Kahraman'dan AP Kararına Tepki Açıklaması 'Türkiye'yi Köşeye Sıkıştıramayacaklar'

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi Başkanı Ercan Kahraman, Avrupa Parlamentosu’nun (AP), Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasına yönelik tavsiye kararını, yaşanan ’ekonomik savaş’ ve Türkiye’yi köşeye sıkıştırma çabaları ile ilişkilendirerek, "Yılmayacağız, birlik beraberlik ve dayanışma ruhu ile bu sıkıntılı günleri aşacağız" dedi.

Kahraman'dan AP  Kararına Tepki Açıklaması 'Türkiye'yi Köşeye Sıkıştıramayacaklar'
Ercan Kahraman, AP kararını değerlendirirken, öncelikle bunun bağlayıcı değil, ’tavsiye’ niteliğinde olduğunu ve uygulamasını AB Komisyonu’nun belirleyeceğini belirtti.

Kararı, bazı odakların Türkiye’den istenen ödünleri elde etme amaçlı uyguladığı politikalar çerçevesinde değerlendiren Kahraman, piyasalar üzerinde ve kamuoyunda psikolojik etkilerinin olacağını, ancak bunların geçici olduğunu söyledi.



Kahraman, bir süredir Türkiye ekonomisinde oluşturulmak istenen istikrarsızlığın da etkisiyle kurlarda artan oynaklık üzerine Merkez Bankasının almak zorunda kaldığı faiz artırımı kararı ile AP’nin müzakereleri dondurma kararının üst üste gelmesine de dikkat çekti. Kurun ateşini yükselterek, Türkiye’ye çok daha büyük çaplı faiz artırımlarının dayatıldığına işaret eden Kahraman, bundaki amacın ise yatırım ve üretimin önünün kesilmesi, Türkiye ekonomisinin büyüme istidadını baltalamak olduğunu anlattı.

"Zor dönemi birlik ruhu ile aşacağız"

Türkiye’nin hızla büyüyen güçlü bir ekonomi olduğunu ve Avrupa’nın Türkiye’yi dışlaması durumunda kendisinin zararlı çıkacağını vurgulayan Kahraman, şunları söyledi:

"Şu anda dünyada artık bir ekonomik savaş yaşanıyor. Öte yandan bizden istedikleri tavizler var. Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya çalışıyorlar. Zaten 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan ekonomimize darbe indirmeye yönelik teşebbüsler var ve bunlar devam ediyor. Bu kararı da o çerçevede değerlendirmek lazım. Kararın toplum ve piyasalar üzerinde bazı olumsuz etkileri olacaktır. Ama bunlar geçicidir. Bizi asla köşeye sıkıştıramayacaklar. Yılmayacağız; devleti, özel sektörü ve vatandaşı ile dik duracağız, birlik beraberlik ve dayanışma ruhu ile zorlukların üstesinden geleceğiz, bu sıkıntılı günleri de aşacağız. Ekonomimizi büyütmek, güçlendirmek için daha çok çalışıp, daha çok üreteceğiz. Türkiye demokrasi alanında ve ekonomide reformlarına devam edecek. Şunun altını özellikle çizmek isterim ki artık eski Türkiye yok. Nasıl ki FETÖ’nün hain darbe girişiminden demokrasimiz daha da güçlenerek çıktıysa, şimdi bize karşı yürütülen ekonomik savaştan da ekonomimiz daha güçlenerek çıkacaktır."

OHAL bahane"

Ercan Kahraman, 15 Temmuz’un ardından ilan edilen Olağanüstü Hal’in (OHAL), AP’nin Türkiye ile üyelik müzakerelerini dondurma kararına dayanak yapıldığına işaret ederken, "OHAL, demokrasimize kast etmiş olan FETÖ unsurlarının devletten temizlenmesi ve darbecilerin kovuşturularak hak ettikleri cezaların verilmesi sürecinin daha etkin biçimde yürütülebilmesi için ilan edildi. İş dünyası ve tüm toplum kesimleri uygulamaya destek verdi. Çünkü ülkemizin istikrarı ve demokrasimizin güvenliği için OHAL uygulaması zorunluydu. Zaten bu, tüm demokrasilerde başvurulan olağan bir uygulamadır. Bunun en yakın örneği bir AB üyesi olan Fransa’nın terör olayları üzerine başlattığı OHAL’dir" dedi.

"Kendileri kaybeder"

Kahraman, son yıllarda yapılan reformlarla Türkiye’nin hem demokrasisinin hem de ekonomisinin son derece güçlendiğine işaret ederek, "Bu tür çelme takmalar, Türkiye’yi yolundan geri çeviremez, olsa olsa hedeflerimize ulaşmamızı kısa süreli geciktirir. Türkiye ekonomisi güçlü alt yapısı ve dinamizmiyle geleceğin sayılı ekonomileri arasında, dünyada ilk 10 içinde yer alma hedefine doğru emin adımlarla ilerleyecektir. Türkiye’yi dışlayanlar kendileri kaybeder" diye konuştu.

Kaynak: İHA