Üniversite'den Anlamlı Sergi

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından ’24 Kasım Öğretmenler Günü’ etkinliği kapsamında ’15 Temmuz Demokrasi şehitleri ve şehit öğretmenler’ fotoğraf sergisi açıldı. Sergide 15 Temmuz darbe girişimi esnasında çekilen fotoğraflar ve 157 şehit öğretmenden 117 şehit öğretmenin fotoğrafları yer aldı. Etkinliğe, Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumhur Çoban, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Erol Ürküt, Menteşe Belediye Başkan vekili Murat Gökalp öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Volkan Coşkun, senenin bir günü de olsa, bir araya gelmek ve aynı güzel havayı teneffüs ederek, öğretmenleri anmak ve öğretmenlik mesleği üzerine duyguları paylaşmanın herkesi çok farklı ve güzel duygular yaşattığını söyledi.

Dekan Coşkun, “Öğretmenlik dünyanın en eski ve kutsal mesleğidir. Bu kutsiyeti ‘Bana bir harf öğretinin kırk yıl kölesi olurum’ özdeyişi gerçek anlamda ve tam manasıyla pekiştirmektedir. Öğretmen bu kutsal meslekte, bir kandile benzer ve kendisini tüketerek diğer insanlara ışık verir. İşte bu yönüyle bakıldığında, Atatürk’ün dediği gibi, öğretmenler dünyanın her yerinde toplumun en özverili ve en saygıdeğer insanlarıdır. 15 Temmuz’da yaşadığımız menfur darbe girişiminin temelinde de, özgür ve bağımsız düşünce gücünün tam tersine, bağımlı ve özgür olmayan bir düşünce yapısı yatmaktadır. Menfur darbe girişiminde bulunanlar eğer Atatürk’ün ifade ettiği gibi özgür ve bağımsız bir düşünce gücüne ve vicdanına sahip olsalardı kesinlikle darbe girişiminde bulunmayacaklardı” dedi.

Törende konuşan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, 1960 yılından bu yana bu mesleği yaptığını, eğer tekrar dünyaya gelse aynı mesleği seçeceğini belirterek, “24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Millet Mektepleri Başöğretmenliği’ni kabul ettiği gündür. Bu anlamlı gün,1981 yılında “Öğretmenler Günü” olarak kabul edildi. Milletimiz ve ülkemizin var olma yarışında, bizi ileriye taşıyacak ve yaşatacak tek güç, aklı ve bilimi tek silah olarak kullanan eğitim ordusudur. Öğrenmek ve öğretmek insanlığın ilk ve temel ihtiyaçlarından biridir. Dolayısıyla öğretmenlik dünyanın en eski mesleğidir denilebilir. Öğretmen olmak bir yürek işidir. Çünkü beyninizle yüreğinizi birleştiren bir köprüdür öğretmen olmak. Bir öğretmen, vatanını, bayrağını seven, Cumhuriyet ülküsüne bağlı, demokrasiye ve milli iradenin üstünlüğüne inanmış, milli değerleri benimsemiş, evrensel bakış açısıyla düşünebilen, bilimi ‘En hakiki mürşit’ kabul eden, çağdaş, insan sevgisiyle dolu, sabırlı, özverili, idealist, öğrencilerini seven, barışı, kardeşliği, birliği, bütünlüğü telkin eden, mesleğine aşık, kendi öğretmenlerine saygısı ve sevgisi olan, gerektiğinde hedefleri uğruna şehit olmayı göze alabilen bir kişidir” dedi.

157 ÖĞRETMEN ŞEHİT OLDU

Öğretmen olmanın kolay olmadığını, zorluklarının da bulunduğu açıklayan Harmandar, “Can güvenliğinden uzak köylerde görev yapmak var. 1970’li yılların sonunda başlayan eğitim şehitlerimizin sayısı 1980’li yıllardan sonra hızla arttı. Çoğu 20 yaşlarında mesleğine yeni başlamış, hayatlarının baharında 157 öğretmenimizi şehit verdik. İlk şehit 26 Haziran 1979’da okul bahçesinde öğrencilerinin gözleri önünde şehit edilen Mehmet Saygı Güder, son şehidimiz de 15 Temmuz 2016 günü hain ve alçak FETÖ darbecilerinin helikopter ateşiyle şehit olan Yusuf Elitaş’tır” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda emekli öğretmen Cumhur Çoban öğretmenlik mesleği ile ilgili anılarını öğrenciler ile paylaştı. Etkinliğin sonunda ’15 Temmuz Demokrasi şehitleri ve şehit öğretmenler’ sergisi açıldı. Sergide 15 Temmuz darbe girişiminde şehit düşen başta şehit Astsubay Ömer Halisdemir olmak üzere darbe gecesi ortaya çıkan fotoğraflardan oluşan sergi ile Cumhuriyet tarihinde terör örgütleri tarafından şehit edilen 157 öğretmenden 117’sinin fotoğraflarının yer aldığı sergi gezildi. Etkinliğin sonunda tüm terör şehitleri için lokma dağıtımı yapıldı.
Kaynak: İHA