Aydemir Açıklaması 'Milli Tarım Projesi Tarımda Milattır'

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, ‘AK ekonomi modeliyle çiftçimiz toprağı, esnafımız dükkan ve tezgahıyla barışık hale gelmiştir. Bu Milli iradeye gösterilen saygının ifadesidir’ dedi.

Aydemir Açıklaması 'Milli Tarım Projesi Tarımda Milattır'
AYDEMİR 2002 ÖNCESİNE ATIFTA BULUNDU

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2017 bütçesi üzerine bir sunum ve değerlendirme yapan Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi, Milletvekili İbrahim Aydemir, 2002 öncesi tarım politikalarıyla, AK Parti Hükümetleri dönemi tarım yaklaşımını ele aldı.

‘GEÇMİŞTE YAŞANAN ISTIRAPLARI HATIRLAYALIM’

‘Tarım alanında bir devri sabık yapmak istemiyorum ama bir not düşmek adına, 2002 öncesinde dükkânı ve tezgâhıyla küstürülmüş esnafın, toprağından ayrı düşürülmüş çiftçinin ve besicimizi, geçmişte yaşadığı ıstırapları hatırlatmak isterim.’ diyen Milletvekili Aydemir, ‘Tarımda AK reform dönemini başlatan hükümetlerimiz, öncelikle bu alanda ciddi bir kurumsallaşma süreci izlemiş, GAP, DAP gibi yerel inisiyatifleri destekleyen, yerel kaynak ve potansiyeli harekete geçiren kuruluşları tesis etmiş, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarım sektörünün hizmetine sunmuş, sulama projeleriyle Anadolu toprağının yeniden dirilişine vesile olmuş, eğitim çalışmalarıyla kırsal kesimde toprağına ve tohumuna sahip çıkma şuurunu paylaşmıştır. ‘ ifadelerine yer verdi.

CAZİBE MERKEZLERİ VE MİLLİ TARIM PROJESİ

Bütçe konuşmasında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yatırım Hamlesi ile bu kapsamda hayata geçirilen Cazibe Merkezlerine değinen Milletvekili Aydemir, Milli Tarım Projesinin, bu sektörde bir milat olduğunu kaydetti.

Aydemir, ‘Tarım alanında kaydedilen yatırım ve atılımları tek tek anlatacak değilim ancak sadece bu sektöre yönelik olarak son dönemde hayata geçirilen tarımda dönüşüm ve değişim modellerini aktarmak isterim. Bunlardan biri, haziran ayında gündeme taşınan, Türkiye’de tarım arazilerinin önemli bir kısmını barındıran Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi yatırım hamlesi ve cazibe merkezleri oluşturulmasıdır. Bir diğeri ise cumhuriyet tarihimizde bir ilk olan Millî Tarım Projesi’dir. Havza bazlı üretimi destekleme ve hayvancılıkta yerli üretimi destekleme şekliyle bu model, öze dönüş, yerli imkân ve kabiliyetleri tetikleme, bölgesel tarım kaynak, potansiyel ve değerlerini katma değer üretir boyuta taşıma hamlesidir, çiftçimizi toprağıyla buluşturma ve barıştırma konseptidir, yerli ve milli tarımsal değerlerimizin küresel vizyona takdimidir. Bunun hakiki adı “Ak takdim”dir. ‘dedi.

TKDK VE LEADER PROJESİ

Bütçe değerlendirmesinde TKDK tarafından hayata geçirilen Leader Projesine değinen, projenin yerel sosyal ve ekonomik dinamikleri hayata geçirmeyi amaçladığını belirten Milletvekili Aydemir, projede Erzurum’un pilot il, Tortum ve İspir’in ise pilot ilçe seçilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

YEREL DİNAMİKLERİ HAREKETE GEÇİRME YAKLAŞIMI

Aydemir, ‘Bir diğer önemli atılım da TKDK bünyesinde hayata geçirilen Leader Projesi’dir. IPARD iki programıyla desteklenen sektörlerle beraber, yeni sektörlerin, inisiyatiflerinin de desteklenmesini amaçlayan bu proje, tarım, turizm, kültürel miras, hizmetler sektörü ve sosyal konular gibi kırsal yaşamın bütün bileşenlerini birbirine bağlayarak yerel ekonomiyi geliştirmeyi, iş imkânlarını artırmayı, yerelde henüz bulunmayan yerel kaynak ve potansiyelden yararlanarak yeni gelir kaynakları oluşturmayı, kırsalda yaşayan insanların geniş kitlelere entegrasyonunu sağlamayı amaçlamaktadır. Bu da ilktir ve tarım alanında atılmış tarihî bir adımdır. Bu vesileyle, Erzurum’un ve ilçe bazında İispir ve Tortum ilçelerimizin pilot bölge olarak kaydedilmesinden ötürü Bakanlığımıza minnettarlığımı ifade ediyorum. ‘ diye konuştu.

TARIMSAL VERİMLİLİK

‘Kırsal kesim kanaat önderlerinin terbiye ve disiplininden yararlanmış biri olarak, ak hükûmetlerce ortaya konan reform düzeyindeki yatırım, yaptırım ve eserlerin özellikle Millî Tarım Projesi’nin bir can suyu olduğunu ifade ediyorum.’ kaydını düşen Milletvekili Aydemir, şöyle dedi: Sahadan yaptığım gözlemler, tarım alanındaki gelişmelerin, yine bu bölgelerde müessir olan göçü tersine döndürmeye başladığını kaydetmiştir. Bu, tabii bir süreçtir. Zira, birim başına tarımsal verimlilik, cumhuriyet tarihimizin en yüksek rakamlarına ulaştı. Tarıma verilen desteklerde rekor artış sağlandı. Destek kapsamına alınan büyük ve küçükbaş hayvan projelerinde çok iyi bir oran yakalandı. Mera ıslahında, arazilerin birleştirilmesinde, sulamada, daha birçok önemli başlıkta dev adımlar atıldı. ‘
Kaynak: İHA