İBB Meclisinde 'Kadın Erkek Eşitlik Birimi' İçin Önerge

CHP'li meclis üyeleri İBB Meclisine 'Kadın Erkek Eşitliği Birimi' kurulmasına ilişkin önerge verdi İstanbul Zeytinburnu Seyitnizam Mahallesi'ndeki Nakliyeciler Sitesi'nde bulunan yaklaşık 156 bin metrekarelik alandaki Ambarların arazisine ilişkin imar planı değişikliği İİB Meclisinde onaylandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi CHP Grubu, '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' dolayısıyla İBB'de Kadın Erkek Eşitliği Birimi kurulmasına ilişkin önerge verdi.

İBB Meclisi Kasım ayı toplantısının 10. birleşimi İBB'nin Saraçhane'deki binasında gerçekleşti. İBB Meclisi'nin CHP'li üyesi Ülkü Koçar, '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' dolayısıyla İBB Meclisi'ne bir önerge sundu.

Bugünün '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' olduğuna dikkati çeken Koçar, Türkiye'nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Engellenmesi Sözleşmesi (CEDAW) gibi uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülükler ve bu yönde reform sürecinin izlenmesi ile ilgili sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülen çalışmaların, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunun daha etkili bir gündem maddesi oluşturmasına katkı sağladığını söyledi.

Koçar, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için, ulusal düzeyde kurulan mekanizmaların yerel ölçekteki araçlarla desteklenmesi yönünde de çeşitli adımlar atıldığını vurguladı. Birleşmiş Milletler'in desteklediği ve 2006 yılından beri yürütülmekte olan, 'Kadın Dostu Kentler Projesi' kapsamında, yerel yönetimlerin planlama ve programlama süreçlerine toplumsal cinsiyet eşitliği prensibinin yerleştirilmesi için, belediyelerde 'Kadın Erkek Eşitliği Birimi' kurulduğunu dile getiren Koçar, Kadın Erkek Eşitliği Birimi'nin, İBB'de de kurulmasını istediklerini açıkladı. Koçar, konuya ilişkin CHP Grubu adına önerge sunmak istediğini kaydetti.

Meclise sunulan önerge, oy birliğiyle Başkanlık makamına gönderildi.

Önergede şu ifadelere yer verildi:

'Kadın Erkek Eşitliği Birimi, Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı; belediyede ve kentimizde toplumsal cinsiyet eşitliği verilerini saptayarak komisyonda çözüm yolu belirlemek, şiddete maruz kalmış ya da kalma riski taşıyan kadınların sığınma evi başvurularını almak, hak ihlallerine karşı hukuksal danışmanlık yapmak, sosyal hizmet mekanizmalarına erişim kolaylılığı sağlamak, psikolog yönetiminde psikolojik danışmanlık desteği vermek, İstanbul Belediyesine başvuru profilleri ve sosyal araştırmalar ve yaşananlar doğrultusunda kadına yönelik şiddetle mücadelede strateji kurulması için çalışmalar yapmak, farkındalık arttırıcı grup çalışmaları, ihtiyaç doğrultusunda eğitimler ve kadın ve çocuklara şiddeti engelleyici, koruyucu, önleyici çalışmalar yürütmek, verilen hizmetlerde eşitliğin sağlanıp sağlanmadığını tespit etmek, tespit edilen sorunları Belediye Meclisi Kadın Erkek Eşitliği İhtisası eski adı, yeni adı Kadın-Aile ve Çocuk Komisyonuna ileterek çözümünü sağlamak görevleri arasında yer alıyor. Yukarıda tanımını ve kurulma gerekçesini sunduğumuz eşitlik biriminin İstanbul Büyükşehir Belediyesinde de kurulması talebimizin gereğinin yapılması için başkanlık makamına havalesini saygılarımızla arz ederiz.'

- Zeytinburnu'ndaki Ambarlar taşınıyor

Önergenin sunumunun ardından, İBB Meclisinde İstanbul Zeytinburnu Seyitnizam Mahallesindeki Nakliyeciler Sitesinde bulunan yaklaşık 156 bin metrekarelik alandaki Ambarların arazisine ilişkin imar planı değişiklik teklifi sunuldu. Teklife ilişkin komisyon raporu AK Partili Meclis üyelerinin 'evet', CHP'lilerin 'ret' oyuyla oy çokluğuyla kabul edildi.

Yaklaşık 156 bin metrekare yüz ölçümüne sahip alandaki Ambarların Hadımköy'e taşınması planlanıyor. Alınan karara göre, Konut ve ticaret birimi olacak olan arazide, konut, iş merkezi, ofis, büro, alışveriş merkezleri, çok katlı mağaza, çarşı, otel, motel, konaklama tesisleri, sinema, tiyatro, sergi salonları, restoran, kafe, lokanta, gibi yeme içme üniteleri, yönetim binaları, banka ve finans kurumları, apart, konut, rezidans kullanımları yer alacak. Planlama alanında ilgili kuruluşların uygun görüşü alınmak ve heliport alanı yönetmeliğine uymak şartı ile helikopter iniş-kalkış pisti (heliport alanı ve yükseltilmiş heliport alanı) yapılması da planlanıyor.

Kaynak: AA