Kaynak: AA