Ürdün'de Yeni Hükümet Güvenoyu Aldı

Mulki'nin başbakan olduğu yeni hükümet, Temsilciler Meclisi'nden güvenoyu alarak görevine resmen başladı.

Ürdün'de Hani el-Mulki hükümeti, parlamentonun birinci kanadı olan Temsilciler Meclisi'nden güvenoyu aldı.

Başbakan'ın geçen hafta sonu yapılmasını istediği güven oylaması 130 milletvekilinden 128'inin katılımıyla bugün gerçekleştirildi. Oturuma katılan milletvekillerinden 84'ü hükümete güvenoyu verdi, 40'ı 'hayır' oyu kullandı, 4'ü ise çekimser kaldı.

Oylama öncesinde konuşan Başbakan Mulki, yeni dönemde parlamentoyla etkileşim içinde çalışma sözü verdi. Hükümetin, kamu borcu seviyesinin güvenli sınırları aştığının farkında olduğunu belirten Mulki, borçları güvenli düzeye çekmek için zaman istedi.

İsrail ile yapılan gaz anlaşmasına da değinen Mulki, milletvekillerine görüş ayrılıklarını anlayışla karşıladıklarını belirtti ve vatanın menfaatine olacak kararlar almakta tereddüt etmeyeceklerini vurguladı.

Mulki, hükümetin Irak, Cezayir, Katar, Mısır ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile görüşmeler yaparak farklı ithal kaynakları bulmaya çalıştığını ancak henüz İsrail'in teklifine rakip bir öneri almadıklarını ifade etti.

Ürdün, Eylül 2016'da İsrail ile doğalgaz anlaşması imzalamıştı. İsrail Radyosu, anlaşmanın, Ürdün'ün 10 milyar dolar karşılığında 15 yıl süresince İsrail'den 45 milyar metreküp gaz ithal etmesini öngördüğünü duyurmuştu.

Ürdün Kralı Abdullah, 25 Eylül'de Hani el-Mulki'yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirmişti.
Kaynak: AA