Diyarbakır'da FETÖ/PDY Soruşturması

Diyarbakır Valiliği: 'Soruşturma kapsamında çeşitli kurumlarda görevli personele yönelik devam eden operasyonlarda haklarında işlem yapılan 2 bin 484 kişiden bin 568'i ihraç edildi. Adli işlem yapılan bin 594 kişiden 647'si tutuklandı'

Diyarbakır'da Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDP) kapsamında çeşitli kurumlarda görevli personele yönelik süren operasyonlarda 2 bin 484 kişi hakkında işlem yapıldığı ve bunlardan bin 568 kişinin kurumlardan ihraç edildiği bildirildi.

Diyarbakır Valiliğinden yapılan açıklamada, kentte FETÖ/PDY ile irtibatlı ve iltisaklı oldukları değerlendirilen, çeşitli kurumlardaki personele yönelik başlatılan çalışmaların devam ettiği ve bu çalışmalar sonucunda 2 bin 484 kişi hakkında işlem yapıldığı, bunlardan bin 568'inin ise ihraç edildiği belirtildi.

Başlatılan idari çalışmalar kapsamında İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı kurumlarda yürütülen çalışmalarda bin 314 kişiye işlem yapılıp 835'inin ihraç edildiği, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı kurumlarda 425 kişiye işlem yapılıp 283'ünün ihraç edildiği, Dicle Üniversitesine bağlı kurumlarda 151 kişiye işlemde bulunulup 108'inin ihraç edildiği, İl Müftülüğüne bağlı kurumlarda 34 kişiye işlem yapılıp 19'unun ihraç edildiği, TRT Diyarbakır Müdürlüğüne bağlı kurumlarında 12 kişiye işlem yapılıp 10'unun ihraç edildiği, ceza infaz kurumu ve adliye personeline yönelik ise 40 kişiye işlem yapıldığı ve 40'ının ihraç edildiği kaydedildi.

Açıklamada, askeri kurumlarda yürütülen çalışmalarda 200 kişiye işlem yapılıp 110'nunun ihraç edildiği, İl Sağlık Müdürlüğü-Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği'de 34 kişiye işlem yapılıp 23'ünün ihraç edildiği, İl Halk Sağlığı Müdürlüğünde 15 kişiye işlem yapılıp 6'sının ihraç edildiği, DSİ 10. Bölge Müdürlüğünde 6 kişiye işlem yapılıp tamamının ihraç edildiği, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğünde 6 kişiye işlem yapılıp 4'ünün ihraç edildiği, Karacadağ Kalkınma Ajansında 6 kişiye işlem yapılıp 5'inin ihraç edildiği, Tarım ve Kırsal Alanı Kalkındırmayı Destekleme Kurumunda 4 kişiye işlem yapılıp hepsinin ihraç edildiği, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünde 14 kişiye işlem yapılıp tamamının ihraç edildiği aktarıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü kurumlarına yönelik çalışmalarda 13 kişiye işlem yapılıp 11'inin ihraç edildiği, Vergi Dairesi Başkanlığında 20 kişiye işlem yapılıp 16'sının ihraç edildiği, Gençlik Merkezleri ve Spor Müdürlüğünde 17 kişiye işlem yapılıp 11'inin ihraç edildiği, TCDD Gar Müdürlüğünde 9 kişiye işlem yapılıp 2'sinin ihraç edildiği, Sosyal Güvenlik Müdürlüğünde 9 kişiye işlem yapılıp 5'inin ihraç edildiği, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfında 14 kişiye işlem yapılıp tamamının ihraç edildiği, TEİAŞ İletim Şebekeleri İşletme ve Bakım Müdürlüğünde 5 kişiye işlem yapılıp 3'ünün ihraç edildiği, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Bölge Müdürlüğünde 4 kişiye işlem yapılıp 2'sinin ihraç edildiği, Defterdarlıkta 2 kişiye işlem yapılıp 1'inin ihraç edildiği, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde 2 kişiye işlem yapılıp 1'inin ihraç edildiği ve il dernekler kurumunda 3 kişiye işlem yapılıp 2'sinin ihraç edildiği bildirildi.

- Mülki idare amirlerine yönelik çalışmalar

Açıklamada, mülki idari amirlerine yönelik yapılan çalışmalarda 3 vali yardımcısından 2'sinin, 5 ilçe kaymakamından 3'ünün ve 2 kaymakam adayından 2'sinin ihraç edildiği vurgulandı.

TÜİK Diyarbakır Bölge Müdürlüğü, MTA Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürlüğü, EÜAŞ Dicle ve Yöresi HES İşletme Müdürlüğü kurumlarına yönelik yapılan çalışmalarda da 3’er kişiye işlem yapıldığı ve hepsinin ihraç edildiği ifade edilen açıklamada, şunlar belirtildi:

'Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü, Bilim ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme 8. Bölge Müdürlüğü, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü kurumlarına yönelik yapılan çalışmalarda 2’er kişiye işlem yapılmış, hepsi ihraç edilmiştir. Gümrük Müdürlüğü, Gümrük Tasfiye İşletme Müdürlüğü, Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğü, Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüğü, Orman 10. Bölge Müdürlüğü, Ziraat Bankası Müdürlüğü, Basın ve Yayın Enformasyon İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm il Müdürlüğü, Milli Piyango Şube Müdürlüğü kurumlarına yönelik yapılan çalışmalarda 1’er kişiye işlem yapılmış ve tamamı ihraç edilmiştir.'

Adli personelden 43 hakim ve 26 savcı hakkında idari işlemlerin devam ettiği vurgulandı.

Türk Telekom AŞ Doğu 2. Bölge Müdürlüğünde 7, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve PTT Baş Müdürlüğünde 2’şer, İl Yazı İşleri Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları Müdürlüğü, Kredi Yurtlar Kurumu Müdürlüğü, Halk Bankası, Müze Müdürlüğü, İl Sosyal Etüt Ve Proje Müdürlüğü, Bank Asya, Sur ve Silvan Kaymakamlığı'nda 1’er kişiye işlem yapılıp, idari işlemlerinin devam ettiği aktarıldı.

Öte yandan, aynı yapıyla mücadele kapsamında toplam adli işlem yapılan bin 594 kişiden 647'sinin tutuklandığı, 519'unun adli kontrol şartıyla serbest, 330'unun serbest bırakıldığı ve 98'inin ise gözaltı işleminin devam ettiği bildirildi.

Kaynak: AA