Fransa'da Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru

Merkez sağın aday adayları ikinci tur öncesi son kez televizyonda kozlarını paylaştı Canlı yayını izleyenlerin yüzde 57'si Fillon'u 'daha inandırıcı' buldu.

Fransa'da cumhurbaşkanlığı için yarışacak merkez sağ adayının belirleneceği ön seçimin ikinci turu öncesi aday adayları Alain Juppe ve François Fillon, televizyon canlı yayınında son kez kozlarını paylaştı.

'TF1' ve 'France2' kanallarının ortak canlı yayınladığı tartışma programı iki saat sürdü.

BFM televizyon kanalının canlı yayın sürerken düzenlendiği bir anket, seçmenin yüzde 57'sinin Fillon'u 'daha inandırıcı' bulduğunu ortaya koldu. Aynı ankete göre, sadece sağ eğilimlerden seçmenlerin görüşleri dikkate alındığında Fillon'u 'daha inandırıcı' bulanların oranı yüzde 71'e çıktı.

Tartışmaya ekonomi, sosyal güvenlik ve güvenlik konuları damgasını vurdu. Dış politikada Suriye ve Ukrayna konusu öne çıktı. Juppe, 'Suriye'de şu anda önemli öncelik terör örgütü DEAŞ ile mücadele ancak bu ülkenin geleceğinde Esed ile bir çözüm olamaz.' dedi.

Fillon ise Suriye sorununun çözümünde Rusya ve İran faktörünün de dışlanmaması gerektiğini iddia etti.

Ukrayna'nın doğusundaki gelişmelerle ilgili Juppe ve Fillon, Minsk anlaşmasına ve uluslararası hukuka saygı gösterilmesi gerektiği konusunda birleşti.

Fillon, Fransa'da ekonominin tekrar düzlüğe çıkabilmesi için 'tasarruf önlemlerinin' artırılmasını isteyerek, bürokratik uygulamaların azaltılması gerektiğini savundu. Fillon ayrıca sağlık ve sosyal güvenlik sisteminde köklü reform sözü verdi. Juppe ise Fillon'un kamu sektöründe yaklaşık 600 bin kadro düşürme planını sert bir şekilde eleştirdi.

François Fillon, geçen hafta Nicolas Sarkozy'nin de olduğu 7 siyasetçinin katıldığı merkez sağ adayını belirleme yarışının ilk turunu büyük bir sürpriz yaparak açık farkla önde bitirmişti.

Fransa'da daha önceki merkez sağ iktidarları döneminde her ikisi de başbakanlık ve bakanlık görevlerinde bulunan Juppe ve Fillon, 27 Kasım Pazar günü ön seçimin ikinci ve son turunda yarışacak. Bu yarışı kazanacak adayın, gelecek yıl nisan ve mayıs ayında iki turlu yapılacak seçimde cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Kaynak: AA