İspanya'da Kadına Şiddete Karşı Gösteriler

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla İspanya'nın 50'den fazla kentinde gösteri düzenlendi Son 13 yılda 866 kadının, erkek tarafından uğradığı şiddet sonucu öldürüldüğü İspanya'da bu yıl içinde hayatını kaybeden kadınların sayısının 40 olduğu bildirildi.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla İspanya'nın 50'den fazla kentinde gösteri düzenlendi.

İspanya'da özellikle son yıllarda 'kanayan sosyal bir yara' olarak gösterilen kadına yönelik şiddet olaylarına karşı sivil toplum örgütleri, başta Madrid, Barcelona, Sevilla, Valencia, San Sebastian, Bilbao olmak üzere 50'den fazla kentte meydanlara çıktı. Yapılan gösterilerde kadına karşı şiddet olayları kınanıp, 'daha etkili önlem ve daha çok sosyal duyarlılık' çağrısı yapıldı.

Bu arada İspanya Meclisinin bugünkü genel oturumu, erkek tarafından uğradığı şiddet sonucu ölen kadınlar için yapılan 1 dakikalık saygı duruşu ile açıldı.

Başbakan Mariano Rajoy, 2004 yılında kabul edilen kadına karşı şiddeti önlemeye yönelik yasayla çok büyük yol katettiklerini belirterek, 'Herşeye rağmen bu alçak yara ülkemizde var olduğu sürece yapacak daha çok şey var demektir.' dedi. Rajoy, meclisteki tüm siyasi partilere, 'kadına yönelik şiddete karşı büyük bir devlet paktı' yapma çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği içinde kadına karşı şiddet olaylarının en fazla yaşandığı ülkelerden biri olan İspanya'da bu yıl içinde 40 kadın, erkek tarafından uygulanan şiddet sonucu hayatını kaybetti. Öldürülen kadınların yüzde 41'inin, şiddete maruz kaldığı erkeği önceden polise şikayet etmiş olması da dikkat çekti.

Sağlık, Sosyal Hizmetler ve Eşitlik Bakanlığının raporunda, bu yılın ocak-eylül döneminde şiddete uğrayan kadını koruma hattına toplam 66 bin telefon geldiği belirtilerek, bunun bir rekor olduğu açıklandı. İçişleri Bakanlığının verilerine göre ise ülkede şiddete maruz kalma riski bulunan kadınların sayısı 53 bin.

İspanya'da 2003 yılından bu yana toplam 866 kadın erkek tarafından uygulanan şiddet sonucu hayatını kaybetti.
Kaynak: AA